Pasta do zębów dla najmłodszych

My używamy ziajki z bobrem ;) 

Pierwszy ząbek?Masę pytań nasuwa się ,gdy pojawią się już pierwsze perełki u naszej pociechy.Jaką pastę wybrać...z fluorem ,bez fluoru,droższą,tańszą pewnie każda z nas zadawała sobie to pytanie.A jakie pasty do zębów dla najmłodszych Wy używacie,które polecacie ,a które lepiej sobie odpuścić?

Aneczka też używam ziajki ,ale jestem ciekawa jakie pasty polecają dziewczyny ,jakie mają doświadczenia .Wątek o szczoteczkach padł a pasty to też ważna sprawa :)

U mnie u pierwszego synka pierwsza pastę jaka miał synek była z  ziaji kupiona w aptece, taka dała mi farmaceutka..potem jak synke miał ok. 2latka po pierwszej wizycie u stomatologa, która doradziła nam pastę elmex i cały czas myje im ząbki pasta elmex 0-6lat teraz pozwoli będę musiała.starszemu zacząć już kupować od 6lat , nawet nie wiem czym się różnią , będę musiała sobie poczytać, bo dobrze było kupować jedną pastę dla dzieci a nie dwie ;) ale poczytam czym się rozni elmex ta 0-6 a ta dla starszych..

MamaOsiAl wydaję mi się,że różnią się ilością fluoru w składzie ,też zawsze dobieram pastę do wieku dziecka ,jednak dla malucha wybrałam tą bez fluoru bo elmex jednak trochę ma .

Mamy pastę z fluorem, o smaku malinowym co prawda, ale od samego początku tą samą z Rossmanna Alterra

1

My mamy nenedent baby bez fluoru. Córeczce odpowiada :) 

1

Wazne jest ze jak u dziecka pojawiaja sie pierwsze zabki to pasta powinna byc nakladana w ilosciach jak najmniejszych jak ziarenko grochu lub nawet mniej bo dziecko nie oszukujmy sie polyka paste nie umie jej wypluc ;) zalecaja zeby pasta byla z fluorem bo zapobiega prochnicy na dalszym etapie rozwoju ;) Tez zalecaja aby byla jak najmniej slodka zeby slodycz nie kusil ;) 

Ja wyczytałam to ta z Ziaji jest dobra i ta kupiłam na razie ta używamy . ;) 

My używaliśmy do 3 lat biorepair 

Ja zdecydowałam sie na pastę bez fluoru. jakoś nie jestem do niego przekonana u małego dziecka co połyka tę pastę. Ja zdecydowałam się na pastę Ziajka, tylko taką z xyliotolem od pierwszego ząbka, tak zwaną z bobrem. Bo są żele ziajka i pasty o o wiele gorszym składzie, więc trzeba uważać. Na fluour przyjdzie czas jak synek nauczy się płukać buzię.

Ja i przy córce i przy synku używamy Elmex.

Misiowa dokładnie mam takie samo zdanie ,póki co używamy też tej Ziajki z bobrem jak będzie starsza to wtedy zaczniemy używać pasty z fluorem.

Pierwsza pasta u nas była nenedent baby , niestety jak się skończyła to kupiłam w Rossku jakąś nową "nature on " akurat się skończyła jak było zamieszanie z koroną nie miałam jak dokładnie przeczytać co jest napisane i skusiło mnie , że jest naturalna i arbuzowa. Niestety, to co nie doczytałam o co chodzi z jej naturalnością to jest mięta bio i córka niechętnie myje nią zęby. Zaraz zamierzam kupić elmex, a już ją wtedy miałam w rękach, ale oczywiście pomyślałam ,że naturalna arbuzowa będzie super. Tak, że dla małych dzieci przed rokiem nie polecam pasty z miętą:(

Ja polecam ziaje ziajke ta bez fluoru. Fluor wprowadzilam jak córka nauczyła się wypluwac i byłam pewna że tego nie połyka. 

Partycja pewnie mówisz o tej z bobrem ;) 

Nawet nie zwróciłam uwagę czy to ma znaczenie czy z fluorem czy nie , doradziła nam ją stomatolog jak synek miał ok. 2latka i pojawiała się próchnica a nie zwróciłam uwagę że faktycznie młodszy synek lepiej jakby używał bez fluoru bo ja mu często myje , potem on sam po swojemu a donezey buźki nie umyje i daje mi nie wielka ilość pasty ale zawsze coś pewnie zje, teraz i tak będę musiała synkowi kupić inna pastę to może synkoi młodszemu kupię bez fluoru, zapytam stomatologa, młodszemu używałam bez fluor z apteki nonodent i z ziaji a dop od ok. 2lat z elmexu, aż muszę zapytać..

Dla dzieci w wieku naszych maluszków zdecydowanie najlepsza będzie pasta bez fluoru. Dopiero kiedy nauczą się wypluwać przyjdzie czas na pasty z fluorem.

U nas sprawdził się Elmex od 0 do 6 lat

Ja też jeżeli chodzi o tak małe dzieci, które nie potrafią wypluć pasty, wolę używać pasty bez fluoru. Na fluor przyjdzie czas :)