Olej z wiesiołka, czyli płynne złoto

Też biorę vitapil mama i biorę również zwykle leki dla karmiących piersią no i wiesiołek. Pani doktor mówiła że to nie jest za dużo . Ogólnie to biorę jeszcze drożdże Lewitan i węgiel w tabletkach xd trochę tego jest.

Agata tak jest ze wszystkim - co osoba to opinia. Według mnie nie zaszkodzi brać, nie ma żadnych negatywnych skutków przyjmowania oleju z wiesiołka więc może przynieść tylko korzyści. Ja głównie go testuje na te włosy dla mojej niusi, ale też ze względu że może pomóc on i moim włosom troche poprawić swoja kondycję. No i chce sprawdzić czy faktycznie ma wpływ na wagę bądź na spalanie tłuszczu. :wink:
Biorę dopiero drugi dzień, jak skończy mi się opakowanie ( 150 tabletek = 25 dni) to dam znać czy cokolwiek zaobserwowałam.

Kupiłam butelkę oleju za 41 zł. Swietczewska napędzasz biznes :slight_smile:

Pytałam niedawno lekarza o przedawkowanie DHA- podobno nie mam się czym martwić

ja Świerczewska jeśli będziesz miała jakieś efekty uboczne typu ból brzucha głowy to oznacza że może być za duża dawka. :slight_smile: warto zwrócić uwagę by olej był nierafinowany i nie moxna poddawac go obróbce termicznej .
Agata są nowsze badania które stwierdzają że olej z wiesiołka daje efekty w walce z otyłością właśnie i pomaga w wielu dziedzinach skóra włosy paznokcie i też zmniejsza cholesterol :slight_smile:
j Świerczewska nie aiem czy wiesz ale powinno się brać olej z wiesiołka tylko do owulacji czyli przez połowę cyklu później przerwa i znów od 1 dnia cyklu

Ale to z tą połowa owulacji to chyba jak ktoś się stara o dziecko? Nie mam żadnych dolegliwości a ilość stosuje tak jak jest napisane na opakowaniu. Dostosowuje się do zaleceń :smiley: .
wiem że olej można stosować na włosy, t.j. wykonać olejowanie np. na noc i potem z rana zmyć. Słyszałam i czytałam, że podobno działa cuda.
Aisa i jeszcze jedno jak ktoś ma nieregularne cykle tak jak w moim przypadku to jak to stosować? Wydaje mi się że nikt nie bawiłby się w takie stosowanie jeżeli nie stara się o dzidziusia.
A i slyszalam że stosowanie wiesiołka pomaga przy suchości pochwy.

Aisa mogłabyś podrzucić link do nowszych badań? Ja jakoś nie mogę znaleźć nic:/

Z suchością pochwy to jest podobno tak, że olej z wiesiołka jest uznawany za pomocny przy zajściu w ciążę, bo właśnie zwiększa ilość i jakoś śluzu i pomaga plemnikom dłużej przetrwać i dostać się do celu :slight_smile:

ja Świerczewska tzn mi chodziło o to że jeśli kobieta współżyje i stara się to fakt nie można więcej brać bo jak zajdzie w ciaże to wiesiołka wywołuje skurvze i dziecko można poronic i ogilnie gdzieś czytałam że około połowę cyklu mniej więcej stosować bo może być tak że kobieta odczuje skurcze macicy ale też pisali by stosować w senosie dawkowav tak jak napisane jest w ulotce czy na opakowaniu przeważnie jest to 3 razy po 2 kapsułki tylko że ostrzeżenie jest ze jeśli ma się objawy typu ból brzucha ból głowy trzeba zmniejszyć dawke

Rozumiem. Tak wiem że pomaga przy zajściu w ciążę ale ja słyszałam że na ogólne problemy z suchością pochwy również dobrze się sprawdza.

tak to też prawda :slight_smile:

Agata w tym momencie ci nie podeślę linku bo nie mam go zapisanego ale czytakam o tym jakiś czas temu
z tego co kojarzę to znalazłam go na Google scholar i tam był artykuł.

Wiesiolek zawiera kwas gamma linolenowy. W nasionach wiesiołka jest 7-10% tego kwasu, co jest nieczęsto spotykane. Olej z wiesiołka zawiera wyjątkowo dużą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – wspomnianego kwasu gamma linolenowego (GLA) oraz kwasu linolowego (LA). Od tych składników zależy prawidłowy przebieg procesów życiowych.

W oleju z wiesiołka występują również inne kwasy tłuszczowe – stearynowy, palmitynowy i oleinowy oraz fitosterole, białko bogate w aminokwasy siarkowe i tryptofan, enzymy, witamina E, magnez, cynk, selen oraz wapń.

Ja uważam że chociażby dlatego stosowanie wiesiołka jest dobre i powinno być wdrozone w systematyczne stosowanie i suplementowanie. Przecież te kwasy tluszczowe to samo zdrowie. :slight_smile:

"przeciwwskazania to osoby, które czekają na operację, mają zaburzenia napadowe, zaburzenia krwawienia, ciąża i karmienie piersią oraz nadwrażliwość na substancje czynne.

Zazwyczaj jednak olej z wiesiołka jest dobrze tolerowany przez ludzi, lecz nie powinno się go stosować dłużej niż rok.".
Tutaj znalazlam jednak wspominke że kobiety karmiące i w ciąży nie powinny go stosować. Dziwne to, skoro sam lekarz mi zalecił.

j Świerczewska we wszystkich suplementach tak pisze ostatnio dostałam suplement witaminy b complex i to samo że przeciwwskazaniem może być ale patrzę że spokojnie można po prostu producenci piszą tak żeby nie ponosić odpowiedzialności w razie gdyby coś się stało a kobieta załóżmy stwierdziła że przez to i chciała pozwać.

No tak, też prawda. :slight_smile:

Dokładnie tak jest z tymi przeciwwskazaniami, jak Aisa pisze. Nawet na suszu pokrzywy tak jeat napisane i suszu jagód, bo ostatnio kupowałam i czytałam, a też są polecane przy KP.

kiedyś tak nie pisali i była afera i stąd już na wszystkim piszą że w ciąży i przy kp nie wskazane tak by mieć podkładkę w razie co że ostrzeżenie było a i nie ponoszą w takiej sytuacji odpowiedzialności bo człowiek na własną odpowiedzialność spożywa :slight_smile: ja nawet sprawdzałam i w leksykonie laktacyjnym był lek w grupie bezpiecznej że przy kp można a na ulotce pisało dokładnie że przeciwwskazaniem może być ciąża i kp

Bo kobiety w ciąży i karmiące piersią są niezniszczalne i nie potrzebują bezpiecznych leków bez ostrzeżeń odnośnie stosowania. :smiley:

Koleżanka odstawiła nawilżający żel dzięki wiesiołkowi wjęc się sprawdza

W leksykonie sprawdzamy czy Dany lek w czasie ciąży lub kp możemy przyjmować. Lekarz albo farmaceuta również udzieli nam takiej informacji

mama gratki w laktacyjnym leksykonie sprawdza się co można przy kp w ciazy jest mniej dostępnych leków które można :slight_smile:

Zgadzam się. Poza tym i tak nie ma tam wszystkiego

No dziewczyny tabletki stosuje dokładnie tydzień i aż trudno uwierzyć ale włoski u Łucysi się pojawiają :stuck_out_tongue: jasne, malutkie ale są. O.o zobaczymy co będzie dalej