Pachnące krzewy do ogrodu

Czy są jakieś krzewy,kwiaty
(długoletnie) które kwitnąc, przy lekkim wietrze "pachną"?
Przychodzi mi na myśl tylko bez

Chętnie poczytam opinie. Może sama zastosuję jakieś krzewy/ kwiaty na działce. Jakieś nietypowe pomysły?

Pachnące ;) mogę polecić floxy ale nie każdemu się podobają ;) szybko się rozrastają i masa kolorów do wyboru;) ja mam wysokie ale też są niskie ;) nie wszystkie pachną a może jedne bardziej intensywnie inne mniej mam je w dużej grupie wysadzone;) kilka kolorów pięknie to wygląda ;)

Lilie ale nie wszystkie zapachowe tylko tutaj trzeba uważać na czerwone robaczki które lubią podgryzać listki i pąki więc trzeba te kwiaty często pryskać przed intruzami;)

Róże ale mam tylko jedną ale jakże cenna;) uwaga na mszyce ;)

Maciejka też pachnie ;) surfinie ;)

Goździki ślicznie pachną od tych małych po wysokie często sprzedawane na bazarkach;)

Smagliczka biała pięknie utworzy wypełnienie skalniaka czy wolnej przestrzeni niczym dywan a wieczorem zachwyci zapachem;)

Konwalie ale jak dla mnie chwilówki;( 

Też jestem na etapie na razie kostki wokół domu ale trzeba będzie na wiosnę zrobić skarpę i coś na niej posadzić. Te floksy fioletowe piękne są. A nawet nie wiedziałam że te białe kwiatuszki to smagliczka jakoś nie mam głowy do nazw. Jedyne co przychodzi mi do głowy co pachnie to magnolia ale nie każdy lubi ten zapach 

Ja osobiście nie mam działki, ale moja mama lubi takie działkowe prace i z kwiatów jakie pamiętam pachnące to lawenda , maciejka , hiacynt, konwalia, piwonia , Róża, fiołek. Uwielbiam zapach frezji , ale to w kwiaciarni czasem sobie kupuje ;) . Trzeb się znać kiedy w jakich miesiącach posadzić takie kwiaty ,krzewy zeby później delektować się pięknym zapachem :) Ja idę na łatwiznę i jadę na działkę do mamy lub teściów :) 

Nie pomogę 😂

A ja pojade klasyka: róże, pięknie wyglądają i pachną.

Ja tez jestem wielka fanką magnolii ale niestety ona krótko kwitnie.

Lawenda zdecydowanie

Mi lawenda :) Ale niestety bardzo wabi do siebie pszczoły .

Teraz pszczoły na czasie niektórzy nawet sieją łąki kwietne aby trochę im pomóc w bytowaniu ;) no i delektować się tym widokiem kwiatków;)

Co do frezjii faktycznie pięknie pachnie ale jeszcze ich się nie zadobylam;( ale jeśli chodzi o cebulkowate kwiaty to tulipany... Pachną i wyglądają zjawiskowo ale tylko na krótki czas bo na wiosnę ;( potem już trzeba myśleć o czymś innym;( 

Piwonie są śliczne zjawiskowe naprawdę zdobią ogród jeśli pięknie porosną;) 

Nie wspomnieliśmy jeszcze o jasminowcu;) ale to krótko kwitnący krzew podobnie jak bez ;/ aż szkoda że takie krzewy krótko kwitną kiedy tak pięknie pachna

Kargaw piszesz o kostce ;) u nas wsyztsko jeszcze przed ;) ale widząc kostkę przed domem i przy tarasie widzę rododendrony fioletowe;)  moja wizja ;) hehe 

Przy takich krzewach, bądź kwiatach trzeba doskonale wiedzieć gdzie je zasadzić ponieważ zasądzone w złym miejscu nie będą kwitły i oczywiście pachniały :) Krzewy, które są długoletnie i pachną to oczywiście lawenda - tutaj trzeba się liczyć z dużą ilością pszczółek, ale także motyli. Piękny widok! Porzeczka złota, róże i azalię ale tylko któryś gatunek, nie pamiętam nazwy( jest żółta). Jeśli chodzi o kwiatki to lilie, hiacynt, szafirek, narcyz i piwonie (one są niestety wymagające  ale za to piękne) 

