Też biorę vitapil mama i biorę również zwykle leki dla karmiących piersią no i wiesiołek. Pani doktor mówiła że to nie jest za dużo . Ogólnie to biorę jeszcze drożdże Lewitan i węgiel w tabletkach xd trochę tego jest.
Agata tak jest ze wszystkim - co osoba to opinia. Według mnie nie zaszkodzi brać, nie ma żadnych negatywnych skutków przyjmowania oleju z wiesiołka więc może przynieść tylko korzyści. Ja głównie go testuje na te włosy dla mojej niusi, ale też ze względu że może pomóc on i moim włosom troche poprawić swoja kondycję. No i chce sprawdzić czy faktycznie ma wpływ na wagę bądź na spalanie tłuszczu. ![]()
Biorę dopiero drugi dzień, jak skończy mi się opakowanie ( 150 tabletek = 25 dni) to dam znać czy cokolwiek zaobserwowałam.
Kupiłam butelkę oleju za 41 zł. Swietczewska napędzasz biznes ![]()
Pytałam niedawno lekarza o przedawkowanie DHA- podobno nie mam się czym martwić
ja Świerczewska jeśli będziesz miała jakieś efekty uboczne typu ból brzucha głowy to oznacza że może być za duża dawka.
warto zwrócić uwagę by olej był nierafinowany i nie moxna poddawac go obróbce termicznej .
Agata są nowsze badania które stwierdzają że olej z wiesiołka daje efekty w walce z otyłością właśnie i pomaga w wielu dziedzinach skóra włosy paznokcie i też zmniejsza cholesterol ![]()
j Świerczewska nie aiem czy wiesz ale powinno się brać olej z wiesiołka tylko do owulacji czyli przez połowę cyklu później przerwa i znów od 1 dnia cyklu
Ale to z tą połowa owulacji to chyba jak ktoś się stara o dziecko? Nie mam żadnych dolegliwości a ilość stosuje tak jak jest napisane na opakowaniu. Dostosowuje się do zaleceń
.
wiem że olej można stosować na włosy, t.j. wykonać olejowanie np. na noc i potem z rana zmyć. Słyszałam i czytałam, że podobno działa cuda.
Aisa i jeszcze jedno jak ktoś ma nieregularne cykle tak jak w moim przypadku to jak to stosować? Wydaje mi się że nikt nie bawiłby się w takie stosowanie jeżeli nie stara się o dzidziusia.
A i slyszalam że stosowanie wiesiołka pomaga przy suchości pochwy.
Aisa mogłabyś podrzucić link do nowszych badań? Ja jakoś nie mogę znaleźć nic:/
Z suchością pochwy to jest podobno tak, że olej z wiesiołka jest uznawany za pomocny przy zajściu w ciążę, bo właśnie zwiększa ilość i jakoś śluzu i pomaga plemnikom dłużej przetrwać i dostać się do celu ![]()
ja Świerczewska tzn mi chodziło o to że jeśli kobieta współżyje i stara się to fakt nie można więcej brać bo jak zajdzie w ciaże to wiesiołka wywołuje skurvze i dziecko można poronic i ogilnie gdzieś czytałam że około połowę cyklu mniej więcej stosować bo może być tak że kobieta odczuje skurcze macicy ale też pisali by stosować w senosie dawkowav tak jak napisane jest w ulotce czy na opakowaniu przeważnie jest to 3 razy po 2 kapsułki tylko że ostrzeżenie jest ze jeśli ma się objawy typu ból brzucha ból głowy trzeba zmniejszyć dawke
Rozumiem. Tak wiem że pomaga przy zajściu w ciążę ale ja słyszałam że na ogólne problemy z suchością pochwy również dobrze się sprawdza.
tak to też prawda ![]()
Agata w tym momencie ci nie podeślę linku bo nie mam go zapisanego ale czytakam o tym jakiś czas temu
z tego co kojarzę to znalazłam go na Google scholar i tam był artykuł.
Wiesiolek zawiera kwas gamma linolenowy. W nasionach wiesiołka jest 7-10% tego kwasu, co jest nieczęsto spotykane. Olej z wiesiołka zawiera wyjątkowo dużą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – wspomnianego kwasu gamma linolenowego (GLA) oraz kwasu linolowego (LA). Od tych składników zależy prawidłowy przebieg procesów życiowych.
W oleju z wiesiołka występują również inne kwasy tłuszczowe – stearynowy, palmitynowy i oleinowy oraz fitosterole, białko bogate w aminokwasy siarkowe i tryptofan, enzymy, witamina E, magnez, cynk, selen oraz wapń.
Ja uważam że chociażby dlatego stosowanie wiesiołka jest dobre i powinno być wdrozone w systematyczne stosowanie i suplementowanie. Przecież te kwasy tluszczowe to samo zdrowie. ![]()
"przeciwwskazania to osoby, które czekają na operację, mają zaburzenia napadowe, zaburzenia krwawienia, ciąża i karmienie piersią oraz nadwrażliwość na substancje czynne.
Zazwyczaj jednak olej z wiesiołka jest dobrze tolerowany przez ludzi, lecz nie powinno się go stosować dłużej niż rok.".
Tutaj znalazlam jednak wspominke że kobiety karmiące i w ciąży nie powinny go stosować. Dziwne to, skoro sam lekarz mi zalecił.
j Świerczewska we wszystkich suplementach tak pisze ostatnio dostałam suplement witaminy b complex i to samo że przeciwwskazaniem może być ale patrzę że spokojnie można po prostu producenci piszą tak żeby nie ponosić odpowiedzialności w razie gdyby coś się stało a kobieta załóżmy stwierdziła że przez to i chciała pozwać.
No tak, też prawda. ![]()
Dokładnie tak jest z tymi przeciwwskazaniami, jak Aisa pisze. Nawet na suszu pokrzywy tak jeat napisane i suszu jagód, bo ostatnio kupowałam i czytałam, a też są polecane przy KP.
kiedyś tak nie pisali i była afera i stąd już na wszystkim piszą że w ciąży i przy kp nie wskazane tak by mieć podkładkę w razie co że ostrzeżenie było a i nie ponoszą w takiej sytuacji odpowiedzialności bo człowiek na własną odpowiedzialność spożywa
ja nawet sprawdzałam i w leksykonie laktacyjnym był lek w grupie bezpiecznej że przy kp można a na ulotce pisało dokładnie że przeciwwskazaniem może być ciąża i kp
Bo kobiety w ciąży i karmiące piersią są niezniszczalne i nie potrzebują bezpiecznych leków bez ostrzeżeń odnośnie stosowania. ![]()
Koleżanka odstawiła nawilżający żel dzięki wiesiołkowi wjęc się sprawdza
W leksykonie sprawdzamy czy Dany lek w czasie ciąży lub kp możemy przyjmować. Lekarz albo farmaceuta również udzieli nam takiej informacji
mama gratki w laktacyjnym leksykonie sprawdza się co można przy kp w ciazy jest mniej dostępnych leków które można ![]()
Zgadzam się. Poza tym i tak nie ma tam wszystkiego