Płacz przy skończonej butli

Mam pytanie, ile 3misieczne dziecko powinno pić mleka modyfikowanego? Mój Syn jest karmiony mieszanie, bo mam za mało pokarmu… Obecnie zjada 120ml i do tego moje mleko (nie zawsze). Ostatnio jest tak, że jak już kończy butle i biorę go do odbicia to płacze :frowning: Wydaje mi się, że ma już za mało i należy zwiększyć dawkę. Nie wiem może się mylę, może dziewczyny mi coś podpowiecie :wink:

Rób trochę więcej mleczka. Wielkości podane na opakowaniu czy w svhemacie żywienia są wielkościami średnimi. Jeśli masz podejrzenia, że synek chce więcej to mu po prostu daj. Jeśli nie będzie chciał na pewno zostawi resztę w butli.

A jakie robisz odstępy między karmieniami? Ile takich butli je w ciągu dnia? Jeśli uważasz, że je za dużo musisz kontrolować wagę. Ja miałam odwrotnie. Moja córcia jadła na początku za mało. Moje dziecko jak dostaje wieczorną porcję mleka to zdarzy jej się zapłakać na koniec, ale wtedy dostaje smoka i kładę do łóżeczka, bo znam ją już na tyle dobrze, że wiem, że więcej nie zje niż ma w butelce

Dokladnie zrob np 150 ml mleczka i zobacz czy bedzie plakal po wypiciu …jesli tak to zrob nastepnym razem 180 …ale tego na pewno nie wypije , zobaczysz w jakim momencie bedzie mial dosyc …jesli przy 120-130 ml to znaczy , ze problem nie tkwi w niedojedzeniu :slight_smile:

Agnes dla Twojego maluszka porcja która mu podajesz możę być zdecydowanie za malutka więc tak jak radzi Ci Monika zwiększ mu dawke mleka i obserwuj jak płaczu nie będzie to znaczy że maluszek się nie najadał i tu był problem, u mnie płacz jest po skończonej zupce, Jaś dostaje 200 gr zupki i jak ta się skończy to jest płacz. ostatnio dostał troszkę więcej dojadł i płaczu nie było

Twój Maluszek chce więcje mleczka, tak podejrzewam, dlatego płacze :slight_smile: Ty znasz swoje dziecko najlepiej, także spróbuj ocenić ile jeszcze potrzebuje dopić mleka. Daj np. te 120 które podajesz + do tego jeszcze z 10 ml. Może okazać się, że Maluszek potrzebuje zjeść albo 5 ml albo 10 ml. Jeśli nadal będzie płakał to dorób mu jeszcze 10 ml. Na pewno zasygnalizuje, jeśli będzie miał dość:) Moja córeczka kiedy się naje puszca moja pierś (bo zwykle jej starcza mleczka). Ale jak nie starcza idzie w ruch buteleczka i gdy ma już dość, to wypycha smoczek butli języczkiem, albo odwraca główkę i zaczyna interesować się zupełnie czym innym:D

Dokładnie dziś tak zrobiłam :wink: Z 120ml zwiększyłam na 150ml i zostawił może z 10-15ml i nie płakał… Też nie chciałam mu dawać większej dawki mleka, bo bałam się aby nie rozepchać mu żołądeczka. Najwidoczniej potrzeba mu więcej, ale dokładniej jeszcze dopytam lekarki na szczepieniu :wink:

Anes czyli rozwiązanie już mamy i mam nadzieję że płacz Twojego malca już się skończy

Dokładnie mraczek80, ja też mam taką nadzieje :wink:

Według nowego schematu żywienia dziecko nawet jedząc mm samo dawkuje sobie ilość pokarmu (mleka).
Jak najbardziej możesz robić mu mleka więcej, by zjadł tyle ile potrzebuje, bo w 3 miesiącu dziecko potrzebuje więcej jeść, bo zaczyna się intensywniej rozwijać.

mam nadzieje ze pomogłam …dobrze , ze znalazlo sie rozwiazanie i maluszek nie placze :slight_smile:

