Pieprzyki u małych dzieci

Witam nie mogłam znaleźć więc postanowiłam założyć nowy wątek. Zastanawiałam się ostatnio jak to jest z pieprzykami u małego dziecka mój syn ma 10 miesięcy i ma już 6 martwią mnie one bo nie są brązowe tylko takie bardzo ciemne prawie czarne. Pytałam pediatry i mówi że trzeba obserwować ale że to dość dziwne bo tak małe dzieci raczej nie mają jeszcze pieprzykow . Mam jeszcze córkę która ma 6 lat i dopiero teraz pojawił się jej pierwszy. Czy wasze maluchy mają pieprzyki? Jak one u was wyglądają?

A co do pieprzyków ja urodziłam się z kilkoma, teraz to jestem cała w pieprzykach. Te które miałam od urodzenia urosły razem ze mną. Nie można ich opalać, bo każda taka zmiana jest wrażliwa na promieniowanie słoneczne, uszkodzenia, a w przyszłości mogą być podłożem zmian rozrostowych. Jak nie rosną zbyt szybko, nie są w miejscu drażliwym np. Na linii majteczek to nie denerwuj się. Dziecko widocznie ma taką urodę. Musi to obserwować pediatra.
Gdybyś miała jednak strasznego nerwa z tego powodu możesz udać się do dermatologa, który powinnien mieć gabinet wyposażony w dermatoskop. Jest to taki rodzaj szkła powiększającego w którym lekarz oceni czy pieprzyki to typowe znamiona łagodne. U mnie w mieście często takie zmiany oglądają w poradni onkologicznej dziecięcej bo tam są specjaliści przeszkoleni również w tym zakresie.

ja też cała w pieprzykach jestem i u swojego młodego od paru dni zauważyłam 2 kropki czerwone… wydaje mi sie,że to jemu sie pieprzyki robią bo tak ogólnie wyglądają. `Chyba też skonsultuje to z kimś jak szybko nie zejda bo może to po prostu jakiś wyprysk

Mój Oliver urodził się z pieprzykiem na stopie na początku był lekko brązowy teraz trochę ciemniejszy. Ja jako dziecko nie miałam dużo pieprzykow teraz mam ich bardzo dużo. Mój mąż ma na nosie takie i synkowi też się takie robią

Moja trzylatka nie ma jescze ani jednego pieprzyka, i dla mnie tak może zostać

Nie ma wyjścia jak obserwować.Czy się nie powiększa,czy nie robi się wypukły,czy nie robi się obwódka.
To by mogło niepokoić.Faktycznie u tak małego dziecka i to czarne pieprzyki to chyba rzadkość.
Nalezy uważać by nie urazić,zadrapać.Mój roczniak ma też parę,ale takie płaskie,brązowe.Za to córka
ma więcej i zrobiło sie jej na skroni takie znamię-płaskie,brązowe które sie jej powiększa.Troszkę sie niepokoję,ale
obserwujemy.

Marta najważniejsze że pediatra to widział, jeśli jednak cię to bardzo niepokoi o warto żeby zobaczył to dermatolog. Na razie najważniejsze jest baczne obserwowanie pieprzyków i pamiętaj o kremach chroniących przed słońcem. Wybieraj te SPF50.

u nas pojawił się pieprzyk na głowce.

Mój Tobiś miał na główce czarnego pieprzka. Też mi się to dziwne wydawło, ale przeczytałam że dzidzia może się nawet urodzić z pieprzykami, właśnie takimi czarnymi. Mogą one zostać, bądź zaniknąć, u mego zniknął. Nie zostaje nic innego by obserwować i dbać by nie wystawiać ich na słońce

Ja mam dosc duzo pieprzykow.mojemu starszemu synkowi pierwszy pojawil sie w wieku 3 lat w pachwinie.ma w tych samych miejscach co ja.bluzniaki nie maja.yylko jeden ma pieprzyk na paluszku.

Moja starsza córka od urodzenia ma jednego pieprzyka na nodze.Teraz ma siedem lat i przybyły jej jeszcze dwa.
Z wiekiem znamion po prostu nam przybywa.Ale trzeba je obserwować,nie opalać.A gdy się powiększają to należy pójść do dermatologa.

Jeśli ma Pani jakiekolwiek wątpliwości, najlepiej zgłosić się do dermatologa żeby sprawdzić wszystko. Z “autopsji” ja nie sugeruję się zdaniem JEDNEGO lekarza , jeśli mam wątpliwości.