Pierwsza Pomoc u niemowlaków i noworodków

Witam,

Nie mogłam znaleźć podobnego wątku więc zamieszczam nowy, gdyby jednak coś było już na ten temat proszę o informację.
Ostatnio moja położna zrobiła mi krótkie szkolenie nt Pierwszej Pomocy i uważam, że to bardzo ważny temat i każda mama powinna wiedzieć jak w razie czego się zachować, poniżej przedstawiam kilka wskazówek :
WAŻNE TELEFONY :

• 999
  • 112
  • pediatra

ZADŁAWIENIE : jeśli niemowlę kaszle efektywnie, żadne działania nie są potrzebne – dziecku pewnie uda się wykrztusić połknięty przedmiot. Jeśli kaszel nie daje oczekiwanych efektów, działaj następująco :

1. Ułóż dziecko na swoim udzie tak, aby jego główka zwisała za kolanem
  2. Dość silnie uderzaj całą dłonią w okolicę międzyłopatkową, aż do wypadnięcia połkniętego przedmiotu
  3. Jeśli te uderzenia nie są skuteczne, a dziecko jest przytomne, wykonaj uciśnięcia klatki piersiowej. W tym celu ułóż dziecko na plecach na swoich kolanach z główką opuszczoną w dół, następnie uciśnij jego klatkę dwoma palcami. Powtórz 5 razy. Sprawdź czy w ustach jest wykrztuszony przedmiot.
  4. Jeśli to również nie dało żadnego efektu, wdmuchaj dziecku powietrze do ust, powtórz czynność 5 razy. Jeśli nie uda Ci się wtłoczyć powietrza – dzwoń na pogotowie cały czas kontynuując powyższe czynności (ucisk i wdmuchiwanie)

DZIECKO TRACI PRZYTOMNOŚĆ : dziecko nie porusza się, najpierw wezwij pomoc, a potem udrożnij drogi oddechowe.

1. Odchyl główkę dziecka do tyłu i unieś żuchwę dziecka ( przytrzymując czoło, delikatnie odegnij główkę do tyłu)
  2. Sprawdź czy w ustach dziecka nie ma żadnego przedmiotu ( jedzenia lub czegoś innego) Jeśli jest to delikatnie je usuń
  3. Sprawdź czy oddech jest prawidłowy ( nie dłużej niż 10 sekund)
  4. Patrz czy klatka piersiowa się unosi
  5. Posłuchaj czy dziecko oddycha- zbliżając się do ust i noska
  6. Poczuj ruch powietrza na swoim policzku
    Jeśli oddech jest prawidłowy, ułóż dziecko w bezpiecznej pozycji – na boku – i sprawdzaj jego oddech i tętno co 30 sekund

Jeśli stwierdzisz, że dziecko nie oddycha- zrób sztuczne oddychanie:

1. Odegnij glówkę i unieś bródkę dziecka
  2. Rozchyl nieco usta dziecka
  3. Weź głęboki oddech
  4. Obejmij szczelnie swoimi ustami nos i usta dziecka
  5. Wykonaj powolny wydech do ust dziecka przez 1-1,5 sekundy, aż klatka piersiowa widocznie się uniesie.
  6. Powtórz tę czynność 5 razy
    Pamiętaj!
    Nie wdmuchuj powietrza zbyt mocno. Istnieje możliwość, że powietrze dojdzie do żołądka i treść pokarmowa przedostanie się do płuc!!!
    Oceń stan układu krążenia dziecka
  • ruch
    -kaszel
    -prawidłowy oddech
    -tętno u dziecka poniżej 1 roku życia sprawdzaj na tętnicy ramiennej, na wewnętrznej stronie ramienia

BRAK TĘTNA : lub gdy tętno spada poniżej 60 uderzeń na minutę

1. Ułóż 2 opuszki palców ( wskazujący i środkowy) pionowo na mostku dziecka
  2. Uciskaj klatkę piersiową na 1/3 wysokości mostka, poniżej linii łączącej brodawki sutkowe
  3. Uciśnięcie powinno powodować obniżenie mostka do około 1/3 głębokości klatki piersiowej
  4. Powtarzaj ucisk 30 razy
  5. Po 30 uciskach wykonaj 2 wdechy ratownicze ( oddychanie usta-usta lub usta-nos)
  6. Po 1 minucie zadzwoń po pogotowie i kontynuuj reanimacje

POZYCJA BEZPIECZNA : nieprzytomne dziecko należy ułożyć w pozycji bezpiecznej

1. Jeśli to możliwe połóż dziecko w pozycji bocznej z otwartymi ustami
  2. Ważne aby ta pozycja była stabilna, plecki można podeprzeć kocykiem lub poduszką
  3. Nic nie może uciskać klatki piersiowej dziecka

Tosiula - gdzieś temat był poruszony, ale uważam, że nigdy nie za dużo o takich sprawach. Fajnie się rozpisałaś. Ja uczestniczyłam w warsztatach z pierwszej pomocy i mam filmiki o wszystkich prawdopodobnych sytuacjach. Jeśli chcecie to mogę Wam podsyłać na maile - tylko musicie podawać. Tam jest bardzo fajnie wszystko pokazane, prowadzący mówi wyraźnie i jest to ogromnie przydatna informacja choć mam nadzieję, ze tej wiedzy nigdy nie będę musiała użyć. To wiedza konieczna, ale życzę wszystkim rodzicom aby była zbyteczna.

