Pęknięta skóra na kolanie

Byłam na wizycie ale mówiła tylko by obserwować bo wg niej nic się nie dzieje z kolanem

Justa  goi się pomału,normalnie chodzi ale unika klekania ale to zrozumiale

Mojej siostrze jak była mała to wbiły się grabie w kolano wyglądało to trochę gorzej ake nie musiała mieć szyte też 

Weronisia to dobrze że nic poważnego. 

Weronisia ciezkie miejsce do gojenia  bo jednak ta skóra cały czas pracuję alenjuz lepiej to wygląda niz na samym początku;)

Już syrupek jest wiec ok . Pewnie potrwa to trochę bo jednak rusza noga i on pęka ale zagoi się 

ale dziewczyny chyba żle jej te plastry zakładałam albo za póżno bo wczoraj wieczorem zdrapała sobie strupka i widac rozjechana skórę.

A już nie naklejasz więcej? 

W od soboty nie nakleiłam bo ten super był taki gruby.no nie wiedzialam czy jeszcze mam naklejac

Weronisia, jeżeli rana będzie utrzymywana w czystości, to ja bym nie naklejała, a tylko wtedy, gdy jest ryzyko, że rana się zabrudzi i w przypadku dużej aktywności fizycznej dziecka. Dostęp do świeżego powietrza zrobi ranie najlepiej w procesie gojenia (nie bez powodu każą nam wietrzyć krocze po nacięciu, bo chodzi o dostęp tlenu do rany). Widać, że rana się goi, ale była dość głęboka, więc może to potrwać.

Czasem lepiej nie naklejac. Niech rana się wietrzy a nie parzy pod plastrem. Szybciej się zagoi bez plastra 

Obawiam się że będzie miała bliznę, a często jest tak ze jak jest strupek to swędzi i latwo zdrapać nawet przez sen

No może być blizna . Ja bym zakleiła by ścianki były blizej siebie. Choć ja zawsze tak robiłam,a blizna i tak byla

Na takim młodym kolanku niekoniecznie zostanie blizna. Na młodej skórze się hoi szybciej. Może będzie znak przez jakiś czas, a w miarę jak dziecko będzie rosło, to będzie zanikać :)

U dorosłego jest trochę inaczej, już ten proces gojenia nie przebiega tak sprawnie. Rok temu mnie pies podrapał w zabawie, nawet krwi nie było, ale ślad widać do dzisiaj :)

Fajerka no roznie  moze byc jak slonce nie opali to blizny nie będzie teraz lato wiec nie co gorzej z tym, corka w wieku 3 lat wywróciła się na hulajnodze i zadrapala w zasadzie nosek o plastikowe  zabezpieczenie rączki pojadu jie bylo to wielkie rozcięcie bardziej zadrapanie i mimo iż lekarz zalecał dbanie o rankę zeby smarowac kremem przeciw słonecznym  bo zostanie blizna to niestety delikatna blizna jest jak ktoś nie wie to nie widzi;)

Moje kolano po nauce jazdy na rowerze do tej pory ma drobinki piasku;) pod skóra  bynajmniej tak to wygląda;) 

Mi blizna po rowerze a miałam dość duża ranę zresztą. Jednak po ugryzieniu psa bądź uderzeniu mi nie zeszła od dziecka 

Z tymi strupami to różnie jak z oparzeniami raz blizna zostaje a raz nie zostaje śladu 

Anita, ciężko żeby słońce nie dostało się do twarzy, nawet krem przeciwsłoneczny nie chroni w 100 %. Nie napisałam zresztą, że tej blizny na pewno nie będzie, tylko że niekonicznie będzie - to dwie różne rzeczy ;). U dzieci jest intensywna produkcja kolagenu, który odpowiada za procesy gojenia, a u dorosłego już nie. Stąd większe prawdopodobieństwo u dorosłego, że blizna będzie :)

Monia, rana po ugryzieniu psa to rana szarpana, więc już z góry się goi gorzej.:)

aneczka, to też zależy jak głębokie masz oparzenie i w jakim miejscu :)

Zależy niektóre potrzebują szycia a niektóre nie. Zakezy jak u gryzie 

Może zniknie

Są takie plasterki z niciami w środku. Nie wiem czy są dostępne w aptekach, ale coś takiego mi naklejali jak po wycinaniu dwóch znamion zdjęli szwy. Podobno one miały jeszcze trochę skórę przytrzymywać, żeby był taki etap przejściowy między szwami a zwykłym plastrem. Może warto na tą ranę spróbować