Podzielcie się opiniami na temat pierwszych zabawek waszych dzieci. Jestem świeżo upieczoną mamą i nie wiem jakie zabawki kupować. Posiadam parę gryzakow i jakoś nie interesują ją. Posiadam grzechotki i piłki książeczki sensoryczne. moja córeczka najbardziej lubi mate edukacyjną oraz matę wodną. Podzielicie się swoimi doświadczeniami
Ja na start mam kupione tak :
- Gryzaki
- Króliczek alilo
- Książeczkę miękką kontrastową z lusterkiem
- Matę wodną
- Kostkę miękką kontrastową
- Zawieszki do fotelika i wózka z grzechotką, gryzakiem
- Karty kontrastowe od czuczu
- Zabawkę od balibazoo
- Matę piankową - z jednej strony czarno biała z drugiej w kolorze
- Baby gym od muminky
- Grzechotkę kwiatek z little dutch
Hejzm, widze ze jestes nowa
zacznijmy od tego ze nie powielamy wątkow. Jest mnostwo watkow na temat zabawek, pierwsze zabawki dla niemowlaka, zabawki interaktywne, zabawki ktore polecamy, drewniane czy plastikowe, zabawki Montessori itp.
Kazdy z tych watkow znajdziesz w lupce.
Jesli sa to stare watki wystarczy ze skomentujesz i tym sposobem odswiezasz watek, my go widzimy jako nieodczytane i znowu mozemy pisac co u nas sie sprawdzilo teraz, jakie sa nowosci itp.
Blizniaczy watek juz byl i to calkiem niedawno
@Mamina świetnie wszystko opisała i pokierowała Cię do naszej skarbnicy wiedzy ![]()
Od siebie tylko dodam, że na sam start Bobasek nie będzie zainteresowany gryzakami, bo to za wcześnie, około 4 miesiąca zobaczysz, że gryzaki pójdą w ruch, będzie już ładnie samodzielnie trzymać i rzeczywiście celować do buźki ![]()
Natomiast na start takie top to są wszelkie zabawki, zawieszki czy książeczki kontrastowe
maluch widzi bardzo ograniczoną ilość barw, a te skupią jego wzrok i pomagają mu się rozwijać ![]()
Dokładnie. Ja kupowałam zabawki z opisem 0+, a tak naprawdę przez pierwsze 3 miesiące nic maluszka nie interesowało. Dopiero potem zaczynają go interesować proste grzechotki czy karty kontrastowe. Gryzaki i nas się zaczęły sprawdzać dopiero jak dziąsła zaczynały swędzieć. Do leżenia na brzuszku najlepsza jest mata wodna i ruszające zabawki bo aktywują bobaska. Później też zaczęła się sprawdzać karuzela grająca na łóżeczku. A tak naprawdę to mój bąbelek najbardziej lubi się bawić drewnianymi łyżkami, swoimi kubeczkami i łyżeczkami
Przedmioty domowego użytku są bardziej interesujące niż zabawki
Zależy ile miesięcy ma mała, jeśli lubi maty to rozumiem że kilka miesięcy już jest ![]()
Grzechotki , gryzaki , maty różne wodne i nie tylko , książeczki kontrastowe
U nas i u starszej i teraz u młodszej super się sprawdziła mata edukacyjna z Tiny love. A także kostki sensoryczne, mata wodna. Gryzaki. No i ostatnio jest szał na małą karuzele, która może być podróżna także z Tiny love
Zabawki, które u nas najlepiej się sprawdzają:
Mata wodna
Pozytywka- grzechotka żyrafa z balibazoo
Wszelkiego rodzaju grzechotki
Szeleszczące książeczki
Różne książeczki sensoryczne- z elementami futerka, kuleczkami
Balony napełniane helem
Piłki- małe, duże, gumowe, pluszowe
Książeczki z dźwiękami
u mnie hitem byla mata edukacyjna i zakupiłam do niej lepsze zawieszki większe i 3 kolorach na początek później zakupię bardziej kolorowe, zawsze można podpiąć i dać dziecku jak leży na brzuszku
mam zebre z grzechotką i grzankami
szeleszczące słoneczko z muzyka
takiego ala klauna z grzechotką i gryzakami
Świetnym rozwiązaniem jest też mata piankowa a do tego baby gym, bo mata edukacyjna jest dość mała i maluch szybko z niej wyrasta, a taka piankowa jest sporych rozmiarów i może trochę posłużyć
ale to też zależy kto ma ile miejsca, cokolwiek by nie było to fajne rozwiązania ![]()
Powiem tak… najlepsze zabawki mojego 8 miesieczniaka…
Ozdoby choinkowe
Piankowe narożnikj ławy
Kapcie starszego braciszka
Nogi od krzesła
I robot
U nas najlepsze zabawki to łyżki drewniane, kubeczki w których je, śliniak silikonowy, podkładki pod kubki, czy butelki plastikowe ![]()
Oo tak silikonowy sljniak tez jest super… ma dziureczki w ktore mozna wkładać palec i wypustki ktorymi można strzelac:face_with_peeking_eye:![]()
Najlepsze, i najtańsze zabawki ![]()
![]()
![]()
Tak teraz przy drugim dziecku jestem totalną minimalistką ![]()
Ja bym chciała a nadal mam z tym problem ![]()
![]()
![]()
Ja póki co daje radę , mała ma już dwa miesiące a ja jej żadnej zabawki nie kupiłam ![]()
![]()
To u nas wtedy weszła mata Tiny love, którą uwielbia. Teraz na Mikołaja dostała z tej serii czas na brzuszek i też codziennie jest w użyciu, a w łóżeczku w sypialni jest karuzela z którą intensywnie gada jak ja przygotowuję rzeczy abyśmy zeszły na dół. Inna sprawa, że sporo rzeczy młodsza dostała jako prezent na narodziny od mam z przedszkola starszej. Starsza nie miała np. Spiralki na pałąk. No i ta spiralka była jako jeden z prezentów, ostatnio stwierdziłam A jedziemy na zakupy do galerii handlowej to jej to wezmę. Szczerze od tego czasu nie ma możliwości wyjścia gdziekolwiek bez tej spiralki.
Ale taka jest różnica że starsza nie chciała bawić się niczym A ta jest wszystkim zainteresowana.