Skóra dziecka jest cieńsza i delikatniejsza od skóry dorosłego, a tym samym jest bardziej narażona na niskie temperatury, mroźny wiatr, przejmującą wilgoć czy suche powietrze w domu. Dowiedz się, jak dbać o skórę dziecka zimą.
Redakcjo bardzo dobry artykuł, do tej pory wydawało mi się że o kremach pielęgnacyjnych dla niemowlaków wiem wszystko ale okazało się że jednak nie wiedziałam że można poprzez włożenie kremu do zamrażarki sprawdzić czy nie zawiera wody oraz że na kremach powinna być informacja do jakiej temperatury zabezpiecza skórę dziecka. Krem którym smaruję twarz dziecka ma tylko informację że chroni wrażliwą skórę dziecka przed mrozem , chłodem i wiatrem. Posiada również atest Instytutu Matki i Dziecka i wg tego co deklaruje producent - nie zawiera wody , konserwantów, alkoholu i barwników. Ale ja dziś zrobię eksperyment i zamrożę go a jutro sprawdzę czy producent pisze prawdę ![]()
Ja pielęgnuję skórę mojej córeczki w każdej porze roku, ale w zależności od pogody dobieram odpowiednie kosmetyki. Zawsze wcześniej zaopatruję się w różne kremy, choć mamy kilka już sprawdzonych, bez których nie wyobrażam sobie życia. Ostatnio nawet przekonałam się, że kremy dziecięce lepiej działają nawet na moją skórę niż te, które używałam do tej pory.
Test kremu na zawartość wody wykonałam i okazało się krem którego używałam - Nivea na każdą pogodę faktycznie nie zawiera wody :). Dobrze że wiem jak to można sprawdzić ponieważ w przyszłości zawsze będę sprawdzać czy krem którym smaruję synka w zimie nie ma w swoim składzie wody:)
Bardzo fajny artykuł. Zastanawiałam się jak to jest z tą temperaturą właściwą do wyjścia z dzieckiem niechodzącym na wózku w zimie.
My używamy kremu Nivea na każdą pogodę i jest w porządku, dobrze natłuszcza skórę i pozostawia warstwę ochronną. Po za tym cena też nie jest wygórowana. Widzę, że annawianna już wykonałaś test na tym kremie - cieszę się, że sprawdził się bo mam ten sam kremik i też miałam właśnie wykonać ten test:)
OO super ,że coś takiego tutaj się znalazło. Ja mam krem na każdą pogodę nivea…i byłam ciekawa czy rzeczywiście działą tak jak mi się wydaje…niby na każdą pogodę ale wiecie…czasami jest jednak haczyk
Spróbuję zrobić ten test z zamrażarką
mam dobry zamrażalnik w lodówce więc przekanam się czy chroni maluchowi skórę czy tez niestety nie…
mogę się zgodzić co do zasłaniania bużki kocykiem czy tez szalikiem… kiedy oddychamy , tworzy się para wodna…i ona skrapla się na szaliku naszym czy tez malucha…a jesli jest mróz na dworze to ta para raz dwa nam zamarznie! Nie raz byłam sama tego świadkiem…
Jednak zastanawiam się co robić jak mam kominek w domu …
Ja dla bezpieczenstwa dziecka psikam do noska marimer by oczyscic nosek …plus mam zamiar użyć nawilżacza powietrza…
Nawilżacz powietrza, to bardzo przydatna rzecz - zakupiłam go po narodzinach córki i nie żałuję. Tylko z nawilżaczem nie możemy też przesadzać aby wilgotność nie spadła poniżej 70 % bo tak wysoka może sprzyjać rozwojowi pleśni, grzyba i bakterii.
Test kremu super sprawa!
A ile maksymalnie powinien trwać spacer z dzieckiem w wózku-gondoli przy pogodzie ok. 0 stopni?
Moja mała ma 3,5 msc i spacerujemy długo jak jest taka pogoda gdzie nie ma wiatru
ja kremuje buźke Cetaphil-em , dobrze nawilża wchłania sie, skorka jest gładka , on zapobiega też podrażnienią skóry , przeciwdziała wysuszeniu. A na reszte ciałka oliwke bambino dla dzieci.
