Dziewczyny organizm kobiety jest niesamowity i nieprzewidywalny :) Dodatkowo każdy jest inny :) Ja regularnie karmiłam piersią (co 1,5h-2h) przez 11 miesięcy i regularnego okresu nie miałam. Wydawało mi się, że miałam okres po 4 miesiącach od porodu, potem po kolejnym miesiącu, a później okresu już nie miałam. Ginekolodzy twierdzili, że to nie były okresy tylko organizm się nadal oczyszczał (mimo, że im mówiłam, że wyglądało jak okres i wyglądało inaczej niż w trakcie połogu). No ale po 5 miesiącu o okresie cisza... W 11 miesiącu (pomimo karmienia piersią) okresu nadal nie zobaczyłam, ale za to zobaczyłam dwie kreski na teście :)
Jeżeli coś Nas martwi to warto iść do lekarza się zbadać, ale trzeba też pamiętać, że każdy organizm jest inny i inaczej będzie reagował na poród/połóg/karmienie piersią etc.
Normalne jest to że po porodzie organizm trochę wariuje. Ja karmiłam piersią synka 1.5 roku i w momencie gdy karmienie było mniej intensywne dostałam okresu.Po 4 miesiącach miesiączkowania ponownie zaszłam w ciążę mimo że nadal karmiłam. Ale może faktycznie tak być że okres będzie zanikał przez pierwsze miesiące jednak najlepiej skonsultować się z lekarzem jeśli to nie pierwszy raz.
Ja nie miałam przez rok miesiączki, pozniej ok 3 miesiące od odstawienia malucha od piersi były jeszcze bardzo nieregularne ;)