Zdecydowanie róże i różne odmiany bzu, np chiński jest taki w formie krzewu a kwiaty są takie drobniutkie. Pachnie pięknie. lawenda rewelacja, ale wabi pszczoły..  Magnolnia, peonie chociaż one to chyba nie pachną za bardzo. Azalię i lilie też mi przychodzą do głowy, ale zapach lilii trzeba lubić :)

O trafny jak ja bym już chciała myśleć o ogródku :D teraz u nas a tapecie wykończenie domu więc ogródek to będzie może za kilka lat hehe. Póki co nie pomogę ale u mojej mamy jest właśnie bez i pachnie pięknie

Nie znam się za bardzo na roślinach, więc nie jestem pewna na 100% nazwy, ale mamy w ogrodzie krzew o pięknym zapachu. To chyba tawuła. 

Aleksandra powiem ci że przed budową już sądziłam kwiaty;) początkowo z nasion potem już te wieloletnie które z czasem się rozrastają;)

Takim sposobem mamy chociażby tuje które nas świetnie odgradzają od drogi a z okna domu widać piękny żywopłot z nich ;) 

Podobnie lilie kwiaty wieloletnie ja kupuję co roku coś sukcesywnie i zwiększam ilość kwiatów potem będę tylko przesadzać w inne miejsca;) tak jak robiłam również w ubiegłym roku ;) ale to przez zbyt duże kępy floxow które miały już za ciasno;) za dużo kolorów;D bo co roku się rozkrzewialy a ja dokupowalam nowe rodzaje;D

Ja posadziłam w zeszłym roku lawendę i pięknie rozrosla się ;) piwonie bardzo podobają mi się ale u mnie nie kwitną he może w tym roku doczekam się pąków;) chrtensje za to długo kwitnął i pięknie wyglądają;)

Z drzew: bez, magnolie

Krzewy: azalie, oczar, migdałek 

Inne roślinki które przychodzą mi do głowy to: lilie (mega intensywny zapach), kosmosy, konwalie, lawenda.

Jednoroczne: tulipany, cynie, maciejka. Może zioła? 

Trzeba się liczyć z dużą ilością owadów.

Potwierdzam poprzedniczkę u dołu. Z drzew jeszcze dodam jaśmin. Przepięknie pachnie, kiedy kończy się zapach bzu jaśmin obłędnie wypełnia przestrzeń wokół domu. Z krzewów może jeszcze mahonia. Nie dla każdego co prawda jak się przekonałam, ale mi bardzo odpowiada jej zapach. 

I oczywiście moja królowa zapachu LAWENDA ;)

A ja wam powiem że fajnie wypełnić ogród krzewami kwiatami które zaczynają kwiatnac po kolei;)

Bo niestety magnolie czy bzy piękne w kolor kwiaty przyciągające uwagę wiosna kwitną jednak krótko podobnie jaśmin a potem to już taka wolna przestrzeń i zwykle drzewo;( 

Bzy można przycinać i tworzyć fajne mini drzewka o czym sama się przekonałam;) 

Czasami warto zwykła gałązke odnogę wykopać z pod brzekwa które kwitnie i wypuszcza odnogi one szybko się przyjmują i szybko rosną;) moja 3 letnia gałązka jest już okazałym krzewem;) wielkości krzaka porzeczki;) 

Justys z Piwoniami jest z tego co wiem niezła zabawa z samym sadzeniem;) za płytko posadzisz to nie zakwitnie ;) podobnie za głęboko;) ja w ubiegłym roku doczekałam się kwiatów ale też miałam przycięte krzaki rzucone na nią na zimę może to też coś pomogło, zobaczymy jak w tym roku będzie bo na jesieni je musiałam przesadzić w inne miejsce ;)

Lawenda mi kojarzy się z jesienią w sumie to jej jeszcze nie mam u siebie;)

Drzewa i krzewy całorocznie pachnące.. ciekawy temat, potrzeba dobrego ogrodnika, aby coś polecił;) 

Ja za to uwielbiam ten moment rodzenia się co chwila czegoś nowego. Jak zakwita mi forsycja, już czuć wiosnę , dlatego też leciutko zieleniejące się łodyżki zabieram do domu do wazonu by tam cieszyły swoją kwitnącą żółcią. Jednak ten czas wzrastania jedno po drugim daje mi poczucie piękna i bliskości z naturą;)