Dziewczyny, podzielcie się swoimi sposobami na różnego rodzaju bolączki typowej gospodyni domowej (plamy, odbarwienia, etc.)
dla mnie na każdą plamę sposób jest jeden- szybko zalać niemieckim Persilem w żelu nawet stare, zaprasowane plamy ze śpioszków które dostałam zeszły, do tego ubrankom wróciła biel- oczywiście potem były namaczane, płukane i jeszcze dwa razy prane w delikatnym płynie dla niemowląt.
Sprałam też persilem smar rowerowy z nowiutkiego plecaka- śladu nie ma
a do torebki na wyjścia polecam Ariel w pisaku lub Beckmann- na imprezach uratował niejedną sukienkę i koszulę, wystarczy natrzeć plamę i odsączyć chusteczką, i bawić się dalej rozpuszcza plamy z owoców,tłuszczu, soków i wina, rewelacja! beckmanna można kupić w naszych drogeriach, pisak z Ariela kupowałam w Austrii więc może jest szansa że będzie w niemieckich drogeriach
plamy z samego pisaka (nawet permamentnego markera) czyści się lakierem do włosów- trzeba psikać i odsączać aż plama zniknie
chętnie poczytam o wywabianiu plam z marchewek i jabłuszek bo w tym jeszczenie mam doświadczenia
Basiu, u mnie na plamy z marchewki czy jabłuszka pomagało albo mydło Bambino, albo dr. Beckmann - warunek, to by plamy nie były zleżały, bo tych już nie ruszy żadne z nich. Najlepiej namoczyć, natrzeć mydełkiem, zostawić na parę chwil i potrzeć. Czasem trzeba kilka razy
ah przypomniał mi się sposób na “wyciągnięcie” nieładnego zapachu z piekarnika czy lodówki. trzeba tam wstawić miseczkę z sodą oczyszczoną, pochłania wszelkie aromaty
na plamy szare zwykłe mydło pollena lub 100 plam ta sama firma.pocieram plamę i zostawiam na chwilkę.Smar też zejdzie.Do prania chusteczka wyłapująca kolor.Blaty w kuchni przecieram woda z octem,nalewam do pojemnika po płynie do szyb,Szyby,lustra też tym myje.Ocet szybko wyparuje nie czuć w domu jest bakteriobójczy.WC można spryskać polecam.
Na plamy to najlepiej letnia woda i mydło i to szybko
Ale ja nam sposób na to jak wyczyścić szybko suszarkę do naczyń, taką plastikową. A mianowicie należy zalać ją octem na 15 minut i potem po prostu umyć, wygląda jak nowa. Fakt, że troszkę w domu śmierdzi, ale da się wywietrzyć.
U mnie na plamy działa tylko błyskawicznie wlaczona pralka … wielokrotnie próbowałam pozbyc sie plam poprzez namaczanie ale niestety … Ile ja rzeczy wywalilam … Plamy przesladuja mnie od samego poczatku …z mydelkiem bambino spróbuje na pewno .
A macie może pomysły na pozbycie sie plamy która jest na ubranku dosc długo i pomimo prania w 60 * + środek ( vanish nie zeszła ? Kilkakrotnie takie ubranko pralam i żółta plamka nadal jest …
Bardzo dobrze pochłania brzydki zapach w lodówce cytryna lub jabłko. Wystarczy zostawić plasterek na talerzyku na jakiś czas i po kłopocie.
A ja do lodówki wladam kawę naturalna na spodenki lub nakretce od słoika jest genialna na brzydkie zapachy
Monika, ja mam właśnie taką plamę ale z tuszu. Będę dziś kombinować z sokiem cytryny
Proud Mommy - pamiętam, że kiedyś walczyłam z plamą po rozlanym długopisie w kieszeni męskiej koszuli.
Walka na odplamienie lub wyrzucenie. Próbowałam wszystkich sposobów jakie znalazłam w necie.
Pamiętam, że stosowałam cytrynę oraz lakier do włosów (nie żartuję). Wygrałam
Na plamy tylko szare mydło. A do mycia okien woda z płynem do płukania prania. Nie ma żadnych smug na szybach, a brud trudniej się osadza, bo płyn pozostawia na szybach ochronną powłokę.
Na zaparowane lustra - Pianka do golenia
Katarzyna pisała o kawie na brzydki zapach w lodówce. Może to z innej beczki ale powiem Wam, że jak najem się czosnku na śniadanie to potem biorę ziarenko kawy i mamle w buzi. Po brzydkim zapachu nie ma śladu
Ale fajne sposoby na ułatwienie sobie życia;-)
Kamień w czajniku- wystarczy zagotować wodę z kw cytrynowym lub wyciśniętą cytryną. Jeśli kamień jest duży pozostawić na chwilę i ponownie zagotować, jeśli macie dzbanek w kamieniu warto tą wodę potem do niego przelać potem będzie jak nowy.
Ocet z solą super na osad na garnkach również po gotowaniu buraków;-)
Marta spadlas mi z nieba ! moj partner uwielbia sosy i zawsze smierdzi 2 dni , czy taka kawa sypana moze byc ? Nie znajde w domu chyba ziarenek
Monika chyba ziarenko bo ciężko mamlać kawę sypaną. Gdzieś czytałam, że pomaga też kostka gorzkiej czekolady ale nie próbowałam. Natka pietruszki, zjedzenie jabłka też niwelują zapach czosnku ale przy moim jedzeniu kilku ząbków przy przeziębieniach, te produkty wymiękają. Ale zawsze możecie spróbować
Dopiero co pisałam Lipce o żuciu goździka na ból zęba. Goździki oprócz właściwości przeciwzapalnych też odświeżają zapach z ust.
A gotowanie soli w spalonym garnku pomaga usunąć cały osad. Ja w ten sposób uratowałam jedyny mały garnuszek jaki mam w domu. Burak spalił się na amen, garnek był w stanie krytycznym. Przeszukałam internet i wśród porad ta była najprostsza i najmądrzejsza ( ludzie zalewają garnki domestosem lub kretem - masakra). Zagotowałam pół szklanki soli z wodą i garnek mam prawie jak nowy.
No moja tesciowa kiedys tytanem do wc mi suszarke plastikowa oblała , wsciekla bylam bo musiałam szorowac i wyparzac , brzydziłam sie naczynia ukladac na tym .
Marta bede wdzieczna za Twoje perfekcyjne rady…z garnkami mam istny horror ;/ , przypalaja mi sie od mleka , kaszki …aż płakac sie chce jak codziennie musze szorowac , drapac i moczyc całymi dniami jeden garnek … z ta sola spróbuje na pewno
Dziewczyny czy kupujecie produkty W5 Z lidla ?
Jeszcze przypomniało mi się…czy czyscilyscie fugi proszkiem do pieczenia ?
A co do brzydkiego zapachu w mikrofalówce to w miseczce sok z cytryny w niej zagotowac
Ja kupuję W5, do wszystkiego i mogę z całym sercem polecić. Od 4-5 lat nie używam nic innego do mycia łazienki, kuchni czy okien. Nawet produkty do pielęgnacji obuwia i samochodu kupujemy. jesteśmy oboje z mężem bardzo z nich zadowoleni. Dobra jakość produktu i niska cena idą ze sobą w parze.Pomarańczowym W5 (kuchenny, przeciw tłuszczowi) doprowadziłam do porządku piec, który był używany przez mojego ex,ale chyba nigdy nie czyszczony. Tak samo mój obecny piekarnik, w którym naprawdę dużo się piekło.