Dziewczyny czy wasze maluchy jedzą paluszki?
Od kilku dni zastanawiam się czy dać małej na próbę Juniorka, bez soli są, ale nie mogę znaleźć info czy 11 miesiąc to nie za wcześnie. W tematach o słodyczach było wspomniane o paluszkach, ale tak niewiele, że wniosków wyciągnąć się nie da.
masz na myśli paluszki Lajkonika? w ich składzie akurat jest sól. ale może wyszukiwarka nie działa ;D
ja pierwsze paluszki dla Madzi salam jak chyba roczek
i były to Juniorki, uwielbia je nawet nie czytałam czy w składzie mają sól ale jak mają to niewiele
wszystkich niezdrowych przekąsek i posiłków nie unikniemy w diecie dziecka
moim zdaniem raz na jakiś czas dziecku można dać takie paluszki
ale nie z makiem
Aleksandra jest sól, ale nie tak jak w normalnych paluszkach. Zresztą nie ma możliwości karmić dziecka tak, aby soli w niczym nie było, nie przesadzajmy już z tym, bo obłędu można dostać. Poza tym nie da się tak jeść, chyba że wszystko masz własnej produkcji, mówiąc wszystko mam na myśli dosłownie wszystko.
Basia czemu nie z makiem?
Silije masz racje ja znam osobiście takie matki furiatka co broń Boże ani grama soli he śmiech na sali mój Filip je właśnie te lajkonika czasem jak zrobię mu frytki tez posypie odrobina soli ale rzadko. Wszystko jest dla ludzi takich małych tez
Poza tym po to jest forum zeby pytać chyba lepsze rady mam niż wujek Google Olu?
Silje, ale ja nie popadam w paranoję na punkcie soli. odniosłam się tylko do tego, co napisałaś - że paluszki są BEZ soli. sprostowałam, że sól w nich jest i tyle - bez oceniania, czy jedzenie tego typu rzeczy jest dobre czy złe.
ja akurat na razie wszystko daję własnej produkcji, więc nie solę. ale w okolicach roku mam zamiar przerzucić małego na jedzenie “ze wspólnego gara”, więc i z pewnym dodatkiem soli. teraz się boję, bo sól jednak obciąża nerki, ale wg “mundrych” książek po roku właśnie można wprowadzać. choć z tego, co zauważyłam, HIPP dodaje sól do swoich obiadków już od 11 miesiąca.
Sól jest w słoiczkach i po 9 miesiącu, mnie się takie trafiły, nie pamiętam tylko z jakiej firmy. A zwierzątka też masz własnej produkcji czy tylko warzywka?
Wracając do paluszków pytanie brzmi kiedy i jakie, z jakimi dodatkami.
zwierzątek nie produkuję, ale z tego co wiem, one też rosną bez soli
Tzn gdzie sie zaopatrujesz ( chodz mi o mieso ) ?
a jesli chodzi o paluszki Juniorki to ja kacprowi juz chyba od 10 msc podaje …oczywiscie wszystko pod nadzorem do teraz a ma 15 msc …nie mówię , że to jest zdrowa przekaska , ale nie zaszkodzi na pewno …od czasu do czasu - czemu nie
Właśnie ostatnio Juniorki kupiłam Emilci pierwszy raz i smakują jej.Wcześniej w sklepie jakoś nie wpadły mi w ręce.Jeden paluszek Emi długo chrupie delektuje się nim hehe.Mi one osobiście nie smakują:)
A ja sie zajadam Juniorkami, bo one nie sa obsypane sola, sa lepsze niz normalne.
Zwierzątka rosną bez soli ale na antybiotykach i paszy modyfikowanej a " czystej " wędliny w mięsnym ze świeca szukać.
Monika, w sklepie mięsnym u teściowej na osiedlu można zamówić mięso podobno ekologiczne. tam też kupuję, ale nie mam 100% pewności tak naprawdę, co jem. jeśli ktoś jest z Warszawy zainteresowany, to mogę podać adres.
paluszki junior nie zawierają soli sama osobiście to sprawdziłam
myślę że Rozalka może już spróbować takich paluszków, ale ważne żeby była pod opieką czyjąś wtedy
Co do maku mówią że jest ciężkostrawny i może pobudzać, ale moze na paluszkach nie zaszkodzi ja jeszcze nic z makiem dla swoje córeczki nie podaję
Silje, wg tego artykułu:
http://polki.pl/rodzina_maledziecko_artykul,10011915.html
mak można podać od 2 roku życia. ale może ktoś ma inne informacje, u nas jeszcze do maku daleko, daleko i się tym nie interesowałam do tej pory.
Mamabasia, paluszki Junior Lajkonika zawierają sól. po wejściu na ich stronę główną można przeczytać pełen skład produktu.
Paluszki Junior
Składniki / ingredients
mąka pszenna
tłuszcz roślinny
cukier
sól 2,7%
jęczmienny ekstrakt słodowy
regulator kwasowości: wodorotlenek sodu
drożdże
substancje spulchniające: wodorowę
glan amonu, wodorowęglan sodu
aromat: wanilina
może zawierać
śladowe ilości ziarna sezamu
Alelsandra, ale ta sol ktora tam jest to musi byc, jest skladnikiem ciasta, a nie dodatkiem do paluszkow, jak to jest w przypadku obsypanych nia paluszkow dla doroslych.
A paluszki z sezamem? Chcialabym aby ten temat byl przekrojem przez paluszki i zawieral jak najwiecej informacji. Sa tez takie grube i dlugie paluchy, we Wloszech podawane jako przekaska, a nas tez da sie je znalezc w sklepach.
Rozala zjadla dzisiaj Juniorka i zyje
każda mama wie co kiedy podać swojemu dziecku, ja też podałam swojej córce do jedzenia paluszki, czekoladę, parówki, i nie obwiniam się z tego powodu dziecko musi też spróbować smakołyków
te długie to grissini, my lubimy z oliwą, mniam. ale młodemu jeszcze nie dawałam, bo to się robi na drożdżach.