Pierwsze urodziny dziecka

Za ślub zapłaciliśmy 400 zł, moim zdaniem to też było za dużo. Szczerze? Powinny być to opłaty symboliczne, żeby wystarczyło na prąd. Najlepsze jest to, że w trakcie takich mszy ksiądz jeszcze zbiera na tacę. 

pati1990 i właśnie dlatego rodzina moja i męża nie wyobraża sobie takich imprez bez procentów. Swobodniej się im porozumieć, szczególnie że nie widzą się jakoś super często. No ja chcę męża wyciągnąć w przyszłym tygodniu załatwić salę, bo jeszcze się okaże, że miejsc nie będzie...

Magicznypazur u nas to samo ok. 20 osób plus 4 dzieciaków sami najbliżsi ;) u nas jest taki problem że mieszkamy na wsi jest jeden kościół i jeden ksiądz na plebanii robi sobie co chce i nikt do niczego mu się nie wtrąca. Ogólnie do miasta mam 13 km także to nie problem jechać tam do kościoła bo są 3 ale jeszcze zobaczymy... 

Patrycja. Niedopytalska to już decyzja należy do Ciebie, ale ja bym tyle pieniędzy nie dała księdzu. Wolałabym jechać te 13 km, gdzie indziej. No, ale zrobisz, jak uważasz :)

Magicznypazur też nie dam tyle księdzu bo za te pieniądze to ja zapłacę za piątkę gości 

Czasami to potrafią niezle zedrzeć pieniądze.. nie znając sytuacji finansowej danej rodziny że może być im później ciężko wyżyć jam tyle oddadza

my placilismy co laska 200zl

Ja już mam wybrane zimne przekąski które będę robić na urodziny coreczki

• * Sałatka z kurczakiem na krakersach
  • * Roladki z szynki z sałatką chrzanowa
  • * Trójkąciki serowo-ziołowe z sosem czosnkowym
  • * Chipsy ziołwe z tortilli  z sosem serowym
  • * Biedronki na krakersach
  • * Ślimaki z ciasta francuskiego z serem i szynką
  • * Koreczki z wędzonym łososiem
  • * Koreczki z tuńczykiem
  • * Półmisek wędlin i serów 

Jestem w trakcie wymyślania słodkości i tworze girlandę :)

aneczka wszystko ladnie brzmi ja jestem w proszku a to juz za tydzien .

MamaKisi ja mam jeszcze czas więc zaczęłam miesiąc wcześniej planować hehe bo wolę mieć wszystko zaplanowane niż żeby mnie coś zaskoczyło i została z niczym

Aneczka dużo będziesz miała gości? 

Patrycja 8-9 dorosłych plus dwójka dzieci siostry (roczek, trzy latka) plus moja roczna coreczka

To niedużo i fajnie. My wczoraj z mężem przeliczylismy i wyszło 17, więc chyba się zarobię... 

Duzo rodzajów tych przekąsek na zimno. Planujesz coś jeszcze na gorąco? 

Aga na gorąco będzie jedno danie. Polędwiczka w kruszonce ziołowej, ziemniaki pieczone i mix salat.

Nie mam w mieszkaniu dużo miejsca żeby pomieścić nie wiaodmo ile osób więc my, nasi rodzice i nasze rodzeństwo że swoją rodzinka. Bo chrzestna jest moja siostra a chrzestnym brat męża. Więc już mniej osób hehe bo tam jeszcze chrzestnych trzebaby było zaprosić. A do dziadków pojedziemy z kawalkiem tortu i tyle :)

Przede mną też wyzwanie bo u nas będzie ok. 19 osób tyle bywa od 5 lat na urodzinach synka i powiem Wam że poważnie zastanawiam się nad lokalem. Zawsze jestem tak urobiona że nie potrafię się cieszyć tym ważnym dniem moich dzieci. Na przyszłe urodzinki synka planuje dodatkowo urządzić mu imprezkę w sali zabaw z rówieśnikami z przedszkola :) 

Patrycja ja przy 19 osobach bym się nie zdecydowała w domu. Po pierwsze za dużo roboty i tak jak mówisz narobić się można i nie ma tego zadowolenia ze świętowania. A po drugie nie zmieściłabym tyle osób

Ja mam duży dom także miejsca jest dużo po prostu obsłużyć tyle osób to jest naprawdę ciężka praca. Zawsze też pomaga mama i tesciowa i tym sposobem też nie odpoczywają tylko pracują i to jest trochę bez sensu. Mam jeszcze czas takze się zastanowię 

Patrycja rozumiem Ciebie i podziwiam ja przy tylu osobach bym się nie zdecydowała.

Powracam i ja już po urodzinach pierwszych mojej gwiazdy sobota 8 osób ,niedziela 9 osób obiad na 14 . A roboty co niemiara od piątku dopiero koło wtorku odsapnelam . No niestety w bloku nie ma warunków by przyjąć od razu wszystkich choć raz by było podawania Ale to trzeba mieć tyle zastawy A ja nawet nie mam .Ale co najważniejsze już po .Ja jestem zadowolona o cora też.bo jak to się mówi czego się nie robi dla dzieci 

To prawda czego się nie robi dla dzieci.

My na słodko już też mamy wybrane będzie:

• * Muffinki z owocami i bitą śmietaną
  • * Bloczek
  • * Dwa rodzaje wafelków
  • * Ciasteczka z czekoladą
  • * Ciasteczka z płatków kukurydzianych
  • Plus owoce 
  •  I tort przeze mnie zrobiony na bazie Marcinka