Cześć dziewczyny,
Co Wam się najlepiej sprawdzało na opuchliznę stóp, twarzy (w moim przypadku z twarzy schodzi trochę po przebudzeniu) i palców u rąk w ciąży? 23 tc na pokładzie, a chodzę nabrzmiała jak bania.
Witaj na forum #teamLOVI!
Cześć dziewczyny,
Co Wam się najlepiej sprawdzało na opuchliznę stóp, twarzy (w moim przypadku z twarzy schodzi trochę po przebudzeniu) i palców u rąk w ciąży? 23 tc na pokładzie, a chodzę nabrzmiała jak bania.
Teraz być może taki czas , jest bardzo gorąco duszno wręcz parno i ciało tak reaguje. Wbrew pozorom trzeba dużo dużo pić
Tak, nawadnianie to podstawa. Duuuuzo wody i paradoksalnie wtedy organizm nie zatrzymuje wody z sobie bo wie że ja dostarczamy.
Unikać upałów, ja np nie wychodzę teraz między 11 a 17 z domu.
Leżeć z nogami wyżej, gdy siedzisz to też je podnieś najlepiej na jakieś krzesło obok.
Na stopy pomagała mi miska z chłodna woda ale to była ulga na chwilę.
Staraj się unikać upałów, pij dużo wody, miej uniesione nogi lekko powyżej serca , dla buzi zimne moczenie w misce z kostami lodu:)
Na stópki polecam spray np z Rossmanna dla sportowców na opuchliznę. Dużo wody do picia, arbuzik. Super działa pływanie.
Pierwsza córkę urodziłam latem. Pamiętam, że końcówka w te upaly była bardzo ciężka i też miałam opuchliznę. Mi pomagalo picie wody z cytryna, luźne i oddychające ubrania, moczenie stop w letniej wodzie, lezenie z nogami lekko uniesionymi, woda termalna w sprayu
Opuchlizna w ciazy to bardzo częsty problem. Czasami nic nie pomoga bo to kwestia zmian hormonalnych, organizm tez zatrzymuje więcej wody, aby utrzymać zwiększoną objętośc krwi i zapewnić dodatkowy zapas płynów na czas porodu.
Na pewno tak jak piszą dziewczyny pij dużo wody. Ogranicz też sól.
Mi ulgę przynosił chłodniejszy prysznic i trzymanie nóg wyżej. Ja strasznie napuchłam w 3 trymestrze. A po porodzie to wypacałam. Budziłam się przez tydzień w nocy tak jakby ktoś wylał na mnie wiadro wody. A już po tygodniu wróciłam do wagi sprzed ciazy.
każda kapiel konczyłam zimnym strumieniem i to najlepiej pomagało mi na opuchlizne
Tez mi pomagało , dodoatkowo moczyłam stopy , ale wszystko dawało tylko chwilowa ulge
Zimne kąpiele pomagają mi również.
Iwona tak z ciekawości ile kg przytyłaś w ciąży?
Hmmm też się mowi że mama przybrala np 10 kg czy 20 kg na wadze a przecież samo dziecko waży kilka kg plus wody płodowe i łożysko też swoje ważą, wlasnie woda w organizmie sie zatrzymuje.
Ja po po urodzeniu i wyjściu ze szpitala stanęłam na wagę i się okazało że przed ciążą ważyłam 1 kg mniej ,także przez całą ciążę ledwo co przybrałam. Karmiąc piersią też waga leciała w dół. Za to teraz aktualnie, przybieram na wadze :(
MamaMałejMajki rodziłam 5 dni po terminie, przytyłam 14 kg.
Kiedys sobie to rozbiłam na skladowe :D Córka 3,9 kg, łożysko ok. 1kg, wody płodowe ok. 1kg, macica ok. 1kg, krew ok. 1,5 kg, piersi ok. 0,5 kg, to na tkankę tłuszczową i płyny ustrojowe zostaje jakieś 5 kg. Mi to się wydaje że z 4 kg to byla właśnie woda z płynów ustrojowych. Bo byłam bardzo opuchnięta a po tym wypoceniu się to już wszystko zeszlo. Gdyby nie odstajacy brzuch to byłoby tak jak przed ciaza.
Iwinay świetnie rozłożenie!, bardzo pomocne. U mnie ciąża i wszystko co z ciążą to +9kg.
Ja w tej ciąży chciałam przytyć max 12, ale jestem w 31 tc i już mam te 12, także skonczy się pewnie na 16kg. Nie czuję się większa w innych częściach ciala niż brzuch, nawet nie jestem mocno opuchnięta a waga jednak rośnie. Mimo wszytko wyglądam lepiej niż w pierwszej ciąży, ale może to zależy od płci dziecka. No nic, zostanie mi schudnąć jak już urodzę jeśli zostaną mi nadprogramowe kilogramy.
Te nadprogramowe kilogramy na pewno bardzo łatwo i szybko zejdą. Mi w przeciągu 2 tyg zeszły i dobiłam do wagi sprzed ciąży
Anetka mi zostało po 1. ciąży 10kg. Podobno kg lecą przy kp a mi się nie udało. Kiedy córka miała roczek wzięłam się za dietę i w miesiąc zrzuciłam te 10kg.
Każdy inaczej, ja po Cc wyszlam przy pierwszej ciąży płaską jak deska, po drugim porodzie jednak tego ciałka było ale bez przesady. Rowniez szybko wróciłam do formy bo jednak 3 latek na pokładzie to jest co robić
DwarazyH u mnie taka sylwetka własnie, nieco zostalo brzuszka ale w ogólnym rozrachunku wyglądam na szczupłą
Jeśli ktoś jest filigranowej budowy to jednak jest łatwiej. Gemetyka robi swoje. Ja raczej mam masywne uda i szerokie ramiona, ale generalnie jestem szczupła/ średniej budowy. Mam pupę, biust, ale jest też talia.
Kobieca sylwetka mamamajki! Wbrew pozorom. Takie szczpplutkie filigranowe sylwetki są dla niektórych mężczyzn mniej 'apetyczne'. Mąż często jak mijamy młodziutkie kobiety to odważa sie i komentuje, ze nie ma za co tam zlapac
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.