Pieluszki jedno czy wielorazowe?

Ja staram się także dbać o środowisko :stuck_out_tongue: Segreguję śmieci itd. :stuck_out_tongue:
Choć zobaczymy, na początku tylko jednorazowe, póżniej od około miesiąca spróbuję wielorazówek. Oczekuję na paczkę z alie z kieszonkami :wink:

Mnie te pampersy wielorazowego użytku nie przekonują do siebie. Wolę te klasyczne. Raz pobrudzone i do kosza. Te mi odpowiadają. I chyba się nie przekonam do tych pampersów wielorazowego użytku.

Każde pieluszki oczywiście mają swoje plusy i minusy. Na pewno jednorazowe są wygodniejsze ale nie wiem czy jakbym nie miała dużo czasu nie zdecydowałabym się na wielorazowe zawsze to bardziej naturalne

mariee ja też dbam :smiley: śmieci segreguję, choć jak widziałam kiedyś jak śmieciarka je traktuje to lekko mi się odechciało… Jednorazówki to na pewno rozwiązanie dla leniwszych, takich jak ja :slight_smile:

Te śmieciarki to zbierają jak chcą. Raz segregują, a raz wrzucają wszystko do jednego kontenera. Ja osobiście też segreguje śmieci.

Odświeżam temat bo zastanawiam się czy warto inwestować w wielorazowe pieluchy.. używacie, jakieś opinie?

m.kuki pieluchy wielorazowe mają wiele zalet, np. nie uczulają, nie zawierają w sobie chemii, wspomagają prawidłowy rozwój stawów biodrowych, są ekologiczne i można by było tak wymieniać i wymieniać. Aczkolwiek minusem na pewno jest fakt, że jednorazowo musimy zakupić kilkanaście, czy kilkadziesiąt sztuk i w zależności od późniejszych potrzeb dziecka, zakupować kolejne w większych rozmiarach, gdzie te koszta jak na jeden raz są wysokie. Ponadto wiadomo, prać trzeba, a co za tym idzie, zużycie prądu i wody. No i czego ja bym się najbardziej obawiała to to, kiedy dziecko załatwi się na rzadko... A sprzątnąć i wyprać trzeba :)

Ja używałam zwykłych pieluszek i takich używać będę również przy córce, kiedy się urodzi. Jeszcze jest opcja pieluszek biodegradowalnych, ale one też już sporo kosztują.

Sporo czytam o pieluszkach wielorazowych i rzeczywiście jest to fajna opcja, ale nie zdecydował by się na ich używanie. Trzeba poświęcić temu czas i być mocno zmotywowanym. Ja należę do tych co lubią proste rozwiązania, zdejmuję wyrzucam i wszystko gra. Wiem, że to samolubne z mojej strony bo środowisko na tym cierpi a nasze mamy i babcie tak właścinie przewijały dzieci ,ale to nie te czasy aby tak sobie utrudniać. Przy trójce dzieci i tak będę mieć sporo na głowie. 

Osobiście wole pieluchy jednorazowe. Są dla mnie wygodne. Nie lubię sobie robić dodatkowej roboty. Pieluchy wielorazowe też się zużywają, a trzeba im poświęcić więcej czasu. Dla mnie te pieluchy wielorazowe nie mają sensu, a cenowo wychodzi podobnie. 

Aneta 7734 dokładnie ja też wolę pieluchy jednorazowe żeby nie robić sobie dodatkowej roboty..

Choć jednorazowe są bardziej ekologiczne.

Wielorazowe są bardziej ekologiczne ale wymagają większego poświęcenia czasu.

Dzięki;) ekologiczne itd to wiem, zastanawia mnie czy skóra w takiej wielorazowej lepiej oddycha, chociaż jak Magiczny pazur napisała że ten interes sporo kosztuje to raczej odpuszczę..

Wole jednorazowe. Zawijam i wyrzucam zakładam niwy i mam spokój. Jest więcej czasu by spędzić czas z rodziną, a nie robić sobie tylko dodatkową robotę. Ale każdy wybiera to co jest dla niego wygodne. Mi by się nie chciało pampersow codziennie pakować do plecaka i przywozic do domu żeby je wyprać. Wygodniej mi jest wyrzucić. 

Ja też używam jednorazowych i nawet nie myślałam żeby przejść na wielorazowe . Nie raz nasłuchałam się od babci jak to teraz jest dobrze że nie trzeba tyle czasu spędzać żeby wyprać pieluchy itd . I nie dziwię się że ludzie używaja jednorazowych skoro to udogodnienie . Ale np u mojego w rodzinie sa tacy bardzo Eco i używali pieluch tetrowych jak nasze babcie . Ja bym się na to nie zdecydowała 

pati1990 teraz pampers ma nową serię Pure, którą reklamują jako eko. Taka pielucha powstaje z odnawialnych źródeł nie ma syfu w środku i jest biodegradowalna. Jakby były tańsza to pewnie bym się na nie przerzuciła. 

JustynaSz123;) gdyby te pieluchy bio były tańsze, to i więcej mam, by się decydowało na ich zakup.

Teoretycznie taka pielucha, która powstaje z recyklingu powinna być tańsza, a niestety jest dużo droższa.

Zdecydowanie bo przecież na rynku są różne pieluszki jednorazowe biodegradalne ,ale cenny są odstraszające do tego trzeba by je zamawiać na bieżąco przez internet bo stacjonarnie nie widziałam takich. 

A te pampersy Pure dostałam od znajomej w rozmiarze 3 jak przetestuję to się okaże jak się sprawdzają i czy bardzo różnią się od tych classic. Widziałam je w Rossmannie tylko ta cena :/

Agata.Klara takie biodegradowalne widziałam w Rossmannie, że mają, ale jest ich stosunkowo mniej niż w paczkach ze zwykłymi pieluszkami. i przez to cena wychodzi kosmiczna, jeśli przeliczyłoby się to sztuki.

Przy synku używałam jednorazowych pampers premium care i do samego końca jak miał 1,5 roczku to w dzien już nie potrzebował pieluszek tylko na noc mu zakładałam. Dla malutkiej która ma się urodzić też kupiłam takie same. 

Nie wyobrażam sobie prac teraz pieluch tetrowych :/

U nas jednorazowe. Choć jestem zachwycona wyborem i wzorami wielorazówek to nie jestem przekonana do prania tego. Może jak wskoczę na wyższy poziom bycia eko, ale jeszcze nie jestem gotowa :)