W większości przychodni można sobie wybrać lekarza dla siebie, dla dziecka. Jednak nie zawsze. Zdarza się, że mając dziecko i chcąc z nim iść do lekarza rodzinnego, spotykamy się z odmową, bo “pediatra jest od dzieci”. Ja właśnie stanęłam przed dylematem i wyborem. Ponieważ pediatra, do której chodzę traktuje swoją pracę na zasadzie “badanie, recepta, do widzenia”. Zero informacji, odpowiedzi na pytanie zdawkowe. Jednak moja przychodnia należy do tych, które dzieci umawiają do pediatry. Trzeba się nieco postawić, żeby pójść do rodzinnego. Mój lekarz rodzinny ma również specjalizację z pediatrii, i przyjmuje dzieci w innej przychodni (ale po co jeździć jak można iść 300 metrów). Zna mnie od kilku dobrych lat, zna męża. Karta jest wspólna, w każdej chwili może tam zajrzeć i moim zdaniem lepiej ocenić stan dziecka, biorąc pod uwagę choroby rodziców. Więc postanowiłam, że moje dziecko będzie się leczyło u lekarza rodzinnego.
A ja mojego pediatrę z daleka omijam bo właśnie zdawkowe odpowiedzi, według niej zawsze jest wszystko ok itp. A jak Jasiowi cos jest to chodzę do młodej pani doktor, internista ale mam do niej większe zaufanie niż do pediatry, Ale poszukuje innego pediatry ale to nie taka prosta sprawa u mnie znaleźć dobrego pediatrę.
Gdy mieszkaliśmy w rodzinnych stronach partnera, do 6 miesiąca Kasjana siłą rzeczy chodziliśmy do pediatry - niestety tam nie mieliśmy możliwości wyboru między lekarzami - rodzinny a pediatra - i byliśmy skazani na pediatrę.
Nawet jeżeli się coś działo a pediatry nie było to rodzinny nie chciał przyjmować i trzeba było jechać na dyżur dopiero wieczorem bądź do szpitala. Wyjątkiem była jedna sytuacja, w której ze względu na moje błagania lekarz rodzinny Nas przyjął… I postąpił wtedy najlepiej jak mógł, bo od razu wysłał Nas do szpitala, bez żadnych “a może spróbować”, “poczekajmy…” itp. jak to zwykle robił pediatra przy każdej okazji.
Inna przychodnia była 20 km dalej, więc tam byliśmy na taką sytuację skazani.
Teraz, mieszkając u moich rodziców, jesteśmy zapisani do lekarza rodzinnego, ponieważ nie ma tu pediatry i… Jestem bardzo z lekarza rodzinnego zadowolona: )
W końcu jakiś lekarz konkretnie podszedł do sprawy skazy, zauważył to czego żaden pediatra nie zauważył lub czego po prostu nie chciał dostrzec.
Według mnie - mając porównanie - zdecydowanie wybieram lekarza rodzinnego, ponieważ ma on do czynienia z szerszym kręgiem ludzi, widzi więcej chorób przez co łatwiej zapewne mu je później rozpoznawać i diagnozować… Lekarz rodzinny również zazwyczaj przebiera w lekach a nie z klapkami na oczach wybiera tylko jeden rodzaj z czym to ja u pediatrów, gdy byłam dzieckiem miałam do czynienia.
My chodzimy do pediatry ale póki co nie mam mu nic do zarzucenia. Rodzinny przyjmie dziecko jeśli pediatra jest na urlopie i dzieje się coś poważnego, jednak lekarz rodzinny w naszej przychodni nie ma specjalizacji z pediatrii. Za to pediatrów mamy dwóch, więc w razie co mogę spróbować chodzić do drugiego.
