Nie wiem jak wy ,ale ja strasznie nerwowo przechodzę tą ciąże a jest to moja 3 ciąża ostatnio wyczytałam,że można pić melisę w ciąży ,ale maksymalnie 2 filiżanki dziennie nie więcej bo może to przyspieszyć poród sama nie wiem czy któraś z was słyszała coś o piciu melisy? pozdrawiam
Ja pije melisę, tak jedną -2 kubki dziennie.Pytałam lekarza możesz spokojnie ją pić, oczywiście nie w nadmiarze.
Lepiej taka meliska niż jakieś leki na uspokojenie:)
Tak, mi ginekolog też poleciła na początku ciąży, bo miałam stresa, ale jakoś smakowo mi nie podeszła i nie piłam dużo. Ale lepiej ukoić nerwy melisą niż fundować dzidziuśkowi stres
Dobra jest melisa z pomarańczą jak sama Ci nie zasmakuje, mama też mówiła że jest z truskawką i pigwą ale tej nie piłam więc nie wiem jak smakuje:)
Można pic melise ale tez nie litrami . melisa nie tylko uspokaja nerwy ale tez działa rozkurczowo . Ja pilam z łyżka miodu pomagala właśnie na nerwy , lepiej spalam.
" Filiżanka ciepłego naparu z melisy oslodzonego miodem usuwa bol głowy , depresje, bezsenność. Można tez mieszać z rumiankiem i pokrzywa "
Ooo o smakowych nie wiedziałam, dziś by się przydało, głowa boli a Arek dostał jakiegoś rozwolnienia zatrucia ech… Za to mała Siw spina bo trzeci dzień nic nie robiła, a jeszcze mam stresa dentystowego ech…
Aleks a te melisy smakowe w spożywczych obok zwykłej melisy, obok herbat znajdę? Czy zdrowa żywność bardziej?
W sklaepach normalnie są:) a ta z pomarańczą to nawet w biedronce.
A co do biedronkowych herbat to myślałam kiedyś że one takie “nienajlepsze gatunkowo” a koleżanka która pracuje w Mokate w laboratorium mówi, że Biedronka stawia największe wymagania co do herbat i tyle co im czasem zwrócą bo nie przejdą u nich testów.
Mój mały tez tą meliskę lubi, bardziej nawet niż miętę z jabłuszkiem(
Dzięki dziewczyny za radę jestem spokojniejsza.
Edyta pij na ukojenie nerwów, a ja póki co muszę odwiedzić biedronkę, chociaż mi nie po drodze, zobaczę najpierw w swoim sklepie. Dzięki Aleks za radę
W ciąży piłam sporo melisy, nie tylko uspokajała, ale ułatwiała też zasypianie. Bardzo lubię właśnie smakowe, z pomarańczą i pigwą. Obie super, jednak zdecydowanie pigwa przeważa, ale to wszystko zależy od upodobań W każdym razie pij na ukojenie
Kupić można normalnie w supermarketach. Aleks nie widziałam nigdzie melisy z truskawką, nawet nie wiedziałam, że jest, aż muszę poszukać!
Ja również piłam melisę:) Zwykle jedną na dzień , ale tylko jak mnie naszła ochota:) Ogólnie można Teraz częściej sięgam po pokrzywę:) zaczynam mieć znów obniżone żelazo w 3 trymestrze ( tak jak przy pierwszej ciąży). Trochę się wpomagam tą pokrzywą- raz dziennie piję:)
Ja pije czasem nawet z 2 saszetek dokladnie dziala rozleniwiająco ;)))
patrycja, pokrzywa w ciąży przydatna jest też, bo dzięki niej woda w organizmie się tak nie zatrzymuje
Melisę można pić w ciąży. Jak ze wszystkim nie wolno przesadzać ale dwie filiżanki nie zaszkodzą. Uspokoi nerwy i nie będziesz się tak stresowała oraz pomoże w łatwiejszym zasypianiu.
Melise z pomarańcza na pewno widziałam w biedronce a i w większość supermarketów dostaniemy te smakowe.
A pokrzywa zawiera dużo żelaza i wapnia oraz powoduje że woda w organizmie się nie zatrzymuje no i jak będziesz karmiła to wspomaga laktację.
Ja nie piłam melisy ale czytałam właśnie ze bardzo fajnie pomaga w migrenach tak jak pisze Silver. I tak jak dziewczyny mówią wszystko z umiarem
Mnie niestety melisa przy migrenach w ogóle nie pomaga, a wręcz wzmaga odruch wymiotny, ale to pewnie jak zwykle wszystko zależy co, komu odpowiada
Mi tak jak u Ciebie Magros melisa nie pomaga w przypadku migreny ale warto zawsze spróbować wszystkiego.
A picie wody małymi porcjami? Podobno pomaga przy migrenie
MAM mi też nie pomaga. Ja jak mam migrenę to albo koniecznie muszę się zdrzemnąć albo zwyniotować. Tylko wtedy mi przechodzi i nie pomaga nic ani tabletki ani zupełnie nic innego.
Położyć się jednak to najlepszy pomysł, niestety jak się ma już jedno dziecko “na stanie” , to trochę ciężko.