Pierwszy raz na siłówni

Chciałabym zapisać na siłownie. Tylko nie wiem jakie “zasady” obowiązują na siłowni. Nie wiem jaki karnet wykupić. Nie wiem na jakie ćwiczenia się zapisać. Proszę o pomoc. Bo chcę zrzucić około 15 kilo. I chce kilka razy w tygodniu chodzić na ćwiczenia, dzięki którym zgubię około 7-10 cm w biodrach. Bo to mój główny problem. Czy można jakoś “nakierować” skąd tłuszczyk ma “uciekać”? Bo górne partie ciała mam w normie, a pilnie muszę zrzucić kilka cm z pupy i ud. Pomóżcie proszę.

Daria na każdej siłowni są pomocni pracownicy, którzy powinni zaznajomic Cię z wszystkimi zasadami. Także nie masz się czym stresować. Tak samo z odpowiednimi ciwczeniami, są trenerzy, którzy znają się na tym i zobaczą dokładnie jakie treningi pozwolą Ci uzyskać upragnioną wagę i sylwetkę. Myślę, że nawet co do diety możesz się poradzić. Wybierz po prostu dobra siłownię, z dobrą obsługą i profesjonalnym sprzętem. Ja na siłowni zawsze zaczynałam od rozgrzewki na bieżni na 20-30 min i na koniec też na nią wskakiwałam. Robiłam dodatkowo przysiady z obciążeniem, bo z waga nie miałam problemu, chciałam ujędrnić pupę i wzmocnić mięśnie nóg i brzucha. Życzę Ci powodzenia i wytrwałości.

Daria zbytnio Ci nie doradze,ale wydaje mi sie ze jak juz tam.pójdziesz na siłownie to tam powieszww jakim celu przyszlas i tam juz Ci ustalaja jakie masz cwiczenia.robic o Ci pokaza a juz następnego dnia bedZiesz wiedziala i je wykonywala a karnety sa różne, w zaleznosci oke razy w tyg chcesz chodzic na fitnes i czy raz dziennie i tam juz dostosuja sie do twoich oczekiwan i zaproponują Ci jakis karnet by dopasowac sie do Ciebie…kazdy fitnes proponuje różne karnety , wiec najlepiej udac sie tam na miejsce i sie wszystkiego dowiesz. Powodzenia;-)

Miałam krótki epizod pracując na recepcji na siłowni i na basenie i powiem Ci, że wystarczy, że wybierzesz siłownię na którą chcesz chodzić a tam dziewczyny bądź chłopacy na recepcji Ci doradzą, powiedzą jakie mają w ofercie zajęcia grupowe, jacy pracują u nich trenerzy personalni. Dowiesz się ile co kosztuje i wybierzesz karnet najlepiej dostosowany do swoich potrzeb, ilości treningów czy zajęć fitness :slight_smile: Z doświadczenia wiem, że na recepcji pracują fajni ludzie, pomocni :slight_smile:
Jeśli Twoją problematyczną strefą są biodra i ogólnie tułów to fajne będą dla Ciebie zajęcia BPU (brzuch, pośladki, uda) albo idź sobie na tabatę, to są zajęcia bardzo dynamiczne przy super muzyce i można fajnie sobie wyrzeźbić całe ciało, takie połączenie fitnessu z tańcem :slight_smile: Tylko prawda jest taka, że na treningi chodzić trzeba minimum 3 razy w tygodniu i jak nie zmienisz swojej diety to samo chodzenie na siłownię niewiele Ci da rezultatów :slight_smile:
Jak masz jakieś jeszcze pytania to śmiało pisz, bo mam też znajomych trenerów i zawsze mogę o coś podpytać :slight_smile:

Fajna jest opcja zakupu karnetu na siłownię np. open + spotkanie z trenerem. Zważy, zmierzy, obliczy skład masy ciała itd. a później zaproponuje jakie ćwiczenia wykonywać, na jakie zajęcia się zapisać, czy jak korzystać ze sprzętów na siłowni.

Każda siłownia ma inne ceny karnety. Z racji że chciałabyś zrzucić 15 kg to samej będzie Ci ciężko, polecam trenera osobistego i oczywiście odpowiednią dietę. A co do ćwiczeń to nie da się zrzucić tylko z wybranych partii ciała, ponieważ trzeba ćwiczyć całe ciało.
Pozdrawiam

Każda siłownia ma własne karnety tak wiec polecałabym zorientowac się jak sprawa wygląda w Twojej okolicy Jednak o wiele lepiej jest zdecydować się na karnet z trenerem. Dzieki temu bedziesz wiedziała jakie ćwiczenia powinnaś wykonywać. Co będzie dla Ciebie najkorzystniejsze. Nie da się nakierować zrzucenia tłuszczu z jednego miejsca :wink: Jesli chudniesz to z całego ciała. Można jednak wymodelować ładnie wybrane okolice ciała.
Tutaj masz również napisane jak przygotowac się do pierwszej wizyty na siłowni: Pierwsza wizyta na siłowni – jak się do niej przygotować i co ze sobą zabrać? - Super-Fit.pl

Daria, u mnie w miescie w wiekszosci siłowni jest zasada taka, ze na pierwsze zajęcia mozna wejsc za free, zeby sprawdzic sie co nam odpowiada. Dopiero po tym darmowym wejsciu mozna samemu lub z doardztwem trenera dobrac dla siebie odpowiednie zajecia i eykupic stały karnet. Staly karnet ma ten plus, ze bardziej motywuje do uczestnictwa w zajec.

Agnieszka.sz właśnie! Chyba już wszystkie kluby mają takie wejściówki na pierwszy trening za darmo bez zobowiązań :slight_smile:
To jest fajne bo można sobie zrobić tydzień objazdowy na każdy trening do innej i wybrać gdzie jest najlepiej :slight_smile:
Ja tak piszę oczywiście o wyborze, nie wiem z jakiej miejscowości jesteście, ale u mnie w mieście jest chyba z 15 klubów sportowych i siłowni…jak nie więcej :slight_smile:

U mnie też była opcja, pierwszy trening z gratis, dodatkowo można było później wejściówki na każdy dzień osobno kupować lub też oczywiście całomiesięczny, bardziej opłacalny karnet.

A czy musimy od razu zaopatrzyć się też w specjalne ubrania takie jak https://www.poundoutgear.com/pl/9-koszulki ? Czy nie jest to obowiązkowe i w normalnych ciuchach też nas wpuszczą?

Najlepiej rozpocząć od zajęć 1-2 razy w tygodniu. :slight_smile: Na każdej siłowni jest trener, który wytłumaczy Ci co i jak :slight_smile: