Homary, langusty, homarce, kraby, krewetki, przegrzebki, ślimaki, ośmiornice, raki…
Dużo mówi się o korzyściach płynących z jedzenia ryb przez Nasze pociechy… A owoce morza?
Kiedy możemy zacząć je podawać? Od czego zacząć - krewetki?
Witaj na forum #teamLOVI!
Homary, langusty, homarce, kraby, krewetki, przegrzebki, ślimaki, ośmiornice, raki…
Dużo mówi się o korzyściach płynących z jedzenia ryb przez Nasze pociechy… A owoce morza?
Kiedy możemy zacząć je podawać? Od czego zacząć - krewetki?
Z tego co kiedyś wyczytałam to owoce morza nie są odpowiednie dla malutkich dzieci bo zawierają toksyczne związki takie jak np.rtęć i mogą je jeść dopiero dzieci ok 3 roku życia .Owoce morza są jeszcze silnie alergizujące,no i przechowywanie… tak do końca nie wiadomo czy dobrze były przechowywane i transportowane,a źle przechowywane mogą powodować zatrucia.No ale wiadomo każda mama postępuje jak uważa
Ja bym się wstrzymała aż dziecko będzie większe. Tak jak pisze mamunia, minimum 3 lata. Chociaż ja osobiście nie przepadam za owocami morza, raz jadłam krewetki i, jak to mówią w jednej z reklam, “senkju, senkju, baj”. Nigdy więcej.
Może jadłaś źle przygotowane?
A tak np. raki z jezior?
Mrożone to owszem, macie rację, bo nie wiadomo rzeczywiście jaką drogę pokonały i jak były transportowane…
Raczej nie, podejrzewam, ze to siedzi w glowie. Moim zdaniem smakowaly jak plastik rozgrzany. Na sama mysl mnie odpycha, tak samo sushi, brrr, az mam dreszcze.
a ja baardzo lubie…a czy bym małemu podała w wieku 3 lat ? Nie raczej nie …wstrzymam sie minimum do 6 roku
Hmm ciekawy temat ale chyba nie ma co tym dzieci katowac ja bym sie bala podac malej. Chodzi mi o świeżość tych rozmaitości. Ja czesto kupuje łososia niby nic a ze świeżością bywa różnie. Ja jezeli bym zdecydowala sie na podanie owocow morza najpierw zaczelabym od tego aby moja mala polubila ryby w kazdej postaci (z wyłączeniem sushi).
Wiele doroslych ma problem z jedzeniem owocow morza, myślę ze odpowiadnim momentem na podanie tego specjalu bedzie decyzja mojej corki ze chce tego spróbować; )
dokladnie tak jak Monia napisała … zmuszac nie bede bo mozna to zastapic super dorszem …łososiem ktory jest smaczy i tak samo zdrowy
Jesli w przyszlosci bedzie chciał to bedzie jadł …dam sprobowac jak osiagnie wiek moim zdnaiem odpowedni a czy zasmakuje to sie okaze .
co do swiezosci …baardzo wazna sprawa . ja kuupuje czasem , bo u nas raz na 2 msc przyjezdza facet z takimi pysznosciami - pyszne i swieze
Mam 10 letniego brata, który jak widzi krewetki to ucieka… Dlatego też zależy mi, aby w miarę optymalnym czasie wprowadzić owoce morza, by mały nie był przerażony na myśl o jakiś ośmiornicach czy innych stworach…
Ja sama późno zaczęłam jeść owoce morza, bo się po prostu bałam spróbować…
szczerze ja jeszcze nie jadłam nigdy owoców morza
ogólnie nie lubię jeść tego co żyje w wodzie czasem tylko zjem paluszka rybnego
ale o dietę córeczki wzbogaconą o ryby bardzo dbam
Samantka nie wiem czy to cokolwiek da… a dlaczego ?
Moja mama kiedys wprowadzała mi miesko mielone do diety … jadłam bo jadłam …złe nie było - dobre tez nie , a po kilku latach miałam taki wstret do tego miesa ze pojecia nie masz … nie jadłam , nie kupowałam a na sama mysl mdlilo mnie , dzis znowu jem …nie jest to danie jakies super ale czasem najdzie mnie ochota i zrobie
Smaki i upodobania sie zmieniaja
Kiedys lubilam makaron bez soli a dzis jest zupelnie inaczej … kiedys uwielbialam metkę bo nie wiedziałam co to a dzis? Nie jem i nigdy nie bede tego kupowała ani dawała mojej rodzinie
W sumie moge szczerze powiedziec ze takie łakocie jak owoce morza sa dla smakoszy … mało osob lubi , malo osob odwazy sie aby w ogole je tknac
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.