Siostra cioteczna męża chodziła z synkiem najpierw do jednego pediatry, z którego nie byli zadowoleni bo miał sposób pracy dokładnie taki sam jak opisuje Marta. postanowili więc zmienić lekarza i trafili na poleconą przez znajomych starszą panią neonatolog i trafili w 10. Z tego co opowiadali ona zawsze dokładnie zbada małego, osłucha, zajrzy tu i tam - do uszu i gardła. I dopiero po dokładnym zbadaniu ocenia stan pacjenta i wydaje diagnozę.
Uważam, że ciężko dziś trafić na dobrego pediatrę z powołania. W dobrej sytuacji są te osoby, którym znajomi mogą polecić sprawdzonego lekarza.
my też z córeczką chodzimy do pediatry
jestem z naszej lekarki zadowolona, bo podejście do dzieci
zawsze dokładnie przeprowadza wywiad,
uważnie słucha
zawsze bez problemu wypisuje nam skierowania na badania albo do innego lekarza
Ja mam swojego zaufanego pediatrę, ale nie w przychodni. W przychodni nie chcą nawet przyjąć do innego lekarza jak do pediatry ostatnio o to bardzo wyzywałam. Bo po sąsiedzku u rodziców jest ośrodek i chciałam skonsultowac coś z lekarzem rodzinnym a kazano mi koniecznie do pediatry:/
My chodzimy do rodzinnego niby jest w przychodni pediatra ale tylko raz w tygodniu i to tylko na kilka godzin więc zazwyczaj jak jest taka potrzeba to lądujemy u rodzinnego raz nam się udało na pediatrę trafić a było to na samym początku mała chyba z 5 dni miała… ja osobiście chciałabym aby moim dzieckiem zajmował się pediatra
My chodzimy w przychodni do pediatry ale jeśli ja miałabym potrzebę iść do lekarza rodzinnego też nie byłoby problemu. Szczerze pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją i pewnie co przychodna to inne zwyczaje itp. Mi zależało aby córcię oglądał zawsze ten sam lekarz - zwłaszcza przed szczepieniami, bo już wtedy będzie kojarzył i znał maluszka a nie, jak niektórzy robią, że chodzą z każdą wizyt a do innego.
Bella, my mamy swojego lekarza i co z tego, nie zawsze udaje nam sie do niego dostać, albo przyjmuje rano kiedy potrzebujemy wizyty wieczorem bo mała dostała gorączki lub odwrotnie, staram się żeby widziała ją nasza pani doktor jednak nie zawsze się tak udaje dlatego staram się juz wybierać mniej wiecej tych samych lekarzy, Na bilans 2 latka też był zapis że nasza miała być pani doktor zapisywałyśmy się miesiąc wcześniej kiedy przyjechałyśmy na kontrolę okazało sie ze była zupełnie inna jakaś nowa pani dr.
Jeśli chodzi o pediatrów a lekarzy rodzinnych, wiecej zaufania mam do pediatrów, jakoś takie mam poczucie ze sa bardziej doświadczenie w dziedzinie niemowląt i dzieci w końcu takimi pacjentami zajmują się na co dzień.
Jednak sa przypadki, gdzie faktycznie tak jak u Pauliny pediatra przyjmuje raz w tygodniu wówczas to raczej już wyjścia większego nie ma.
Ja Wam powiem, że to jeszcze zależy od lekarza rodzinnego, ja znam jedną taką panią doktor, ma też dwójkę małych dzieci i wiadomo jak się jest w temacie dzieci, to jak do niej się pójdzie ona jak pediatra podejdzie do każdego schorzenia, jest bardzo dokładna jeśli o badanie chodzi. Moja siostra właśnie do niej chodzi, zamiast do pediatry. Miała taką sytuacje, że poszła do pediatry i ta stwierdziła, że młodemu nic nie jest zwykłe przeziębienie i stąd też wyższa temperatura, kazała brać wit.c ewentualnie jakieś domowe syropki, jak się okazało po 4 godz mały nie miał zwykłego przeziębienia a zapalenie oskrzeli i opryszczkowe zapalenie gardła. A przeciez pediatra patrzyła w gardełko młodego. Tak więc niestety ja stwierdzam, że czasem lepszy jest lekarz rodzinny, niż pediatra. Pediatra owszem, ale sprawdzony i dobry. Rodzinny tez musi być sprawdzony. Mnie się bardzo nie podoba jak jest pediatra i ona nie przyjmie chorego dziecka bo za dużo dzieci i każe mamie iść do zwykłego rodzinnego. Moja koleżanka ostatnio tak miała poszła bo dziecko zaczynało pokasływać, a późniejsze siedzenie w przychodni w kolejce do zwykłego rodzinnego lekarza doprowadziło do tego, że w szpitalu wylądowali bo młody się zaraził od innych jeszcze jakimś wirusem.
