Pierwsze oznaki gotowości do odpieluchowania

Mazia, nie, raczej używa nocnika w celu komunikowania: matka zmień mi pieluchę🙂

Myślę że to początek dobrej drogi do odpieluchowania, jest jeszcze mały i może to jeszcze potrwać ale już wie o co chodzi, teraz musi wyczuć kiedy chce siku i że wtedy na nocnik. 

aaa czyli zrobić jeszcze nie robi siku tam tzn w pieluchę jak siądzie ?

u nas musze sie pochwalić;) 

u nas kupska 2 dni pod rząd idą w nocnik;) z siku bedzie gorzej z kupa łatwiej bo wiemy mniej wiecej kiedy sie spodziewać;) ciekawe jak to dalej sie potoczy;D 

mazia, raczej sygnalizuje po fakcie, że coś zostało zrobione. Chociaż jak usiadł w pieluszce, to w sumie nie wiem :) Wczoraj obudził się po drzemce z kompletnie suchą pieluchą, więc go posadziłam gołego, bez pieluchy, na nocniku i zrobił siku. I też zauważyłam, że coraz dłużej sucha ta pielucha jest w ciągu dnia. Ale na pewno to nie jest jeszcze to, o czym ty piszesz, dlatego na pewno nie będę się spieszyć.

lena, no właśnie do takich wniosków dochodzę. Że to takie początki, rozumie o co chodzi, ale na pewno ma ograniczenia fizyczne i nie umie zgrać jeszcze fizjologii z resztą.

U nas też długo stał nocnik żeby się synek z nim oswoił, bez problemu na nim usiądzie, zrobi siku czy też kupkę jak zapytam czy chce. Jednak sam nie zawoła czy też nie pokaże,że chce, więc chyba nie jest tak do końca na to gotowy, ma 22 miesiące

od czegoś trzeba zacząć moja też siada na kibelek w pieluszce i w nią robi :D

To au mnie walenie też ten wiek i nie czuje tej gotowości ale już kuma o co chodzi mniej więcej bo rozmowy o siku się pojawiają i nocnik też nam towarzyszy 

ze starszym łatwiej jak rozumie, ale mam wrazenie ze starsze nie ma czasu;) jak już umie chodzić biegać ;) to wszystko jest wazne wazniejsze i najważniejsze;) nizeli nocnik;)

ale kobietki;) w końcu sie nauczą;) załatwiać swoje potrzeby tam gdzie trzeba, tyle ze my musimy uzbroić sie w cierpliwość;)

A kiedy jest waszym zadaniem taki ostatni dzwonek , że wypada żeby jednak dziecko już nie korzystało z pampersa ?

xyz... no ja myślę ze już przedszkole te 3 latka to było by fajnie bez pieluszki, ale różnie z tym bywa jak patrze po rodzinie to u kuzynki bardzo długo były dzieci pieluchowane mimo iż mama nie pracujaca;)

Aniska, myślę, że jak dziecko w domu, a nie chodzi do przedszkola, to jest taka mniejsza motywacja, żeby odpieluchować dziecko.

no co ty ;) to ja myślałam właśnie odwrotnie;)

ale może tak być że nie ma takiego nacisku, ja pamietam jak córka była na oryginalnych pampersach 10 lat temu te ceny były też inne niz teraz;/ promka trafiła sie raz na jakiś czas wiec dla mnie to też były kwestie finansowe uwzgledniane;) 

Kwestie finansowe ale też nie oszukujmy się kupa dwulatka i trzylatka to też różnic i mi zależało żeby to skończyć 

U nas ostatnio przestój w tym temacie, chociaż młody sobie sam siada na nocnik w ubraniu. Na razie prowadzę obserwację młodego człowieka. :)

oj.... ja widze różnice w kupach przy rozszerzeniu diety;) jest co sprzatć;) dlatego jak widze że mała siada i steka to szybko sadzam na nocnik;) wole nocnik wypłukać;) 

A u nas wszystko na dobrej drodze bo syn już sam idzie na nocnik i robi kupę, a do niedawna robił w majtki. Mogę w sumie powiedzieć że już jest odpieluchowany. 

Lena super za jesteście na prostej już prawie :) a długo Wam zajęło zanim syn zaczął sam robić na nocniku? 

W czerwcu zdjęłam pampersa, więc jakieś 2 msc nam to zajęło.Najpierw robił tylko siku do nocnika, ale jeszcze się zapominał i obsikiwał majtki, później polubił sikanie na trawkę i podglądał starszego jak do kibelka sikał i też tak czasem sika, ale kupa nie wychodziła, zapominał i robił w majtki. A już drugi tydzień idzie sam na nocnik robić kupę. Wydaje mi się, że też dużo u nas dało to , że jest starszy syn 4 letni i on go ciągle naśladuje. Nawet dziś na spacerze zrobił siku, ale zobaczył że starszy sika to on też wyjmuje siusiaka i sika w to samo miejsce, mimo że 5 minut temu to robił.

lena004 

gratuluję :)

Moja już też odpieluchowana, niedługo już miesiąc.

Żadnej wpadki. Poza domem siusia bez problemu.