Nasz maluszek też tak płakał czasami. Zwiększałam mu troszke dawke i patrzyłam ile zje , po ilu sie naje. A teraz daje mu troszke kleiku ryzowego do mleczka. Więc je zawsze po 120 i się najada spokojnie, nie płacze, nie piszczy. Może też spróbuj troszke dosypac?

anes moja córka robiła tak samo zauważyłam że ten płacz jest wynikiem niedojedzenia , z przyzwyczajenia robisz tyle mleka ile dziecko zjadało , a tu z dnia na dzień dziecko płacze , moja córka przestawiała się z dnia na dzień , pila 120 a tu z dnia na dzień 16o a później 200 , nie patrz na to ile ma miesięcy i ile dziecko w tym wieku powinno wypijać , kazde dziecko jest inne jedne jedza mniej ale częściej a inne wypija dwa razy tyle i sa zadowolone :slight_smile:
Myśle że nie powinnas się bac ze ją przekarmisz bo raczej dziecko jak już będzie najedzone to przestanie jesc samo :slight_smile:
1jamelka tez bardzo fajnie ci doradzila o tym kleiku , Kleik na pewno będzie bardziej sycący i córeczka na pewno się naje :slight_smile:

Ślicznie dziękuję za wszystkie Wasze sugestie :wink:

anes tak jak piszą dziewczyny,synek może rzeczywiście sobie nie pojada i dlatego tak płacze.Spróbuj mu robić troszkę więcej mleka i zauważysz czy sobie pojadł jak nie będzie płakac to już mu wystarczy.Ja mam tak że z przyzwyczajenia sobie ciągle tyle samo mleka,a wiadomo że czym większe dziecko tym więcej powinno jeść tylko właśnie nie u każdego się to sprawdza.Jak podaję synkowi mleko modyfikowane bo już nie karmie piersią a synek ma 8 miesięcy i czasami tak jest że jak już zje cała butelkę to strasznie płacze,a jak mu dorobie to dalej czyli widocznie sobie nie pojadł i potrzebował więcej.Dlatego teraz robię mu więcej mleka nie zawsze wszystko zje do końca ale jak zostawi to tylko 20 ml,ale przynajmniej wiem że jest już pojedzony bo nie płacze :slight_smile:

Spróbuj zrobić troszkę więcej mleczka i zobaczysz jaka będzie reakcja maluszka,może to,co szykujesz do jedzenia nie wystarcza i potrzebuje więcej mleka. Przecież jak nawet trochę zostawi to nic się nie stanie,ale będziesz miała pewność, że maluszek jest najedzony tak,jak tezeba :slight_smile:

Nie wiem ile mi synek zjadł bo karmiłam go piersią, ale ok 5mc juz karmiłam mm to jadl po 120/150 i też zdarzyło się ze płakał jak skończył pic ale dorobione mleko juz nie pil, nie wiem czemu wiec zaczęłam robić mu po 150ml i zjadł wszystko ale czasem zjadł 120a 30zastawial,no ale wiadomo ze lepiej robić po więcej, chyba ze dziecko zje jak sie dorobi , mój synek jak przestal ssać a widać ze jeszcze by zjadł to już mi nie pil dorobione nie wiem czemu. Teraz synek ma ok14mc i pije po 120 no ale je co innego kaszki,zupki,owoce, to zawsze inaczej.

Jak na 3 miesięcznika to maluszek zjada odpowiednią porcję, ale jeśli mu to nie wystarcza zrób więcej, najwyżej resztę niedopitego mleka wylejesz. Kup opakowanie mleka z literka R, z kleikiem ryżowym, takie mleczko jest sytsze i raz czy dwa razy dziennie daj mu takie. I ciekawe czy się naje:)

Najlepiej przygotuj większą ilość i sprawdzisz czy będzie chciał jeść więcej… Dzieci różnie rosną i wgl nie ma co patrzeć w tabelki skoro płacze to może chce więcej jedzenia ale nie koniecznie. Ale nie koniecznie może chce poprostu ciumkac cumla i spać :slight_smile:

I jak ? Zjadł więcej ?