Pełzanie 2-3 miesięcznego dziecka

Czy spotkałyście się kiedyś z pełzaniem tak małego dziecka 9 tygodniowego? 

Moja córeczka leżąc na mnie, lub gdy ja jestem w pozycji pół siedzącej mając na brzuchu ją pełza do góry, zapiera się nogami i pnie w górę, aż się zdziwiłam robi tak od wczoraj. Czy to normalne o tak małego dziecka? 

P. S. Główkę podnosi tylko na chwilę 

Synek Też tak robił.. ok 3miesiaca 🤗

Mój ma 7 skończone tygodni i przymierza się do tego, leży na moim brzuchu i próbuje się przemieścić bliżej mojej głowy, wczoraj mu się nawet trochę udało. 

Kaero to moja corka tak smao 

Monia już noworodek potrafi po porodzie "podpełznąć" do piersi mamy :)

Myślę, że już po prostu próbuje. 

Jeśli Cię to niepokoi lub uważasz, że to zdecydowanie za wcześnie to warto skonsultować z fizjoterapeutą. 

Mój syn mając 2 tyg potrafił się w łóżeczku leżąc na plecach obrócić w poprzek. Kładłam go na prosto na plecach a po jakimś czasie nóżki wystawały ze szczebelków. Poszłam wtedy do fizjoterapeuty bo się bałam, że ma wzmożone napięcie. 

U syna właściwe pełzanie przez pół narożnika pojawiło się w wieku 6 miesięcy ale wcześniej też leżąc na klacie u taty zapierał się nogami o jego pasek i "wspinał". Dokładnie tak jak piszesz :)

Monia tak to normalne, niemowlaki w tym wieku mają silny odruch stopny, więc odpychają się od czegoś i pełzają w górę. Tak jak Ewabrz pisze noworodek do piesi też przypelza położony na brzuchu mamy. 

Monia, to normalne. Moja córka też tak robiła. Nawet położona na macie na brzuszku na chwilkę, żeby poćwiczyć podnoszenie główki zapierała się stopami o jeden pałąk i odpychała do przodu. 

To całkiem normalne moj malutki tez tak robił i to od samego początku bylismy bardzo zdziwieni ile ma sily i ze w ogole z dołu np mojego czy taty brzucha potrafi zaprzec sie nozkami i wyjsc az pod sama nasza szyje 

Ja już od dawna mam wzmożoną czujność przy przewijaniu, bo synek leżąc na nim potrafi się nóżką odepchnąć i przemieścić. Po łóżeczku też się przemieszcza, ale raczej w górę, nie w poprzek :)

To super. Myślałam że to może za wcześnie tak robi 

Raczej tak! Mój synek ma 3 tygodnie i przekręca się z jednej strony na drugą! Kiedyś myślałam, że tak szybko to nie możliwe 🤦‍♀️

Tak,to raczej normalne :) Chyba większość z nas doświadczyła czegoś podobnego. Każde nowe umiejętności są takie ekscytujące ;)

Każde dziecko jest inne więc może to był jego czas

Znaczy  zze masz silne dziecko i nic mu się nie dzieje tylko pogratulować i czekać aż zacznie więcej figlowac

Asia_mad ale to to już chyba raczej nie jest normalne, bo obroty to dzieci koło 4msc opanowują najwcześniej. 

W sensie jak obrana z plecow na ból np.? 

A ja jestem zdania jeśli samo to zrobiło to ok, nie wolno dziecka zmuszać 

Monia normalne. Silne masz dziecko to daje radę 

No Moja 6,5 miesiąca miała jak zaczęłam się obracać z pleców na brzuch :))

martynka to też szybko