Ja z kolei chodzę z dziećmi do pani doktor neonatolog i jestem spokojna bo czytałam najpierw o niej na znanylekarz.pl. I zazwyczaj ona upewnia mnie w tym, że mam rację co do obaw i nigdy nie odmówi dodatkowych badań, a pediatra z naszej przychodni wiecznie mi powtarza, że panikuję.
My chodzimy do rodzinnego, ale tylko dlatego, że przychodnię mamy 300m od domu a dobrego pediatry w Szczecinie na NFZ to ze świecą szukać. Szczerze, wolałabym z Karolinką chodzić do pediatry, a to dlatego że lepiej jest zorientowany w dziecięcych sprawach, a już szczególnie jeśli chodzi o niemowlaki. Jeżeli mam jakiś problem to zawsze dzwonię do pediatry, on mi przez telefon mówi co i jak, a potem idę do rodzinnego i proszę o zlecenia na badania o których wspomniał pediatra. Chyba że jest coś grubszego to wtedy wzywam pediatrę do domu.
Do lekarza rodzinnego na fundusz zdrowia. Jesteśmy ubezpieczeni tak wiec nie wiem czemu mielibysmy nie chodzić na nfz. Wbrew pozorom wielu lekarzy na fundusz przyjmuje również i w przychodniach prywatnych. Jesteśmy rodziną zapisanie do Prima Med w Krakowie:
Jednak jeśli chodzi o wizyty specjalistów to chodzimy prywatnie. Wiadomo jak to jest z terminami. Jednak prywatnie można dostać się na wizytę o wiele szybciej.
Ja z córką mam tego samego lekarza rodzinnego który jest pediatra. Od małego była moim lekarzem, teraz jest także lekarzem mojej córki. Nic jej nie umknie.
Nigdy nie miałam okazji “posiadania” lekarza rodzinnego. Osobno był pediatra i osobno internista. Teraz też tak jest.
Ja, mąż i córa dodatkowo jesteśmy zapisani do Luxmed-u, czyli prywatnej opieki. Głównie ze względu na specjalistów. Od momentu, gdy zamieszkaliśmy na wsi to do internisty chodzimy na nfz do poradni 4 km od domu, a do specjalistów czy na badania do luxmedu (30 km).
całą rodziną jesteśmy zapisanie do lekarza pierwszego kontaktu w Salve: https://salve.pl/przychodnie/oferta/poz-lekarz-pierwszego-kontaktu/ Wszystkim mamą i tatą z Łodzi i okolic polecam szpital i przychodnię Salve bo pracują tam bardzo profesjonalni lekarze. W Łodzi Salve ma placówki w 4 lokalizacjach:
Śródmieście – ul. Struga 3,
Widzew – ul. Wujaka 5 (GALERIA WIDZEWSKA),
Górna – ul. Rzgowska 50A (były budynek „Lajkonik”),
Bałuty – ul. Łagiewnicka 53,
Ja osobiście chodzę na Struga bo jest najbliżej mojego miejsca zamieszkania. Nigdy nie zdarzył mi się problem z zapisaniem się do jakiegoś lekarza. Nawet w sezonie grypowym nie ma problemu, że lekarz nie przyjmie, najpóźniej następnego dnia.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.