Piaskownica zakup nowej

Drogie mamusie,
Chciałam kupić dziecku na balkon piaskownice. Przeraża mnie brud ze zwykłego piasku wnoszony za każdym razem do domu.
Piasek kinetyczny - Czy to nadaje się do piaskownicy? Czy z tego można robić babki i bawić się jak normalnym piaskiem?
Nie miałam tego nigdy w ręku, nie wiem nawet jaka to jest konsystencja…

Kinetyczny jest taki jakby lepki, bo dq sie zeobic babke itp ale jak rozgnieciesz w dloni to sie rozsypie. No tylko taki piasek jest strasznie drogi wiec na cala piaskownice to wyszloby mysle w tysiacach… poza tym kinetyczny piasek wchodzi w dywany jak plastelina a zwykly juz nie :upside_down_face: takze nie zdecydowalabym sie na kinetyczny piasek do piaskownicy

Wydaje mi się że większy brud wniesie piasek kinetyczny, bo jest bardziej lepki.
Przy piaskownicy myślę że wystarczy zainwestować też w wycieraczkę i nauczyć dziecko, żeby na niej wytrzepał buciki przed wejściem do domu, czy tam spodnie

Wiesz co a jakbyś dała zamiast piasku kukurydze czy ryż :wink: zero piachu w domu a lepiej takie większe ziarna sprzatac :smiley:
Ale babek znow nie bedzie można robić :slight_smile: jak chlopak to koparki wrzucić mozesz i będzie frajda :slight_smile:

Ale ciekawy pomysł :sweat_smile:
Zamierzam swojej córce kupić takie biureczko do zabaw sensorycznych jak będzie już duża, żeby właśnie do szufladki można coś wsypać i długo myślałam, co mogę tam wsypać właśnie poza piaskiem kinetycznym :rofl::rofl:

Myślę że z tą piaskownica to super pomysł tylko ja bym jednak spróbowała ze zwykłym piaskiem

Nie wiem czy u was też ale u mnie w domu po zabawie piaskiem kinetycznym podłoga jest jak lodowisko , ślisko jak nie wiem . Więc jakby balon też miał taki być to chyba wolałabym zwykły piasek

Ja mam koło domu paiskownice i zawsze przeraża mnie ten piasek w domu ale staram się dobrze dzieci otrzepac z tego piasku ale niestety nie zawsze sie uda wszystko;) ale kinetyczny też się sypie i jest bardzo drogi, więc na pewno wyszło by drogo do piaskownicy nawet małej;) ale jak kto woli;) mimo sprzątania czasem i tak warto bo u mnie synek lat 6 co roku bawi się w niej najdłużej;)

Sam piasek kinetyczny jest super, sama lubię się tym bawić. Niestety jest on “lejący” i nie da się budować tego co z piasku. Też myślałam nad tym rozwiązaniem ale to dość droga sprawa żeby całą piaskownice nim zasypać, a jak się sprawuje z piaskiem, nie wiem bo nie wpadłam na to żeby wypróbować .
A same piaskownice bardzo podobały mi się na tej stronie Piaskownica plastikowa - piaskownice dla dzieci - odplywy24.pl

Kiedyś córka bawiła się piaskiem kinetycznym u znajomych i powiem Wam że mnie nie zachwycił, moim zdaniem zwykły piasek jest lepszy i łatwiejszy do posprzątania.