Zaczyna się okres zimowy i dlatego postanowiłam przeczytać ten artykuł. Zawarte w nim jest wiele ciekawych informacji. Nie wiedziałam ,że na spacery z dzieckiem mogę wychodzić do temperatury – 8 stopni , gdy dziecko już jest chodzące.
Zakupiłam krem Nivea na każdą pogodę, zobaczymy jak się sprawdzi. Kombinezon zimowy , szalik , czapka i rękawiczki już czekają na nadejście mrozów. Buty zimowe też już zakupiłam , jestem ciekawa reakcji dziecka na śnieg.
W tamtym roku spacerowałam z 3, 4 miesięcznym dzieckiem po 15 – 20 minut zimą , w tym roku spacery pewnie będą dłuższe.
Temperaturą oraz wilgotnością powietrza w domu się nie przejmuje. Na kaloryferach jest termostat oraz wisi nawilżacz powietrza.
Nie ma złej temperatury,jest tylko źle ubrane dziecko
Ja chodziłam na spacer zima gdy było na prawdę zimno nawet -10 ale po prostu chciałam pół godziny wyjsć,dotlenić się i odpowiednio ubierałam dziecko na ten czas i nic mu nie było.
Przydał mi się ten artykuł. Niby się wie, a jednak zawsze zbyt mało. Nie pomyślałam o tym jak sprawdzić czy jest woda w kremie. Ale staram się czytać etykiety, aczkolwiek nie zawsze rozumiem. Zwykle stosowałam kremy na każdą pogodę. Poniżej -10 nie wychodzimy na spacery, bo źle oddycha się nawet mi wtedy.
Ja dzisiaj kupiłam krem na zimno i wiatr babydream muszę zrobić test zawartości wody. Przy synku stosowałam Nivea ale teraz zaryzykowalam i kupiłam ten w promocji za 3.99zł więc jak okaże się lipa nie będzie mi szkoda go przeznaczyć na coś innego;-)
Babydream ma wodę ale według Sroki ma godny polecenia skład
Ja mam używałam kilka razy a potem ciągle o nim zapominałam i nie narzekam na niego
a wychodziłam na prawdę gdy b yło bardzo zimno ![]()
Roxi też zaglądam na stronę srokao
skóra twojego dzidziusia po nim była bez zastrzeżeń?
ja mam ten babydrem, wczoraj uzyłam pierwszy raz bo po prostu zapominałam uzywac, według mnie cieżko się rozprowadza i przez chyba 3 min Kacper miał lekko zaczerwienioną twarz i nie wiem czy to od tego kremu czy od wiatru bo niezle wieje… zaraz zeszło a w domu nawet ani jednej krostki po nim nie ma. dziś znowu spróbuje nałożyć i zobacze co i jak.
K.Sepiolo tak wszystko było ok. Mimo że na szampon Babydream ma mega uczulenie gdzie jak mu głowę umyłam to była cała czerwona a dziecko się krztusiło od płaczu z chwilą gdy pojawiła się piana i się obawiałam ale wszystko było ok. teraz chyba zacznę znowu smarować bo jednak wiatr jest straszny.
Dziewczyny odkopałam ten artykuł bo warto go sobie przeczytać. Dodatkowo w innych wątkach podejmowałyśmy temat składu produktów do pielęgnacji skóry maluszków i znalazłam ciekawy a po rozmowie z mężem i znajomymi męża (prawie wszyscy są chemikami) naprawdę warty obejrzenia i uzupełnienia naszej wiedzy.
Fakty i mity o składnikach kosmetyków dla dzieci.
http://baby.nivea.pl/wiedza/video-fakty-i-mity-o-skladnikach-kosmetykow-dla-dzieci-75
Niezależnie od pory roku.
Gingrer ciekawa wypowiedz:) ale widze ze marka nivea przy okazji reklamowana…u nas np nie do końca podzialala oliwka ktora powinna nawilzac skore a niestety u nas nie dala sobie rady z suchymi kolankami;) za to krem do buzi i do kąpieli uwielbiam;)
Ja używam Nivea krem na każdą pogodę i buźka jest bardzo fajnie nawilżona, a wręcz tłusta co dobrze się spisuje na zimę. Spaceruję zawsze chyba, że jest wiatr, albo deszcz.