Czy któraś z mam korzystała lub korzysta z takiego pasa? Czy są efekty ? Jaki pas najlepiej wybrać? Zastanawiam się nad zakupem proszę o radę.
Ja nie miałam takiego pasu
Ja tez nie mislam
Ja nie stosowałam..
Po jakim czasie wgl można po cc?
Ja również nie miałam nie uważam zeby to bylo niezbedne
Powiem wam szczerze że nawet o takim pasie nie słyszałam przed porodem.
Ja miałam cc i w pas kazał mi się zaopatrzyć mój gin podobno skóra wraca do jędrności, na kręgosłup dobrze wpływa. Ale już jak doszłam do siebie to zaczęłam ćwiczyć i pas nie był mi potrzebny.
Z tego co wiem pas używa się na rozejście mięśni brzucha, ale jeżeli zaleci go lekarz, bo czasem nie ma potrzeby zakładania, gdy mięśnie ładnie wracają do formy same.Ja osobiście nie używałam.
Ja dwa porody naturalne bez pasa. Uważam że jakby była potrzebą to lekarz lub polozna poinformowaliby o tym. Nie ma co wydawać pieniędzy.
Po pierwszym cc miałam bo soe nasłuchałam ze dobrze róbi żeby skora wróciła do siebie . Po drugim już byłam mądrzejsza . Fizjoterapeuci abssolutnie ich nie zalecają i podobno one więcej szkodzą niż pomagają tak wiec po drugim cięciu jyz niw nosiłam
Ja nie stosowałam pasa, byłam po cc. NIkt go nie polecał. Może sprawdza się on w niektórych sytuacjach, ale jako punkt obowiązkowy po porodzie bym go nie traktowała. Gdyby tak było to ktoś by o tym poweidział. Miałam nawet w szpitalu konsultację z fizjoterapeutą po porodzie i pokazywała ćwiczenia po cc, ale nie wspomniała ani słowa o pasie.
Ja jestem przeciwnikiem pasów. Niestety dają one odwrotny efekt od zamierzonego i tylko pogarszają napięcie mięśni brzucha przez co robi się jeszcze większy "flak". Mogą też prowadzić do zwiększenia ryzyka nietrzymania moczu przez osłabienie mięśni dna miednicy.
Dokładnie, jak Kverve pisze. Nam na szkole rodzenia położne absolutnie odradzały stosowanie takich pasów po porodzie. Może nawet wpłynąć na przesunięcie narządów wewnętrznych, mięśnie się "rozleniwiają", i nie pamiętam teraz o co dokładnie chodziło ale tłumaczyły, że nie wpływa to dobrze na obkurczanie macicy po porodzie.
Po pierwszym porodzie sn ,w ogóle nie wiedziałam ,że są takie pasy ,więc nie kupowałam.Po drugim porodzie sn ,3lata temu kupiłam właśnie dając się namówić koleżance.Nosilam po 2-3 godziny dziennie,a zaczęłam używać 2miesiace po porodzie.Szczerze mówiąc było mi w tym nie wygodnie i nie zauważyłam żadnych korzyści.Zrezygnowalam z tego pasa dość szybko.
a co daje taki pas ?
Beata raczej nic bardziej szkodzi
Nie korzystałam z takiego pasa.
a co ma na celu ?
Dziewczyny, wątków o pasach poporodowych jest kilka , więc jak któraś jest chętna bardziej zapoznać się ze zdaniem innych to śmiało wpisujcie w lupkę ;)