Zacznę dosc kontrowersyjny temat. A mianowicie …co sadzicie o obecnosci pasożytow w naszym - naszych bliskich organizmie ?
Czy uważacie , że powinnismy siebie i dzieci profilaktycznie odrobaczac?
Ostatnio dosc intensywnie sledze wypowiedzi ludzi wlasnie na temat pasożytów. Jedni są zdania tego ze wysypki powracajace albo niezanikające to wlasnie " skutek uboczny" pasozytów …czesty i dlugi kakszel suchy i mokry także …oslabienie , rozdraznienie …sedzenie okolic intymnych …O mój boże się naczytałam i teraz sen z powiek mi ten temat kradnie
Już o tym opowiadałam na ogólnym ale opowiem jeszcze raz…
Moja znajoma ma chłopaka i 2 dzieci w wieku 2 i 3 latka. Jej facet ma robale i zamiast iść do lekarza wziął jakieś tabletki od kumpla po których wylądował w szpitalu. Ale to nie wszystko bo zanim wziął te dziwne tabletki chodził z tym robactwem bardzo długo i nie mówię o dniach ani tygodniach… Ale przejdźmy dalej… Mimo że ona się też zarazila i dzieci pewnie też to przychodziła z nimi do mnie. Wiedząc że ma robaki a ja mam dziecko małe w domu… To było w tamtym roku a teraz on znowu robaki ma i nic z tym nie robi… Nawet się przez chwilę przestraszylam bo mój maluch przez 2 miesiące miał kaszel którego nie mogliśmy się pozbyć i już się bałam że się zarazil… Ale na szczęście nie…
Judyta no u mnie temat się zaczął jak dowiedziałam się ze brata roczna córka ma glistę… Od tamtej pory ( wiem , że obrzydliwe , przepraszam was) zaczał mnie tyłek swedziec …nie jakos tak ze musze się podrapac ale niemiłe uczucie …no i w kale zobaczyłam jakies dziwne coś …zaniosłam do labolatorium ale nic nie wykryto …dziś to samo …zobaczyłam niby to coś i znowu wpakowałam do pojemnika i zaniosłam …i znowu czysto …
Nawet u kacpra w pampersie zobaczyłam taka jakas niteczkę i szybko w pojemnik i biegiem do labolatorium …wyniki przyszły kilkanascie min temu i oboje czysci jestesmy …chce isc jeszcze raz i ze swoim materiałem i z materiałem małego …
Okropne to jest słuchajci ! dbamy o higienę …żele do rak antybakteryjne na spacerku w domu też antybakteryjne …piorę bieliznę i posciele w wysokich temp …a spotkasz jedną taka osobę co choruje i masz z glowy noce !
Co mam o tym myslec ? skoro ja cos niby widziałam i wsadziłam do do pojemnika a w badaniu nic nie wykryło ? urojenie ??
No Monika nic nie poradzisz bo zarazić się można wszędzie… Ja osobiście urwalam kontakt z tamtą koleżanką ale skoro tu jest córka brata to z tym może być ciężej…
AncyMonek, jeśli tak się stresujesz, to ja radzę profilaktycznie się odrobaczyć i problem z głowy :). Różne są opinie wśród lekarzy na ten temat, niektórzy właśnie doradzają profilaktycznie raz w roku odrabaczyć dziecko, bo wiadomo, że nie dba o higienę tak jak dorosły i ciągle brudne ręce pcha do buzi ;). Z badaniami kału jest tak, że niestety często są przefałszowane wyniki i to w obie strony. Mi dwóch pediatrów swego czasu powiedziało, że nawet nie warto robić badań kału, a jeśli są jakieś podejrzenia, że ktoś mógł złapać jakiegoś pasożyta, to po prostu profilaktycznie się odraboczyć, tym bardziej, że podobno te leki są bezpieczne i w bardzo małym stopniu uwalniają się z układu pokarmowego.
Czytałam też kiedyś jakiś artykuł na temat astmy, że w wielu przypadkach objawy niby astmy daje wlaśnie zakażenie glistą ludzką, czego ludzie nawet nie są świadomi. Z jakiś powodów weterynarze zalecają odrabaczanie zwierząt dwa razy do roku, a przecież czlowiek też może się łatwo zarazić - wystarczy nieumyty owoc i już może coś się przypałętać.
no a ja czesto głupia zjadałam jabłko wracajac z targu …tak pachniały …takie pyszne , ze nie moglam sie powstrzymac …
Alicja ja tez mysle duzo o tym profilaktycznym odrobaczaniu ale czy to bezpieczne na pewno ? Czym odrobaczasz dzieci swoje ? jakie dawki ? I czy my rodzice tez powinnismy ?
a orientujecie sie jak jest z psiorkami ? moja mama ma sunię i nie odrobacza co mnie martwi
nie moge wlaczyc kontynuacji tekstu a zapomniałam o jednym …
Co z receptą ? ile takie syropki itabletki kosztują ??
