Po porodzie krwawiłam przez 8 tyg. Poród miałam szybki 2 godz i 20 min, ale z atrakcjami. Synek wyciągany kleszczowo i niekompletnie odklejone łożysko. Jednakże po 3 tygodniach spokoju nastąpiło krwawienie miesiączkowe, a później długo nic. Miesiączka po porodzie nie była tak uciążliwa jak przed ciążą (miałam bardzo bolesne krwawienia), wystarczyła zwykła no-spa. Jednakże dziewczyny nie dajcie się omotać mitom, że jak się karmi piersią to nie można zajść w ciążę lub że do 6 m-ca po porodzie testy ciążowe wychodzą pozytywnie mimo, że w ciąży się nie jest. Z narzeczonym chcieliśmy mieć 2 dzieci rok po roku i po 3 miesiącach od porodu znowu w ciąży jestem. Tak więc jeśli czegoś nie jesteście pewne lub coś was martwi radzę odwiedzić gina
Ja okres dostałam po dwóch miesiącach od porodu i o dziwo nie bolało mnie brzucho bo przed ciążą miałam bardzo bolesne miesiączki i żeby mnie przestało brzucho boleć musiałam brać ketonal
Okres dostałam rok po narodzinach synka. Miałam go dwa miesiące i znów zniknął. Kiedy syn miał infekcję bardzo dużo karmiłam go piersią bo nic innego nie chciał jeść i myślę, że tu leży przyczyna. Hormony znów zwariowały
Przed porodem miałam bardzo bolesne miesiączki- musiałam brać ketonal forte i leki rozkurczowe ale i tak nie zawsze to pomagało. Czasem pogotowie musiało mnie ratować zastrzykami. Po porodzie okres jest prawie bezbolesny ale za to trwa bardzo długo. Myślę, że to się jeszcze będzie zmieniać… byle ból nie wrócił
Zaraz po urodzinkach Emilki (wczoraj)dostałam miesiączkę,śmieję się że również dostałam prezent urodzinowy:)Nie tęskniłam za tym,ale i tak długo miałam spokój rok i jeden dzień:)Dzień przed troszeczkę pobolewał mnie prawy jajnik,a tak to miesiączka przyszła bez objawowo,ciekawe jak będzie z jej regularnością.
Małą karmiłam niespełna 4 miesiece i podczas karmienia nie miałam miesiączki, zaś równo miesiac po zakończeniu karmienia piersią nastąpił ten dzień, myślałam ze umrę ból porównywalny do porodowego, strasznie bolało wręcz rozrywało od środka, Najbardziej bałam się że dostanę miesiączki w sytuacji mało komfortowej, w miejscu publicznym b w koncu nigdy nei wiadomo kiedy nastąpi okres po porodzie;) potem już z każdym miesiącem ból był mniejszy aż w końcu nadszedł dzień bez bólowych miesiaczek co przed ciazą nigdy nie nastąpiło- być moze była to wina tyłozgięcia macicy dodatkowo jakos tak lewostronnie nachylonaa czy cos takiego
A ja karmie piersia i okresu nie ma karmie juz 4,5 mca, tez sie zastanawiam kiedy moge dostać… No i niby biore azalie, ale ona podobno przy okresie nie przeszkadza
no i po tej cesarce i komplikacjach to boje sie jak nie wiem okresu… Po porodzie krwawilam 8 tygodni i wcale nie slabo… Na kontrole do giną trzeba sie wybrać
no i bialutka mnie zastanowilas… Bo bralas tabletki, karmilas piersia… Skąd wiedzialas, ze jestes w ciazy? Ja nie mialam wymiotów w obu ciazach wiec pewnie bym sie nie zorientowala
mi tylko niedobrze bylo, tylko albo aż
czasami jak sie o ciazy nie wie to dolegliwosci mniejsze bo tez sie o tym nie myśli…
Dostałam 9 msc po porodzie
Do 7 msc Karmiłam piersia
Ja właśnie ostatnio mówię mężowi ,wiesz może ja jestem w ciąży:)W sumie ucieszyła bym się bo tak świadomie to na razie sie boję.No ale okres dostałam po roku czasu,karmię nadal:)Po po pierwszym porodzie dostałam po 10 mies:)
Urodziłam 10 sierpnia a 30 listopada dostałam miesiączkę… W międzyczasie 3 dni krwawiłam ale podobno (tak mówił gin) to jeszcze odchody poporodowe… Teraz czekam na kolejną i ni widu, ni słychu a mleka już prawie nie ma…
Pierwszy okres po porodzie dostałam jak tylko odstawiłam małą od piersi (czyli po 9 miesiącach). Miesiączki były regularne (średnio co 28-30 dni) ale bardziej bolesne i obfite niż przed ciążą.
