kiedyś zdarzało mi się odczuwać tę nieprzyjemną dolegliwość jaką jest paraliż senny… bądź inaczej nazywany przez nasze babki " zmorą senną", myślałam, że mam to za sobą… jednak jakiś czas temu znów tego doświadczyłam… jestem w zaawansowanej ciąży … i chciałabym się dowiedzieć skąd tak naprawdę to się bierze? dlaczego u jednych się pojawia, a u innych nie? czy może to w jakiś sposób wpłynąć na dziecko?? czy dziecko może odziedziczyć tę okropną dolegliwość?
czy poradnie leczenia snu mogą jakoś pomóc? I czy któraś z Was tego doświadczyła?
u mnie objawia się to tak:
jestem świadoma tzn. np słyszę, jak mąż chodzi po kuchni, zwierzak biega w pokoju itp.
czuję,że paraliż się zbliża… zazwyczaj zaczyna się od nóg po całe ciało
ciężko mi się oddycha- pewnie przez panikę w jaką wtedy wpadam…
-słyszę różne głosy, dźwięki, a gdy mam otwarte oczy to i obrazy np. stojącą nade mną osobę… itp…
jest to przerażające
Pomóżcie bo mój ginekolog miał się w tym celu skontaktować z poradnią leeczenia snu, ale jeszcze tego nie zrobił… a położna nigdy o tym nie słyszała…
Ja się nie wypowiem konkretnie,bo pierwszy raz o czymś takim słyszę! musiałam jednak napisać,że przeraziłaś mnie tym!! to musi być okropne,co wtedy odczuwasz!!! mam nadzieję,że znajdziesz odpowiedź i pomoc!!!
Podczas paraliżu nic twojemu dziecku ani tobie sie nie stanie.
Spróbuj spać na boku, wtedy paraliż nie powinien zdążać sie tak często. W wybudzeniu moze pomóc ruszanie palcami u stóp. Wymaga to duzego wysiłku, ale pomaga. Gdy czujesz, że to sie zbliża spróbuj mimo wszystko odwrócić sie szybko na bok lub właśnie mocno ruszać palcami.
Może to trochę dziwne, ale jesli jesteś osobą, ktora wierzy w Boga mozesz zawsze w tej chwili poprosić go o pomoc, wystarczy, ze pomyślisz sobie " Jezu pomóż ".
NIgdy o czyms takim nie slyszalam, ale naprawde brzmi przerazajaco. Mi sie to jakos kojarzy z tymi historiami co u niektorych ludzi narkoza nie działa i mimo ze sa sparalizowane i nie moga wykonac ruchu ani sie odezwac, nic, to slysza i czuja wszystko. Czytalam jakis artykul o tym z relacjami tych ludzi i jest to naprawde okropne, mam nadzieje ze znajdziesz kogos kto Ci pomoze. A dlugo taki paraliz trwa, w sensie minut?
,słyszę różne głosy, dźwięki, a gdy mam otwarte oczy to i obrazy np. stojącą nade mną osobę… itp" ten kawałek mnie przeraził najbardziej. Ja czasami tak mam ze niby spie i wiem ze spie ale słyszę ze Przemek otwiera szafkę lub z kimś rozmawia i wiem ze powinnam się obudzić ale nie mogę. Jak mu o tym opowiadałam i tłumaczyłam to się ze mnie śmiał i mówił ze jestem nawiedzona ale teraz mu powiem ze mam paraliż senny (wg twoich doświadczeń w najmniejszym stopniu)
Zainteresował mnie Twój temat Tosiu i tak sobie poszperałam w necie… oprócz teorii, że jest to zmiazane z mistycyzmem i wiarą, wystąpiły też medyczne uzasadniania, ze mózg się włączył podczas gdy ciało jeszcze spi. Paraliż występuje jako odruch obronny, by nie wykonywać zbędnych ruchów w czasie snu i nie zrobić sobie krzywdy.
