Pieluszki jedno czy wielorazowe?

dziekuje bardzo za odpowiedz :slight_smile:

Swojego czasu również uzywalismy pieluszek z Rossmana Babydream …jednak conieco wylatywało z pieluszki gdy córeczka narobiła…mino ze były dobrze zapiete,to całe body wielkokrotnie były brudne i cieżko było to doprac…dlatego zrezygnowałam z tych pieluszek i przeszłam na Pampers i po problemie

Justyna ja raz miałam te Babydream i nam nie pasowały, bo po nocy była powódź i siuśki wylatywały na zewnątrz.

pampers i dada biedronkowa- chyba wioda prym

no i jeszcze huggies i happy bella- zalezy co komu spasuje, szczegolnie dziecku :wink:

a nie zawsze to, co tansze jest gorsze

Ja akurat nie mam takiego doświadczenia, jak Wy z pieluszkami z Rossmanna. Nigdy nam nic nie przeciekło, nie było powodzi, nie było uczulenia, ale wiadomo, że każde dziecko jest inne i każdy rodzic jest inny i to co jednym pasuje, nie pasuje innym. Moja koleżanka używa pieluszek Dada z Biedronki, bo są świetne i wychodzą najtaniej. Ja jestem zadowolona zarówno z Pampersów ( zwykłam mawiać: Pampers to Pampers), Babydream, a i Dady też miałam i też były ok.

Jestem mamą wielobranżowy pieluch:). Co do kosztów uważam ze jest taniej i wcale na dzień dobry nie trzeba dużo wydawać. Kupiłam z drugiej ręki otula cze. Juz w ciąży wiedziałam że będę używać tzw tetry wiec się przez 9 miesięcy trochę naszukalam. Wiem, że często idę dostać otula cze w second hand ach. Te które aktualnie robią u nas furorę są właśnie z takiego miejsca za 10 sztuk zapłaciłam 8 zł. Jako wkłady używam zwykłej tetry która idzie kupić za 2 zł za sztukę. 40 sztuk spokojnie starcza przy prania 2 razy w tyg. Na spacery używamy pampersów z dady w chwili obecnej. .na oryginalne pampersy syn ma niesamowitą alergię. Pogoda jest niestety taka jak każdy widzi a z tetra bywa różnie. Dodam że z małym byłam już w Chorwacji i w Egipcie zawsze z moja tetra i niczym wiecej:)

Czy ktoś próbował pampersów z Carrefour?

Ja przy bliźniętach też z wielorazówek chcę korzystać. Juz nawet zaczęłam ale stwierdziłam, że pępki muszą najpierw się zagoić bo wielorazy za bardzo na nie nachodziły.
M.Lopuszanska a nie byłaś się że uzywki będą przeczekać?

E.Bugalska lepszym wyjściem są wielorazówki “nietetrowe”. zresztą obecnie trudno dostać porządna tetrę.
Ja jestem zadowolona z wielorazówek. stosuję je odkąd zagoił się pępuszek, a dady jedynie do lekarza. też w sumie je sobie chwalę, ale był okres kiedy małemu strasznie pupcię odparzaly mimo właściwej pielęgnacji. a przy wielorazówkaćh nic a nic.

Gdyby mi się trafiła próbka pieluszek wielorazowych chętnie bym je przetestowała, natomiast przyzwyczaiłam się do jednorazówek i je stosuję. Często zmieniam pieluszkę i póki co synek nie ma żadnych odparzeń, czy zaczerwienień.

Dokładnie z tetrą teraz jest bardzo trudno. Pieluszki tetrowe są przejrzyste i nie widzę tego, żeby utrzymały choć trochę siku.
Można też kupić podwójnie tkane i one są troszeczkę grubsze.

My używamy tylko jednorazówek dla wygody przede wszystkim i braku czasu:) przyznam szczerze, że nie próbowałam nawet wielorazówek nigdy. Co do tetry fakt producenci robią coraz cieńszą.

Ale są też pieluszki wielorazowe i nie jest to tetra. Są wyprodukowane m.in. z drzewa bambusowego. Gdybym dostała taką jedna pieluszkę to bym wypróbowała, jednak nie mam, więc używam jednorazówek.

wielorazowe ponoć są mega teraz modne…jednak nie wiem…ja jednak jestem za jednorazowymi. Według mnie tutaj liczy się jednak higiena…widaomo ,że można wszystko wyparzyć itp. ale ja nie miałąbym czasu by takie pieluszki czyścić i dbać o stuprocentowe zabicie bakterii. Używam pampersów i jestem z nich bardzo zadowolona. Dada też są dobre i miałam okazje je przetestować . Jednak mój mały dużo siusia i pieluszki trzeba bardzo często zmieniac…wydaje mi się ze pół paczki dziennie by szło w moim przypadku. Miałam też okazje testować pieluszki z kauflanda xD Powiem tak…bardzo tanie ale cena wszystko wyjaśnia. Kiepskie gatunkowo. Materiał z których są zrobione są z takiego tworzywa papieropodobnego. Nie mam pojęcia co to ale są sztywne i nie mogę ich polecić. zostawiam na sytuacje awaryjne te pieluszki, jakby kiedys kasy zabrakło czy cos.