U mnie okres pojawił się szybko 45dni po porodzie, zapewne dlatego, że szybko zakończyłam karmić. Był bezbolesny i trwał z 5-6 dni. Kolejne już trochę bolały nieco mniej jak przed ciążą, ale były tak samo regularne.
Ja urodziłam 20 czerwca i jeszcze nie miałam miesiączki. Prawie 7 miesięcy po porodzie jestem, ale nadal trochę karmię, więc to dlatego. A brak okresu mi zupełnie nie przeszkadza
Czas wystąpienia pierwszej miesiączki po porodzie zależy w dużej mierze od sposobu karmienia dziecka ( karmienie wyłącznie piersią, karmienie mieszane czy sztuczne).Zazwyczaj u kobiet, które karmią swoje dziecko sztucznie miesiączka pojawia się znacznie szybciej, już 6 do 8 tygodni po porodzie.U kobiet karmiących wyłącznie piersią wystąpienie miesiączki zależne jest od czasu karmienia piersią i pojawia się znacznie później. Pierwsze cykle mogą być nieregularne, jednak po około 3 m- cach powinny się unormować. Większość kobiet, które skarżyły się na bolesność miesiączek przed ciążą, po porodzie obserwuje, że cykle stały się mniej bolesne.
Mateusz jest karmiony góra dwa razy dziennie i okres powoli wraca. W porównaniu z tym co było przed porodem jest super. Żadnego bólu, tylko dyskomfort, a i póki co raz na trzy miesiące
u mnie też teraz miesiączki są mniej bolesne nie muszę zażywać nawet tabletek przeciw bólowych;)
ja karmie piersia i to dosc czesto, okresu brak wcale mi tego nie zal, zawsze meczylam sie z bolesnymi okresami, lub w ogole ich nie mialam przez ta moja torbielowatosc… a jak okres byl to trwal bardzo dlugo, pierwszy dzien przelezany w lozku bo nie bylam w stanie sie ruszyc… po pierwszym dziecku bylo nawet gorzej
wiec to wszystko zalezy od organizmu…
Ja dostalam okres po 7 miesiacach po porodzie, czyli zaraz po tym jak nie karmilam synka. Mialam okres raptem 7 dni i juz kolejnego brak. Mialam nadzieje ze to ciaza ale miakam jakies dziwne bole krocza, przez miesiac okresu nie dostalam wiec poszlam na kontrol do ginekologa. Okazalo sie ze to dwie duze endometriozy,problemy po porodzie. Dostalam leki na wywolanie miesiaczki i mielismy starac sie o dziecko bo to ostatni gwizdek inaczej operacja i juz o drugim bylo mozna pomarzyc. Leiej to skontroluj, nam udalo sie dzieki leczeniu ze zaszlam w ciaze co nie oznacza ze operacja mnie ominela
Ja również nie tęsknię za okresem i cieszę się, że w sumie to już 20 miesięcy kiedy go nie był (9 miesięcy ciąży i 11 miesięcy od porodu), jednak obawiam się tej pierwszej miesiączki, mam nadzieje, że to prawda z tym, że są mniej bolesne…Zobaczymy jak to będzie w moim przypadku…
wow, lipko, 11 miesięcy po porodzie i dalej nic? przyznam, że nie zazdroszczę ja swoją dostałam zaraz po połogu, choć karmiłam piersią, ale przynajmniej wiedziałam co i jak :>
Lipka ja też tak chcę jak ty co prawda od 16 września 2013 miesiączki nie mam, ale jak tylko pomyślę, że w końcu wróci to robi mi się smutno. Nie dlatego, że były bolesne, bo nie były, tylko dlatego, że dzień przed okresem dostawałam takiej migreny, że nie byłam w stanie z łóżka się podnieść. Tego obawiam się najbardziej, bo mąż będzie musiał wtedy wolne brać