Z tego co poczytałam, nie ma to wpływu na kondycję organizmu, jedynie sama musisz sobie wmówić, ze nic się nie dzieje i nie panikować, bo raczej tylko to może zaszkodzić maluszkowi.
Dziewczyny dziękuję za Wasze podpowiedzi… powiem szczerze, że próbowałam się już nie ruszać, ruszać palcami, przekręcać się jeszcze przed paraliżem, myśleć o czymś miłym innym, modlić się i niestety nic nie pomogło… jak ma mnie to chwycić to i tak chwyta… jeśli chodzi o opcje obrazowe… to miałam już kilka takowych… i są one faktycznie przerażające… gorsze niż głosy, czy słowa które słyszę…
Judytka cieszę się że jest ktoś kto też to ma… Najważniejsze, że nie ma to żadnego wpływu na Piotrusia
Tosiula, może jak czujesz, ze się zbliża to wmów sobie, że to nic takiego i przyjmij to na spokojnie. choć wiem że to może być trudne przedsięwzięcie…
I wiesz co, jak już Piotruś będzie to ja bym go obserwowała w późniejszym wieku, bo ponoć jest dziedziczne- absolutnie nie chcę Cię straszyć, tylko ostrzec, gdyż zawsze lepiej dmuchać na zimne…
Malwina chrzestny mojego synka ma paraliż senny.
On to nazywa po prostu zmora, która zaczęła go na chodzić po śmierci jego babci. Ma tak, że paraliż potrafi trwać cala noc i nie pomoga wybudzenie przez kogoś.
Leży nieruchomo jak kłoda, nie może się ruszyć a widzi postacie i słyszy głosy oraz normalnie całe otoczenie w którym się znajduje.
Skąd wie, że trwa to cała noc? zawiesil sobie zegarek nad łóżkiem.
Był z tym u księdza a ten mu oznajmił, że zmora będzie przychodzić tak długo póki nie zrobisz dla niego tego co ona chce. Najczęściej jest to duch bliskiej osoby z którą o relacje się np. nie dbalo ale może być to np. tez osoba, która mieszkała szybciej w tym domu i dusza potrzebuje pomocy.
Przyznam, że jak za pierwszym razem usłyszałam to od niego to mi się krew zmrozila… Wiem, że miał tak kilka lat ale znalazł sposób tylko, że nielegalny nazywany m.in. lekiem na jaskre; ))) Mówi, że po spaleniu “leku” nie dzieje się nic i nic mu.nie dokucza ani nie atakuje.
Wiem, że to Ci nie pomoże ale chociaż może podniesie na duchu, że nie jesteś z problemem sama.
Ja w takie zmory i nawiedzanie duchami nie wierze, mysle ze to ma zwiazek z fukncjonowaniem organizmu, podloze jest czysto fizjologicznie a nie mityczne.
Dziewczyny… teraz to i ja się zmartwiłam… mam nadzieję, że nie będzie to dziedziczne, i że mój synuś nigdy tego nie doświadczy…;/
Jeśli chodzi o kwestie duchowe… na początku myślałam, że to może rodzice mojego męża mnie nawiedzają… bo mieszkaliśmy bez ślubu… ale teraz już nie wierzę w to… i staram się podejść do sprawy racjonalnie… tłumaczę sobie, że w momencie paraliżu jedna półkula mojego mózgu odpowiadająca za mięśnie śpi… .tzn je blokuje… a druga już się obudziła i dlatego śpię tak jakby na jawie… wiem co się dzieje… ale i też śnię… widzę różne rzeczy, które podsuwa mi umysł… tylko czemu te rzeczy są tak straszne… czemu nie widzę łąki, kwiatów… tylko dziwne postacie biegające wokół mnie, klęczącego mężczyznę, masakra… brrr…
Matko poczytalam sobie trochę twój opis i wypowiedzi innych forumowiczek i na prawdę przerazilo mnie to wszystko nie wyobrazam sobie nawet tego matko tym bardziej ze dzidziuś w brzuszku trochę stresowo
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.