Zosiu ja poproszę o te filmiki oto mój mail: cross240@wp.pl
z góry dziękuję :slight_smile:

Tosiuleczka jest kilka wątków m.in. tenhttp://lovi.pl/pl/forum/6/3581/1
Wątki są tez osobne dotyczące np. zachlysniecia ; ))

Ja też proszę o ten filmik…
judyta.majsak@onet.eu

dziewczyny, prześlę tak jak obiecałam ale potrwa to trochę dłużej, bo okazuje się, że te pliki mają grubo ponad 25 MB i nie da się ich posłać tak normalnie mailem. Może na YouTube udostępnię to podeślę linki :confused:

dziewczyny - sprawdźcie czy działa Wam filmik z linku - jeśli tak to dodam następne… bo mi coś flash nie daje rady :confused:
http://youtu.be/C0095vlcUvQ

Dzieki za linki z checia obejrze:)

Zosiu, dziękuję za maila… u mnie wszystko działa :slight_smile:

Dziewczyny, podesłałam Wam tyle co udało mi się zamieścić w kanale YT - brakuje tam dwóch filmików nr 1 i 4. Nie umieszczam wszystkiego na forum, bo niby wyrazili zgodę na wykorzystanie, ale nie mam nic pisemnie, wiec nie chcę upubliczniać aż tak :slight_smile:
w razie czego na maila wszystkim podeślę :slight_smile:

Z góry dziękuję :slight_smile:

Z skad pochodza te wytyczne ? Powiedzcie panie w takim razie jak sprawdzicie tetno u noworodka i niemowlaka i na ktorej tetnicy. Z calym szacunkiem ale bede pod wrazeniem jak uda wam sie je znalesc, a malo tego wyliczyc jego szybkosc.

Ja mimo szczerych chęci nie zapamiętałabym treści żadnego szkolenia na długo, takie szkolenia koniecznie na fantomie powinno sie miec co jakiś czas dla przypomnienia, tylko jak…Mama nadzieje, ze w razie czego dyspozytor z 112 potrafiłby telefonicznie poradzic co robić.

Dlatego warto się zapisywać na szkolenia. Polecam kolejną edycję bezpiecznego malucha. Przydatne informacje są podawane i na fantomie też można poćwiczyć.

Sama przeszłam szkolenie w przypadku zadławienia jak i stracenia przytomności u malucha na warsztatach “Jestem mamą” wiedza bardzo przydatna, jednocześnie była możliwość ćwiczenia na fantomach. Jedna z mam mówiła, że w przypadku zachłyśnięcia…zapewne straciłaby głowę i zaczęła panikować i płakać, dlatego niezwykle ważne jest zachowanie spokoju.

Ale też łatwiej być spokojnym i opanowanym gdy się zna podstawy. I nawet jeśli sama nie udzielisz dziecku pomocy to zadzwonisz po pomoc i ewentualnie dyspozytor Cię poinstruuje, a jak zesztywniejesz ze strachu to może być tragedia :frowning:
ja już też byłam na warsztatach raz Klio, ale twardo idę drugi raz, bo wolę szkolić się niepotrzebnie niż w obliczu potrzeby nie mieć tej wiedzy.

U nas nie ma takich warsztatów i jeśli mam ochote zdobyć taką wiedze, to tylko z internetu i książek. szkoda, bo warsztaty takie powinny byc cyklicznie przy oddziałach dzieciecych.

Szybka pierwsza pomoc jest priorytetem ratowania życia ze względu na szybkie okresy umierania struktur mózgowych:

• kora mózgowa 3-4 minuty,
  • pień mózgu 10-20 minut
  • rdzeń przedłużony 20-30 minut
  • rdzeń kręgowy 1.5 godziny.

Ocena świadomości pozwoli na ocenę stanu poszkodowanego:

• A - airway - drogi oddechowe - udrożnienie
  • B - breathing - oddychanie - w razie jego braku prowadzenie sztucznej wentylacji
  • C - circulation - krążenie - w razie braku oznak krążenia prowadzenie pośredniego masażu serca.

Standard resuscytacji u noworodków i niemowląt :

BEZPIECZEŃSTWO
                                         I
                         OCENA PRZYTOMNOŚCI - WOŁAJ O POMOC
                                         I
                         UDROŻNIJ DROGI ODDECHOWE
                                         I
                          SPRAWDŹ ODDECH
                                         I
                           BRAK ODDECHU
                             (5 ODDECHÓW)
                                         I
                           SPRAWDŹ ODDECH
                                         I
                           BRAK ODDECHU
         ROZPOCZNIJ UCISK - WENTYLUJ 30:2

Jak przeciwdziałać bezdechom?

Bezdech to nagłe zatrzymanie oddechu, które może wystąpić u niemowlęcia z różnych powodów. U wcześniaków bezdech może być skutkiem niewykształconego jeszcze dobrze mechanizmu oddychania, w przypadku noworodków o małej wadze urodzeniowej może być wynikiem nadmiernego oziębienia organizmu. Często jest również pierwszym objawem poważnej infekcji.

SIDS - ZESPÓŁ NAGŁEGO ZGONU NIEMOWLĘCIA - nazywany jest także nagłą śmiercią łóżeczkową niemowląt, śmiercią w kołysce. Zgodnie z przyjętą definicją SIDS to nagły zgon niemowlęcia bez uchwytnych zmian patologicznych. Aby zakwalifikować zgon niemowlęcia jako przypadek SIDS, należy wykluczyć u zmarłego dziecka chorobę, zarówno na podstawie analizy przeżyciowe, jak i badania pośmiertnego.
Przydatne są monitory oddechu, które można bezpiecznie stosować u noworodków i niemowląt. Gdy dziecko przestaje oddychać, monitor sygnalizuje to głośnym sygnałem akustycznym, który w momencie informuje rodzica o zaistniałej sytuacji oraz “budzi” dziecko, które dzięki silnemu bodźcu może zacząć oddychać bez interwencji rodzica.