Ostatnio czytałam dużo o …Lewatywie ^^ podobno same zalety tego zabegu …usuwanie toksyn z organizmu …kamieni i wszystkich złogów
Jak myślicie ? czy warto się poświęcić ? przeczyscic organizm i zaczac naprawde zyc książkowo - zdrowo ?
Monika to faktycznie problem z głowy…
To profilaktyczne odrobaczenie to nie głupi pomysł tylko te tabletki są na receptę pewnie… A nie wiem jak mój lekarz do tego podchodzi…
Lewatywy nie dała bym sobie zrobić…
no właśnie u nas lekarze uważaja , ze tabletki na odrobaczanie nie są obojętne dla organizmu i się na " zapas" nie robi taich rzeczy …ale czytam ii czytam i ludzie odrobaczaja i maja się dobrze a nawet bardzo dobrze…
nam lekarz przepisał całkiem niedawno Pyrantelum Medana bo dzieci nie miały apetytu drapały się po pupie i stwierdził że to może owsik. ale to jest też na inne robactwo. syropek daje się raz i po 2 tygodniach powtórka. Mówił że na pewno nie zaszkodzi a może pomóc jak coś będą mieć. Ja podaję im taką serię co najmniej raz w roku i nie zauważyłam żeby miało to jakieś złe skutki.
AncyMonek, nam leki na odrabaczanie przepisał lekarz, nie pamiętam jak się nazywały.
Znalazłam też kiedyś w internecie informację, że pestki z dyni zawierają jakiś składnik który uszkadza układ nerwowy glisty (nie pamietam teraz, czy innych robali też) i są jakieś kuracje właśnie bazujące na zmielonych pestkach z dyni, które podaje się na czczo, ale szczegółow nie pamiętam. Musiałabyś sobie wygooglować. W każdym razie taka kuracja na pewno nie zaszkodzi. Co do lewatywy, to właśnie przeważnie się jej nie poleca bez powodu - bo tylko niepotrzebnie może podrażnić jelita i zmienić w nich florę bakteryjną, a pasożytów przecież i tak to nie usunie.
lewatywa tu nic nie pomoże tylko zaszkodzi bo jelita nie będą same chciały pracować.
Badania możesz powtórzyć ale najlepiej w innym laboratorium. I zrobić rozmaz z krwi. Jeśli nie dostaniesz leków na receptę czyli pyrantelym lub zentel lub vermox( tylko takie są dostępne w Polsce ) zawsze można profilaktycznie zastosować płyn doustny przeciwpasozytom Para Herbs. Wpiszcie sobie nazwę w necie to wam wyskoczy opis. Płyn można kupić w aptece.
Pyplis własnie o tym leku myslalam… Pyrantelum …na recepte …bym musiała bajkę sprzedac ze mlody się drapie itd …Ogólnie to nic nam nie jest …Albo w naszym zwiazku cos sie psuje albo takie docieranie …ale strasznie się irytujemy …złoscimy duzo i szybko zaczynamy sie klocic …czytałam , że wlasnie duzo toksyn …albo robaki tak wplywaja na czlowieka ale to teraz tak mowie bo sie naczytałam …
Chyba poproszę o receptę i tak dla swojego spokoju sobie zazyjemy …I co po tym syropie jakby coś w nas siedziało to z kałem wyjdzie ??
Przy zakażeniu glistą ludzką i podaniu leku Zentel, nic nie wyjdzie z kałem, bo pasożyty zostają uszkodzone i ulegają samostrawieniu, nie jestem pewna jak jest przy innych lekach, ale wydaje mi się, że podobnie.
Jeśli dziecko posiada dolegliwości, które próbowano zniwelować, a niestety metody nie przynoszą skutku (leki, eliminacja potencjalnych alergenów) jak najbardziej bym się zdecydowała na odrobaczanie o to nie tylko u tej osoby, która wykazuje objawy, ale u wszystkich domowników, łącznie ze zwierzakami.
odrobaczanie zrobi mniejszą krzywdę niż pasożyty
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.