Cześć. Oszczędzacie może na przyszłość?
Jeśli tak to w jakiej formie i ile miesięcznie?
Witaj na forum #teamLOVI!
Cześć. Oszczędzacie może na przyszłość?
Jeśli tak to w jakiej formie i ile miesięcznie?
M.Zetka.
My mamy zalozona dla Corki lokate w banku. Co miesiac przelew staly w postaciu 100 zł. Tam tez mamyvjej pieniadze zebrane na chrzcie np. Wiec juz fajna sumka sie z tego robi. Ponadto ma w pokoiku skarbonke i tam ma juz tez sporo kaski od moich rodzicow, prababci itp. takie po 10, 20, 50 zł.
Oczywiście ! Od czasu studiów założyłam konto oszczędnościowe, które było takim “awaryjnym” rozwiązaniem. Od rozpoczęcia pracy każdego miesiąca odkładałam na koncie maksymalną możliwą kwotę, natomiast na bieżącym pozostawiałam takie minimum, które pozwalało na życie przez miesiąc. Uwzględniałam opłaty oraz podstawowe zakupy. Przez 2 miesiące zrobiłam spis wszystkich wydatków na zakupy, gdzie wykluczyłam to co jest zbędne - pominęłam szaleństwa modowe i inne. Na tej podstawie wiedziałam ile miesięcznie potrzebuję na przysłowiowe przeżycie. Dzięki temu zminimalizowałam zbędne wydatki i udało mi się zaoszczędzić naprawdę sporo. Dzięki takiemu gospodarowaniu na koncie oszczędnościowym naliczane są odsetki i kwota powoli rośnie. Oczywiście nie są to miliony, ale … grosz do grosza dzięki takiemu zarządzaniu mogłam kupić spokojnie calutką wyprawkę i mam taki fundusz awaryjny dla bobasa.
Staram się nie pożyczać pieniążków z drugiego konta, dlatego też nie daję się ponieść wyprzedażom w centrach handlowych. Dla malucha zamierzam założyć osobne konto, na które będę przelewać co miesiąc małą kwotę, która za parę ładnych lat będzie super startem w dorosłość. Pozdrawiam
Jeżeli mam taką możliwość, to odkładam parę stówek miesięcznie
Jasne, że warto jest oszczędzać na przyszlość a nie żyć jedynie chwilą. Wasz maluch na pewno Wam w przyszłości za to podziękuje. Będzie mógl sobie kupić mieszkanie z mniejszym kredytem, albo zyskac pieniadze na utrzymanie na studiach. Poza tym nigdy nie wiadomo co przyniesie życie. Może się przydarzyć sytuacja kiedy będziemy potrzebowali dodatkowych funduszy.I takie oszczędności będą dla nas dużą podporą.
Zerknij sobie tutaj:
https://www.tanie-konto.pl/promocje/
Możesz sobie zobaczyć jakie banki maja promocje na konta bankowe.
Co miesiąc odkładamy stałą kwotę dla córki Ma swoją “skarbonkę” w domu
Konto w banku pewnie jej otworzymy jak będzie starsza
Staram się odkładać regularnie pewną sumkę pieniędzy na moją emeryturę i na sytuacje nieprzewidziane.
Mąż ma bardzo dobrze płatną pracę i obecnie staramy się oszczędzać po 4 tysiące na miesiąc. Obecnie mieszkamy w mieszkaniu zrobionym na piętrze w domu rodziców i myślimy nad zakupem swojego domu bo wiadomo jak się żyje z teściami. Chcielibyśmy kupić dom w tym stylu http://www.ventana.pl/osiedle/ właśnie na strzeżonym osiedlu, w spokojnej okolicy. Cóż, czeka nas jeszcze jakieś 5-10 lat oszczędzania bo na kredyt się nie zdecydujemy nigdy!
Super Hania. gdybym miała taką możliwość, to też bym tyle odkładała. masz rację z tym, że kredyt nigdy w życiu. Ja również nie chciałabym być niewolnikiem banku.
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.