Pierwsza przytulanka/zabawka

Czy polecacie jakas przytulanke dla niemowlaka jako ta pierwsza ? Mozecie podac konkretne propozycje :slight_smile:

Moim zdaniem nie ma co przesadzać z takimi zabawkami na początku. Ale można kupić Szumisia, który ma za zadanie uspokoić dziecko i pomóc mu zasnąć :-). Moim zdaniem bardzo fajna sprawa :-). Cena około 100zł ale warto :slight_smile:

Fajne są tzw. przytulanki sensoryczne, Czasami są to kwadratowe kawałki materiału wielkości chusteczki, z jednej strony uszyte z Minky, dokoła obszyte kolorowymi tasiemkami i różnych fakturach. Niby nic takiego, ale fajnie rozwija zmysł dotyku u maluszka.
Szumiś jak najbardziej ok, ale u maluszków głównie jest stosowany jako uspokajacz, a niekoniecznie przytulanka.
Poza tym jakakolwiek zabawka dla dziecka przede wszystkim musi być bezpieczna, dostosowana do jego wieku i rozwoju.

Tak te przytulanki sensoryczne są super, ja też się w nie zaopatrzyłam :wink:
Moje pierworodnej pamiętam że w Tesco kupiliśmy takiego króliczka przytulanke i długo towarzyszyła mojej córce a teraz jest wyprana i przygotowana na przyjście drugiej córki :wink: (synkowi jej nie dawałam bo on jakoś nie przepadał za przytulankami)

Na niektóre dzieci szumiś nie działa ale jako przytulanka na pewno się sprawdzi :slight_smile:
DouDou sprawdził się u mojej koleżanki synka :stuck_out_tongue:
Myślę Agata.Ka że musisz sprawdzić kilka opcji na co najlepiej zareaguje Twój maluszek bo każdy jest inny i jedne maluszki dobrze reagują na daną rzecz a inne źle :):slight_smile:

Oprócz tych wypisanych powyżej są tez sensoryczne przytulanki w kształcie kwadratu, a do nich na środku jest głowa misia lub innego zwierzątka, albo na górze jest doszyta głowa a po bokach i na dole są zrobione supełki stanowiące łapki zwierzątka, Też bardzo miła i przyjemna pierwsza przytulanka, a zarazem bardzo prosta (takie najlepsze).

Emmkao nie wiem czy o taką przytulankę ci chodzi ale ja mam taką :wink:

Ooo, widzę że Twoja jeszcze jest z gryzaczkiem w jednym rogu, też super sprawa.
Tak, ogólnie o coś takiego mi chodziło, a jak wiadomo wybór jest ogromny.

A my mamy przytulankd firmy Sterntaler z modułem w środku który ma płacz dziecka lub głośny dźwięk włącza się imitując dźwięk bicia serca (jak ktg). Nie jest to jedyna firma która produkuje takie maskotki. Młody dostał ja po urodzeniu i od razu pokochał. Teraz nie zaśnie bez niej. Podarowalismy taka już kilkorgu dzieci i też się sprawdziła

u nas mały pieluche flanelowa upodobał sobie do spania nie chce nic innego

My mamy misia szumisia Antoś bardzo go lubi fajnie sprawdza się w wózku kładę obok synka a mordka misia dodatkowo przytrzymuje smoczek :slight_smile: Antoś wkłada rączkę między łapki misia i śpi śmiejemy się ze to jego przyjaciel :slight_smile: ale ma tez drugiego przyjaciela króliczka LaMillou wykonanego z minky jest o tyle fajny bo ma długie uszy i jak mały nie może zasnąć to kładę mu na jedno oko albo blisko buzi i zasypia :slight_smile: lubi mieć coś na buzi :slight_smile:

Jako pierwsze zabawki najlepsze są przytulanki/kocyki sensoryczne różnego typu w tym szeleszczące:) U mnie córka je gryzie, łapie, ślini je, rzuca nimi, aż w końcu zasypia wtulona w jedną z wybranych:)

Ważne, żeby stymulowały zmysły dziecka do rozwoju, nie tylko dotyk i wzrok, ale też słuch.

Od niemowlęcia dzieci lubią pieluchy tetrowe do Przytulania fajne też są mini kocyki z głową np misia itd mój syn np wszystkie pluszaki wyrzucal on woli z kostka sensoryczna spać teraz i pielucha tetrowa wcześniej tylko z pielucha.

Od pieluszek tetrowych flanelowe są znacznie przyjemniejsze w dotyku.

Mój synek śpi z bambusową i jest super :slight_smile: mięciutka delikatna warto zainwestować :slight_smile:

O Marta ja mam myjkę bambusową dla córci i faktycznie jest mięciutka wiec myślę też o pieluszce bo faktycznie warto .

Bambusowe tak, muślinowe też są milutkie.

Przytulanki sensoryczne są idealne dla malutkich dzieci. Synek upodobał sobie taką, która miała najwięcej podoszywanych wstążeczek i oglądał ją cały czas. Później kupiliśmy kostkę z metkami i też należy do jego ulubionych zabawek.
May pieluszkę bambusową, ale wykorzystujemy ją głównie do przykrywania gdy jesteśmy na spacerze. Nie wiem jak Wy ale nie lubię flanelowych pieluch z tego względu, że po praniu tracą kolory i się mechacą. Chyba, że to ja nie umiem się z nimi obchodzić :stuck_out_tongue:

M.Jacek ja mam jedna flanelowa z obrazkami i blaknie to prawda a resztę mam białe. Mechacą się ale jak prasuje to lepsze są. Ja używam ich jako podkład do przewijania jak jestem u kogoś i jedna zawsze leży złożona na przewijaku używam jej jak mały z kapiekinwuvhodzi żeby nie kłaść na zimnym i jak zacznie siusiac przy zmianie pampersa to szybko nakrywam i nie ma powodzi hehe :wink: a tak to tetra do karmienia i ta jedna bambusowa do usypiania i przykrywania. Bambusowa mamy od niedawna ale widze ze mu się podoba przytula miętosi rączkami także zakup udany :slight_smile: a te zabawki z metkami są super mojemu bratu to doszywalismy metki do pluszaka ulubionego bo bardzo lubił a 19 lat temu nie było takich zabawek z metkami :slight_smile: