Pierwszy raz po porodzie

Hej. Jaki był wasz pierwszy raz po porodzie? Byłam nacinana i miałam wrażenie ze moja pochwa jest po prostu wielka, jednak podczas stosunku okazało się, ze jest mega ciasno, po stosunku był lekki ból podbrzusza czy to normalne? Bo na zewnątrz wyglada to tak jakby pochwa była wiele większa a wewnatrz było naprawdę ciasno. 

Hej ja też byłam nacinana u mnie pierwszy raz po porodzie był około 3,5 tygodnia po lekarz stwierdził że nie ma przeciwwskazań i że jeśli czuje się na siłach to okej ogólnie też czułam że jestem mega ciasno i to jakiś czas wydaje mi się że go normalne jeśli byłaś szyta po prostu świeża rana jeszcze się nie rozbila że tak powiem najpierw jest twarda blizna a dopiero potem robi się inna z czasem przejdzie po prostu kwestia czasu w razie wątpliwości zgłoś lekarzowi swoje dolegliwości przepisze ci jak mi lek z witaminą c dopochwowy na rozmiękczenie blizny 

Ja również czułam początkowo dyskomfort i ból, mimo, że czekaliśmy ze współżyciem ok 2 miesiące. Lekarz też powiedział po wizycie, że już jest okej, ale ważne żeby było na moic warunkach i w najleoszej dla mniej pozycji, bo jednak ból mogę odczuwać przez kilka ładnych tygodni.

Dużo siedzi też w psychice kobiety i często z tej strony też wynika problem złego nastawienia za długo zastanawiamy się jak to będzie i czy będzie boleć , czy facet czuje różnice ,czy np nie jest gorzej niż wcześniej trzeba się pogodzić z tym że jesteśmy po porodzie i przyzwyczaić do 'nowego ciała ' 

My też czekaliśmy jak się skończy połóg, ale czasami czułam ból i dyskomfort, po tej stronie gdzie miałam zakończenie szwów...

Również byłam nacinana, połóg trwał u mnie równo 6 tygodni, pamietam że bardzo się stresowałam czy wszystko będzie tak jak przed porodem. Okazało się, że nie mam co się martwić-wszystko super, mąż zadowolony, a co najważniejsze ja również. Nie odczuwałam żadnego bolu czy dyskomfortu - moim zdaniem jeśli ktoś takie coś odczuwa(szczególnie przez dłuższy czas) niech zgłosi się do ginekologa lub fizjo- to że urodziłyśmy, nie znaczy że zbliżenie nie może sprawiać nam radości. 

Wydaje mi się że jak faktycznie problem robi się męczący to najlepszym rozwiązaniem jest udać się do specjalisty ginekologa tak jak mówię ja dostałam tabsy na rozmiękczenie blizny z witaminą c która dodatkowo odbudowała naturalna mikro florę :) ale też dużo zdział krem na blizny bo znikło uczucie ciągnięcia które mi towarzyszyło przez pewien czas podczas chodzenia

Moj pierwszy raz był po pologu i zakończył się fiaskiem. Ból odczuwałam bardzo wzdłuż całej blizny po nacinaniu . Ale się tego spodziewałam bo byłam szyta na kilkanaście szwów.  Szyli mnie około godziny...po 3 miesiącach dopiero zaczęliśmy normalnie współżyć bez odczuwania bólu przezemnie ale blizna rwie do tej pory od czasu do czasu...

Każda kobieta przeżywa inaczej. Jeśli o chodzi o poród naturalny i stosunek po nim to ciężko mi się wypowiedzieć gdyż miałam w ostatnim momencie zrobione cc. 

Ale też czekaliśmy do zakończenia połogu i jakoś się bałam później wspozyc pierwszy raz. 

Ale było ok nie miałam żadnych dolegliwości, może troszkę bolał brzuch ale nic poza tym 

nasz pierwszy raz też był oczywiście po połogu lekki ból był, ale z czasem było już zdecydowanie łatwiej.

Wydaje mi się, że to też zależy od tego czy kobieta byłą nacinana czy też nie. Jednak po nacięciu krocza trudniej wrócić do formy 

Pewnie jak jest nadal ból po jakimś dłuższym czasie to lepiej się udać do ginekologa i może coś zaradzi tak jak pisze mamaLaurusa. Oleksandra masz rację to ma nam też sprawiać przyjemność i radość a nie mysl o bólu...

Zgadzam się dziewczyny. Jeśli jednak ból się przedłuża, a dyskomfort jest nie do zniesienia to warto udać się do specjalisty, niech oceni czy wszystko dobrze się zagoiło.

Nie ma co czekać lepiej iść do lekarza aby to sprawdził