Pierwszy ząbek

Kiedy Waszym maleństwom wyszły pierwsze ząbki?
Mój synek od 3-go mies życia się ślini i drapie dziąsełka wszystkim co mu w rączki wpadnie :slight_smile:
Właśnie kończy 6 mies i już widać na dole dwie “górki” ale jeszcze nie wyszły ")
Czekamy na te pierwsze Nasze “Ziomby”

Do tego pielęgnacja ząbków.
Mam już specjalną szczoteczkę taką na palec, którą można sobie gryźć i czyści się nią ząbki.
Czyściłyście je swoim maleństwom od samego początku?
Podzielcie się doświadczeniami :smiley:

U mojego synka na dolnych dziaslach w miejscu jedynek byly dziwne biale kreseczki i moja mama twierdzila ze to sa “zawiastki” czy cos takiego. Zauwazylam je na poczatku 3 miesiaca a slinil sie i gryzl wszystlo jak skonczyl ok. 2.5 misiaca. Nie bylo u nas zaczerwienienia i opuchlizny a w 4.5 miesiaca wyszly mu 2 jedynki na dole. W dniu w ktorym sie przebily mielismy problem z apetytem i byl marudny. Odstep w wyjsciu zeba 1 a drugiego byl 3 dniowy. Teraz czekamy na kolejne

Moja Corka ma 6 tygodni, a juz sie jakos slinic zaczęła, alr przeciez na zabki to zdecydowanie za wczesnie.

Mojemu małemu dwa ząbki wyszły krótko po 6mc teraz ma 9 i cisza mimo że lekarz twierdzi że idą 4 naraz (jakoś śladu po nich nie ma)

Zdarza się, że noworodek rodzi się z zabkiem, więc różnie to bywa :wink: Zazwyczaj jednak pchanie piąstek, zabawek do buzi i ślinotok, to tylko kolejny etap rozwoju i chęć poznawania świata. Moja córka (prawie 8 miesięczna) też od 3 miesiąca wszystko musi najpierw polizac, pociamkać i często trzyma w buzi paluszek, ale po zębach ani widu :wink:

Mojej córce pierwszy ząbek wyszedł na nowy rok - miała 7 miesięcy. Od tego czasu wyszło już 8 ząbków.
Czyściłam ta sylikonowa i przy okazji masowalam dziąsła. Jak wyszły kolejne ząbki kupiłam specjalna szczoteczkę dla niemowlat taka zwykła, już z gryzaczkiem i zaczęłam stosować pastę do zębów dla niemowlaka. :slight_smile:

Nawet nie wiedziałam że pasty do ząbków dla niemowląt są :slight_smile: No i ja mam tą szczoteczkę z gryzakiem ::slight_smile:

Moj syn ma prawie 5 miesiecy,od dawna sie slini ale zabkow jeszcze brak,choc male biale kreseczki juz widac:)

Ja tez zakupilam szczoteczke na palec,dzis ja wlasnie wyprobowalam,maly zachwycony takim masazem:))

U mojej szwagierki córka jak miała 5 miesięcy to już i 5 ząbków :slight_smile: Tak szybko wychodziły :slight_smile:

Pierwszy ząbek jak mieliśmy 11 miesięcy, obecnie synek 13 miesięcy 2 zęby na dole tylko :wink:

Dziewczynki szybko żeby dostały bo jak miały pół roku już miały ząbek. A Julek ślinić się od 3 mc wszystko do buzi wkladal a ząbek wyszedł jak miał 9 mc

To naprawdę późno :slight_smile: Ciekawe kiedy u nas się pokaże :slight_smile:

5 miesięcy i pojawiły się dwa dolne ząbki:)oj ślinienie się to masakra, u nas też :)polecam szczoteczki edukacyjne :)synek sobie masuje dziąsełka nią, a ja ewentualnie nakładam żel na ząbkowanie!!!

Evil super pomysł z tym żelem na szczoteczkę :slight_smile:
My żelu może ze 3 razy używaliśmy. Jak nie widzę takiej potrzeby to nie smaruje a i mały jakoś na razie dobrze to znosi :slight_smile:

U nas dopiero około 8 miesiąca się zaczęły pojawiać, ale hurtowo, szły po 2 nawet. Co do pasty polecam ziajkę z ksylitolem .

Równe 8 miesięcy obie dolne jedynki tydzień później obie górne jedynki

Takie maluszki ślinią się bo rozpoczyna się u nich produkcja śliny, a nie połykają jej jeszcze tak jak my, tzn. automatycznie, nie ma to związku z ząbkami.

K.Filipek my także żelu używamy już w ostateczności, sporadycznie:)

Takie maluchy mają wzmożone ślinienie się bo produkują już taka ilość śliny jak dorosły i nie nadążają jej połykać. :wink:

Moja córeczka od 2 miesiąca się tak ślini, trze paluszkami o dziąselka, niekiedy przy tym się złoszcząc. Przy dolnych jedynkach widać, że coś się dzieje, ale bez wiekszych zmian od miesiaca. Takze ciężko powiedzieć kiedy wyjdą te ząbki. Bywa, że jak się wcześnie objawy ząbkowania zaczną, to po miesiącu, dwóch już zabki widac, niekiedy potrzeba 2 razy więcej czasu.