Okres po porodzie / Miesiączka po porodzie

niestety przyszedł bardzo szybko bo po miesiącu… mimo karmienia piersią liczyłam na dłuższa przerwę

Ja urodziłam w marcu i pierwszego okresu dostałam w czerwcu. Ale po porodzie krwawiłam do połowy maja. Zawsze miałam obfite miesiączki i po porodzie też było obficie… Ledwo przestałam krwawić i zaczęłam miesiączkować.
Ale okres jest regularny i mniej bolesny niż przed ciążą. Jednak równie długi. Byłam też już dwa razy u ginekologa na kontroli i wszystko ok.
A na powrót miesiączki nie ma reguły. Ja karmię piersią i dostałam po dwóch miesiącach. Koleżanka też karmi i to bardzo często. Mały wisi na cycu, minął rok i nie ma okresu. Ważne jest aby po porodzie wybrać się do ginekologa. Nie mówię od razu, ale chociaż po pół roku. Lepiej żeby zobaczył nas ktoś kto się na tym zna.

to jak ci ten test wyszedł?

100krotka to u mnie było podobnie połóg 5 dni przerwy i I okres…

Ja dostałam miesiąc po porodzie.Do tej pory regularnie.Przez pierwszy rok przechodziłam go bezboleśnie(a wcześniej miałam takie bóle miesiączkowe że parę razy zemdlałam z bólu i wogule nie funkcjonowałam).Teraz mnie brzuch pobolewa.Natomiast co sie zmieniło to obfitość powiem Wam,że lało się ze mnie jak z kranu.Poszłam z tym do gin i dała mi jakieś tabletki które faktycznie trochę hamowały krwawienie.Bo "tam"w środku było wszystko ok.

jestem dwa miesiące po porodzie i póki co brak :slight_smile:

a ja mam inaczej moja mala ma juz ponad 13 miecha i ja karmie nadal piersia nie wiem co to jest bol brzucha itp. okresu jeszcze nie mialam…;D

miała moze z was któras tak ze nie mial tak dlugo okresu po porodzie jest tu ktos taki ?

Ja dostałam tak jak wcześniej pisałam 10mies po porodzie-karmiąc piersią.Moja siostra 10 mies po porodzie była u lekarza,na zwykłej kontroli wypisał jej receptę i powiedział,że jak do 12 mies po porodzie nie dostanie okresu ma te tabletki wykupić i zażywać.Miały one miesiączkę wywołać,jednak 11mies po porodzie miesiączkę dostała.Tak,że może zapytaj swojego lekarza o to.

kurcze mialam nadzieje ze po porodzie okres bede miala regularny a tu jednak nie, ale dobrze ze jest :slight_smile:

Ja dostałam też 3 miesiące po porodzie, mały dużo spał w nocy więc przerwa była tak 5godz w karmieniu, wiec okres powrócił i jest z nim różnie. Raz obfity, raz nie, raz spóźniony, raz za szybko więc jeszcze troszkę potrwa zanim się unormuje.

5 tyg po porodzie dostałam miesiączkę ,była bolesna i obfita , trwała 6 dni. Drugi raz po 3 miesiącach, w tym czasie byłam u ginka i wypisał mi Azalię czyli tabl. anty. i okres się unormował.

mnie jakos nie bolala, bardziej odczowalam przed ciążą. Natomiast była mega obfita dodatkowo co mnie zdziwiło ze "skrzepami’’ po zakończeniu byłam u gin., bo pomyslalam że po cc może coś mi źle wyczyścili ale okazalo się że wszystko w porządku.

Pierwszy okres po porodzie dostałam po 5 miesiącach ale dlatego tak długo chyba nie miałam bo karmiłam piersią. Powiem szczerze, że mnie mnie brzuch bolał jak przed urodzeniem maleństwa. I teraz mam regularnie, co miesiąc. Cykl się wydłużył, przed porodem zawsze miałam co 26 dni, a teraz co 31.

Ja karmiłam piersią więc jak to przy karmieniu naturalnym miesiączka może pojawić się bardzo późno u mnie dopiero po 8 miesiącach. Taki długi czas bez “tych dni” jest zaletą i wadą. Z jednej strony miło, że nie trzeba się przejmować miesiączką z drugiej strony nigdy nie wiadomo kiedy nastąpi ta pierwsza miesiączka, a co za tym idzie pierwsze jajeczkowanie więc trzeba uważać aby nie zajść w kolejną ciążę;)

Tak jak olcia zauważyłam, że teraz miesiączki mam znacznie bardziej obfite - pierwsze nie były aż takie ale kolejne niestety takie się okazały i pewnie to już się nie zmieni:/ Bolesne miesiączki miałam już przed ciążą, wszyscy wieszczyli mi, że po ciąży i porodzie to się zmieni ale wcale się nie zmieniło. Jak bolało tak boli:( co do regularności to raczej jest regularnie ale cykl mi się mocno skrócił:(

Jak już dziewczyny zauważyły, każdy organizm jest inny i inaczej przechodzi. Ważne aby przy niepokojących objawach zgłosić się do lekarza i skonsultować je.

Ja rowniez dostalam trzy miesiace po porodzie. O dziwo nic mnie nie bolalo :wink: po 25 dniach byl nastepny a teraz czekam na trzeci - spoznia sie juz pare dni. podobno to normalne przy karmieniu piersia ;/

Ja jeszcze nie dostałam okresu i bardzo się z tego cieszę. Oby jeszcze trochę to potrwało. W sumie jestem dopiero trzy miesiące po porodzie ale nie tęsknie za miesiączką.

Ja urodziłam 3.12.12 r. Okres dopiero dostałam 28 stycznia, i trwał 3 tygodnie, był dość intensywny i bolało :frowning: Pozdrawiam

Dzis moja córeczka kończy 6 miesięcy a okresu u mnie dalej nie ma. Karmię dalej piersią i biorę tabletki anty. Jakoś mi tak dobrze bez tego okresu :slight_smile:

ja dostałam równo miesiac po porodzie czyli 4 dni temu i nadal mam :stuck_out_tongue: monika_b zazdroszcze ci :slight_smile:

Ja okres dostałam po 5-6 miesiącach… na szczescie po ciązy stał sie owiele mniej bolesny niz wczesniej… pzred ciązą umieralam kazdego miesiaca z bólu… az wymiotowałam… brałam bardzo silne leki przeciwbólowe… ateraz wystarczy jeden ibuprom i po sprawie:)