Dziś byłam u lekarza z synkiem w związku z póżnym niespokojnym zasypianiem. Pani doktor podejrzewa owsiki , więc mam zrobić małemu badanie kału i posiew moczu. Jak sobie radzić z tą dolegliwością? Jak na razie niczego konkretnego nie wiem , dopiero jak pójdę z wynikami to doktor powie co nie co w tym temacie
Anita-1981: Ja mam pytanie odnośnie owsików, miał ktoś z tym do czynienia, jak je “zauważyć”
pamiętam, ze kiedyś tzn. kilkanaście lat temu, było głośniej na ten temat teraz jakoś nie za głośno się o tym mówi?
Mia26 masz rację owsiki ciężko stwierdzić z kału , najlepiej jakbyś małej zbadała krew na pasożyty , to jest badanie na które się czeka kilka dni, ale jest wiarygodne. Badanie jest płatne przynajmniej u nas w przychodni. Najlepiej podejdź do lekarza i dokładnie dowiedź się o to badanie z krwi na pasożyty.
Owsikami idzie się szybko zarazić. A nie zauważyłaś w kupce małej jakiś robaczków ?
Ja robiłam córce ( jak miała 11 lat) , bo ją bolał brzuch . Lekarka mówiła mi też ,że z kału nie zawsze wychodzi i najlepiej zrobić z krwi i takie badanie też robiliśmy.
Kupke oglądam codziennie i noc nie zauwazylam
http://lovi.pl/pl/forum/11/230/1
Podaje link do podobnego wątku. Tam dziewczyny opisują różne objawy, leczenie itd. Moze Ci sie przyda.
Mam nadzieje, ze córeczka mimo wszystko nie zarazila sie, ale jezeli sie niepokoisz to moze warto skonsultowac to z lekarzem. On coś więcej podpowie, czy to mozliwe i jak to sprawdzić aby mieć pewność. Powodzenia.