Dobrze wiedzieć, jakich nie warto kupować. Przy częstej zmianie pieluszki pieluchy jednorazowe wcale nie są takie złe. Każda mama dba o skórę swojego dziecka.

Ja chyba też nie miałabym czasu na taką całkowitą dbałość o pieluszki wielorazowe,więc dla wygody od początku używamy pampersów jednorazowych. Dobrze,że są często promocje i można kupić po okazyjnej cenie.

Nie trzeba się wielce wysilać z wielorazówkami, a ja je piorę w sodzie oczyszczonej i kalcynowanej, tak jak podpowiadała wcześniej sniej K.Czerska, dodaję olejku z drzewa herbacianego, ktory działa bakteriobójczo. Na wyjścia przy tej pogodzie zakladam jednorazówki z tesco - są tanie i dosyć dobre. Nie takie sztuczne i śmierdzące.

Wielorazowe pieluchowanie wcale nie jest czasochłonne,to się tylko wydaje skomplikowane:)Ja strasznie byłam zadowolona z takiej formy pieluchowania .Na wyjścia również stosowałam wielorazowe i super się sprawdzały:)Jeżeli ktoś nie sprójbuje to sie nie przekona

Co do zabijania bakterii to nie jest to wcale takie trudne ,trzeba tylko przestrzegać prostych zasad pielęgnacji o pieluszki.Poruszyłyście temat higieny i bakterii ,a nie raz tak jest ,że rodzice wybierają te pieluszki jednorazowe,które są najbardziej chłonne by nie trzeba było bardzo często zmieniać,a należy pamiętać że im dłużej pielucha jest na pupie tym więcej namnaża się bakterii.
Pieluchy jednorazowe powinny być często zmieniane,niestety bardzo często widzę jak mocno zsikane pieluchy noszą dzieci.Czasami pieluszki wiszą aż po kolana,nie raz to jest tak,że im bardziej chłonna pieluszka tym dłużej rodzice nie przebierają.No bo jak nie przecieka to po co,niestety znam takie mamy.Jak dziecko jest wększe to sika coraz więcej i pieluchy szybko sie zużywają,ale w taki sposób nie moża oszczędzać bo taka pielucha jest wielkim siedliskiem bakterii.Pierwsza córka miała infekcję dróg moczowych zaraz po urodzeniu u specjalisty dowiedziałam się jaki wpływ moga miec na dziecko rzadko zmieniane pieluchy,sama doktorka przekonała mnie by stosować często zmienianą tetrę,a pampersy tylko na wyjścia,(wtedy jeszcze eko nie były popularne)Wielorazowe w porównaniu do tetry to niebo ,a ziemia

Mamunia masz całkowitą rację jeśli chodzi o higienę kontra pieluchy jednorazowe. Wiadomo, że to test termiczny kompres na pupie malucha a wiadomo też, że pod wplywem temperatury bakterie się namnażają na potęgę.
Zimą też zakładałaś wielorazy na spacery? Ja mam trochę obaw.

Tak wielorazowe Emi była z października i całą zimę na wielorazówkach z podwójnym wkładem,zawsze miała cieplutko,a wiadomo z maleństwem w zimę bardzo długo nie spacerowałam więc nie było przecieków.Zapasową pieluszkę zawsze z podwójnym wkładem miałam w torebce:)

A ja się z wami nie zgodzę. Pewnie macie racje w tym, że pieluchy wielorazowe są lepsze, ale te jednorazowe wcale nie są gorsze. Jeżeli rodzic przestrzega higieny okołopieluszkowej, higieny pupy to dziecku nic się nie stanie. Takie jest moje zdanie. Higiena to podstawa i tyczy się to stosowania pieluszek wielorazowych i jednorazowych. Ja swojemu synkowi zmieniam pieluszkę kilkanaście razy dziennie, stosuję odpowiednie kremy, a nawet pozwalam dziecku by posiedziało bez pieluszki, aby pupcia się przewietrzyła. Jeżeli są tacy rodzice, którym nie chce się zmieniać pieluszek to tylko przez ich lenistwo! Ciekawe czy im byłoby miło siedzieć w osikanej bieliźnie?!

Justyna oczywiście, że masz rację. Jednak są rodzice którzy stawiają na to aby dziecko jak najdłużej miało jedną pieluchę. Sama ostatnio na fb czytałam pytanie jednej z mam, co ma zrobić bo jej dzieci robią dużo kupek, a ona wie że 1,5 roczne dzieci zużywają trzy pieluchy na dobę-2 w dzień i jedną w nocy. Ja gratuluję tym rodzicom ale chyba glupoty.