Jeśli przechorowałaś już ospę to na 99% nie zarazisz się już ale dla pewności ja bym zrobiła przeciwciała.
Co do krost to się nie wypowiem za dużo jak ulżyć bo mój syn miał kilka i to już suche. Za to lojalności pediatra mówiła że już się nie pudruje bo to pożywką dla bakterii i dużo gorzej schodzą bąble ( bo się babrają) I zostają blizny
Dzięki mamina, czytalam, że się nie pudruje, ale mamy kilka ropnych krost które swędzą. Wolę jej posmarować niż ka je drapać. Resztę zostawiam w spokoju.
Dla syna pomogła pianka PoxCliN która moim zdaniem jest bardzo dobra. Syn za bardzo nie lubił kiedy pryskałam go octaniaeptem , a pianke pozwalal stosowac jakby przynosiła mu ulge. Kiedy zachorował miał 1.5 roku , a ja byłam w 3 miesiącu ciąży. Przechodziłam ospę w dzieciństwie i od syna nie zaraziłam się ;)
Ja pamiętam że jak byłam mała to mama nakładała cos białego. Pewnie to było to o czym piszecie. A chrześniak jak miał ospę to już szwagierka nie nakładała nic. Powiedziała że teraz się nie nakłada. Pewnie takie są najnowsze zalecenia i tak jak piszesz Mamina. A pamietam ze szwagiergka robiła mu kąpiel w płatkach owsianych :D podobno pomagało.
To pewnie ten pudroderm. W aptece dostaliśmy. Każdy co innego jak zwykle. Rozumiem, że zalecenia się zmieniają, więc w takich przypadkach korzystamy z tego, co według naszych obserwacji działa. Na pewno pomogła kąpiel a nadmanganianie potasu, ale trochę ona brudzi. Mimo wszytko pudroderm stosowałam na krosty wypełnione ropą, dziś już są zasuszone więc zmywamy lo nocy i zostawiamy w spokoju.
Nam pediatra odradzała wizyty w przychodni, żeby nie zarażać dalej. Oczywiście o ile ma się pewność, że to ospa. Opieke dostałam wtedy na telefon.
Córka miała 2 dni jednego bąbla na szyi, i lekką temperaturę, później już poszło lawinowo;). Dużo krost, gorączka, lekkie oslabienie i senność. Wtedy juz nie dalo sie tego z niczym pomylic. Chociaz początek też się zastanawiałam czy ją coś ugryzło, czy to już ospa.
Na gorączkę tylko paracetamol (nie ibuprofen).
Do smarowania pianka PoxClin, jest lepsza od pudeodermu i varidermu, bo nie zasycha taką białą skorupką, a to później ciężko zmyć, bo tych krost nie wolno moczyć.
No tak bo to ospa wietrzna tak że wystarczy dotknąć coś po zarażonej osobie i gotowe. Więc lepiej nie chodzić po lekarzach jak się da albo powiedzieć przy rejestracji
Nie, dla Ciebie teraz już ospa nie jest niebezpieczna. Jeśli przeszłaś ją w przeszłości wirus jest uśpiony w Twoim organizmie i co najwyżej może się rozwinąć półpasiec, ale ten nie jest groźny dla maluszka, bo do niego nie przechodzi. Więc spokojnie- Twojemu maluszkowi w brzuchu nic nie grozi.
A dla córeczki to najlepiej po prostu podawać leki przeciwgorączkowe, jeśli gorączkuje. Poza tym nie stosuje się już żadnych maści na zmiany skórne, bo stają się one pożywką dla bakterii i mogą tylko pogorszyć sytuację. Ewentualnie możesz poprosić lekarza o jakiś lek na świąd.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.