Chyba ja jako mama bardziej przeżywałam ten pierwszy dzień . Siedziałam i myślałam ;)
weszlismy do sali a mój syn nawet nie zapłakał , dal całusa , powiedział „papa Tylko wróć” Panie nawet powiedziały ze pod tym względem jest super bo nawet nie zapłacze i nie zapyta gdzie mama tylko wpadnie w wir zabawy .
juz chodzi 3 mc i za każdym razem mówi „tylko przyjdź po obiadku „ ale chętnie rano wstaje i idzie .
jego żona bardzo chciała, żeby ich dziecko poszło do przedszkola - kontakt z dziećmi itd ale traf chciał, ze świeżo zmieniła prace i nie mogła w pierwszych dniach odprowadzać dziecka do przedszkola, wiec musial to zrobić moj brat.
mały był tak przestraszony, ze płakał i krzyczal „tatusiu, proszę nie zostawiaj mnie!”.. on płakał w przedszkolu, a moj brat w samochodzie… był tak rozbity, ze musiał wziąć kilka dni urlopu, bo normalnie odchorowal ta sytuacje. A zaznaczę, ze chłop wielki jak tur i raczej do nadwrażliwców nie należy :)
oczywiscie bratanek po tygodniu był już w siódmym niebie i świetnie się bawił, ale pierwsze chwile były naprawdę trudne.. dla wszystkich
Ja byłam z tych dzieci, które bardzo długo do przedszkola nie mogły się przekonać. Ale też historia prawdziwa, moja, kiedy chodziłam do przedszkola i zdarzyło się, że odprowadził mnie właśnie tata to kolejnego dnia do mojej mamy powiedziała moja przedszkolanka, by mąż więcej dziecka nie przyprowadzał do przedszkola.. a czemu? Bo kiedy tak płakałam i tata widział mnie ryczącą w oknie to się po mnie wrócił i mnie zabrał.. hehe.. więc coś w tym jest..
Ja się zastanawiam, jak to u nas będzie... Na pewno będę przeżywać rozstanie. Jedyny plus że synek pójdzie do żłobka w placówce, w której pracuję jako nauczyciel przedszkola :)
U nas byly dni adaptacyjne pamietam jeszcze przed rokiwm szkolnym szlo sie na godzine dwie z dzieckiem do przedszkola i tam bylo razem z maluchem ;) w sumje fajny pomysl rodzice oprowadzali a panie wymyslily pare fajnych zabaw i tyle potem we wrzesniu juz dzieci zostawaly same;) u nas obylo sie bez placzu nawet przy zmianie przedszkola corka chetnie chodzila ;) ale byly i takiw dzieci ktore probowaly uciekac z szatni rozplakane bo chca do domu
Wiem jak jest, w mojej grupie były różne dzieci, o różnej wrażliwości. Niektóre adaptację miały parę dni, inne parę miesięcy... Mam nadzieję, że mój synek będzie dawał radę i szybko się zaadaptuje, na szczęście jeszcze przynajmniej 9 miesięcy będzie ze mną w domku :)
Najgorsze jest moment rozstania rodzica z dzieckiem.. Syn mimo, że szybko zaklimatyzowal się w żłobku to kilka dni płakał przy rozstaniu.. chwilę później bawił się dobrze z ciociami ;)
Ja właśnie zapisałam córkę do żłobka od września. Nie ukrywam,że jestem pełna obaw, pomimo ,że wiem ile korzyści niesie żłobek... Już się boje tych rozstań :/
To u nas w przedszkolu poszło bardzo sprawnie. Obawiałam się jak syn zareaguje bo wcześniej miał mało kontaktu z dziećmi, nawet w rodzinie. A naprawdę obyło się bez płaczu. Mówił tylko te pierwsze dni że mu było smutno i że jeden chłopczyk płakał. Ale wejście miał okropne bo ledwo go zaprowadziłam to inny chłopczyk wręcz się darł, że chce do domu, że mama go ma stąd zabrać itd, więc mój stanął jak wryty i szok...
Ale u nas pani zaraz "porywała" dzieci na salę, szybki buziak i papa, nie dawali czasu na pożegnania żeby dzieci (i rodzice :p) nie płakali.
Adaptacji w naszym przedszkolu nie ma ale te pierwsze dni panie prosiły odbierać dzieci po obiedzie, więc o 12.30. To akurat był czw, piątek, potem pon syn miał już katar więc w domu, a wtorek już chciał być na leżaczki.
MałaZołza właśnie na stronie żłobka, który wybraliśmy, pisze o tych rozstaniach. Tak jak napisałaś, zeby ich nie przedłużać, bo dzieci bardzo to przeżywają.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.