Opryszczka u mamy karmiącej

Witam
czy może mama karmić piersią mając opryszczkę na obu otoczkach brodawki?
Wcześniej mama miała opryszczkę na ustach.

Jeżeli mama ma czynną postać infekcji wirusowej w postaci opryszczki brodawek i karmi piersią trzeba niestety czasowo do wygojenia się sutków odstawić dziecko od piersi stale jednak je opróżniając. Jako że jest to choroba bardzo zakaźna i niebezpieczna dla niemowląt trzeba szczególnie dbać o higienę rąk, często wymieniać wkładki laktacyjne, myć piersi łagodnym mydłem i często je wietrzyć. Oraz co oczywiste stosować leczenie (acyklowir w maści miejscowo na brodawki oraz w tabletkach).

Lepiej żebyś nie karmiła dziecka piersią na której masz opryszczke… najlepiej odciągaj pokarm laktatorem żeby nie stracić mleczka i udaj się z tym do lekarza… Bardzo latwo dziecko zarazić infekcją zwłaszcza jak brodawke dziecko wkłada do ust

dużo cennych informacji nt. opryszczki znajdziesz na stronie bezopryszczki.pl, dokładnie tak jak napisały koleżanki już wirusy opryszczki jest szczególnie niebezpieczne dla noworodków i niemowlaków, może wywołać zapalenie mózgu z tego co kojarzę, dlatego zważ szczególną uwagę by dziecko nie miało kontaktu z chorym miejscem, udaj się do lekarza po antybiotyk, aby w tej “chorej” piersi nie zabrakło mleczka użyj laktatora albo ściągaj mleko ręka tylko trzeba robić do delikatnie i regularnie :slight_smile: życzę zdrowia i obyś szybko poradziła sobie z opryszczką i aby dziecię szybko mogło raczyć się mlekiem Twoim

Słowo wyjaśnienia do powyższej wypowiedzi: opryszczka to choroba wywoływana przez wirus. W leczeniu nie stosuje się antybiotyków tylko lek przeciwirusowy - acyklowir.

K.Dudek współczuję takiego uciążliwego problrmu :frowning: nigdy nie miałam opryszczka to też nie bardzo się orientuje, ale widzę że koleżanki czuwają i doradzają :slight_smile:
Też nie wydaje mi się tu być dobrym pomysłem karmienie piersią że względu na ból i chyba fakt że można nią zarazić.
Z tym wirusem to jest tak że raz złapany ciężko wygonic z organizmu podobno :frowning:
Nawpewno musisz tu sięgnąć po leki bo na własną rękę nic nie zdziałasz a żeby utrzymać laktacje pozostaje odciagac pokarm, życzę szybkiego powrotu do zdrowia i dalszej przyjemności z karmienia :slight_smile:

Witam,
zmiany opryszczkowe na brodawkach są przeciwwskazaniem (do czasu wyleczenia/wygojenia) do karmienia piersią i podawania pokarmu matki.