Oszuści ze sklepów internetowych

O banku nie pomyślałam ale płatność była blikiem ale przez szybkie płatności nie bezpośrednio przez mój bank

No mi tez … mi zawsze jak jakies dziwne nazwy wyskakuja to wgl nie wchodze

A co ma bank do tego? :thinking:

Ja jak kupowalam n odkurzacz tez bylo wszystko ok… i to przez allegro kupowalam a nie na jakiejs inko gnito stronie… allegro przydlalo tylko pismo z przeprosinami ze niedopatrzyli sie ze cos jest noe tak z kontem a sprzedawca mial super olinie wiec zamawialam … i nagle potem nie bylo ani sprzedawcy ani odkurzacza

Bo jeśli płaciłaś kartą lub Blikiem, to możesz złożyć reklamację i starać sie o zwrot środków, tylko ważne jest, żeby jak najszybciej zgłosić sprawę

Mi policja powiedziala ze za takimi oszustwami stoi kilka osob nie jedna i to osoby tez nie byle jakie bo to informatycy i ludzie co znaja sie dobrze na prawie i wiedza do jakiej kwoty moga nabierac ludzi

Ja zglaszalam to odpisali mi ze to ja chce wyludzic kase z banku :see_no_evil: bo oni maja przelewy oni maja potwierdzenia moje ze wyrazilam zgode na przelew i niestety ale nie odzysakam kasy… tak damo bylo jak elamali mi sie na konto… wyczyscili konto do zera i tsz nic nie dostalam z banku bo mieli potwierdzenia bo ci co sie wlamali to swoj numer zrobili jako zaufany… jak dzwonilam na infolinie to ta babka podawala nr telefonu i modele telefobu czy to moje…

Szok… mojej siostrze też się włamali na konto ale dosyć szybko zauważyła i zadzwoniła na policję i do banku i udało jej się odzyskać wszystko

Masakra… wszędzie oszukują i kradną… a będzie tego jeszcze więcej :confused:

No zazwyczaj nie jest to jakaś przypadkowa osoba, która sobie to tak obmyśliła, tylko ktoś kto się na tego typu kradzieżach zna.
Nie mniej jednak nie ma minimalnej ani maksymalnej kwoty na jaką można kogoś oszukać, a policja takie sprawy bagatelizuje też przez to, że policjantów jest po prostu za mało.

To tez racja jest ich malo…
Co do kwoty to chyba ponizej 350zl umazaja sprawe bo niska szkodliwosc czynu jest… chyba ze ta kwota ulegla juz zmianie

Dokładnie tak. Nie ma określonej minimalnej kwoty wyłudzenia ale do 350 zł sprawę umazaja. Więc nie ma sensu zgłaszać. Właśnie oni wiedzą co mogą robić i kogo oszukiwać. Gdyby było inaczej bali by się konsekwencji a tak to po stoweczce codziennie i kasa się zgadza

Współczuję! Teraz naprawdę pełno jest cyberprzestępstw, ciężko się ustrzec. Oszuści coraz lepiej sobie radzą z tworzeniem fejkowych stron intenetowych czy włamaniami na konto.

Nie wiem ja z niską szkodliwością czynu ze strony policji spotkałam się tylko w przypadku kradzieży. I to też nie jest tak, że wtedy umarzają i ta osoba może dalej kraść, tylko poniżej kwoty dostaje tylko mandat i musi szkodę naprawić, a powyżej to już nie jest wykroczenie, tylko przestepstwo i wtedy już sprawa trafia do sądu.
Tylko jest też różnica w przypadku kradzieży, a w przypadku oszustwa internetowego.
Co nie zmienia faktu, że ja sprawę i tak bym zgłosiła. Nigdy nie wiemy kto przyjmuje zgłoszenie, może akurat ktoś się tym zainteresuje

Zglosic mozna nie zaszkodzi :slight_smile:

super ze w tym przypadku wszystko dobrze się skończyło .

ciężko teraz zaufać komuś w sieci .

A tak swoja drogą to jak sprawa z suszarka ? Używasz już ;)?

To jest naprawde nagminne ,i zero pomocy bo tak jak mowisz niska szkodliwość czynu i leoej pijaka na rowerze zatrzymać :confused:
A jeszcze jak się blikiem płaci to juz wgl pozamiatane.

Tak dokładnie