Hej,
Jestem 5 tygodni po porodzie, do tej pory krwawienie już mi się kończyło, leciały tylko jakieś jasne brązowe plamki co jakiś czas. A od dwóch dni mam krwawienia, są one słabe. Pierwszego dnia bardzo bolała mnie głowa (zawsze tak miałam pierwszego dnia okresu). Czy to możliwe że już mam pierwszy okres?
Jak na pierwszy okres po porodzie to chyba trochę za wcześnie. Być może źle Cię wyczyścili po porodzie (to się niestety zdarza) albo organizm jeszcze się oczyszcza. Jesteś umówiona do gin na wizytę jakoś na dniach? Jeśli nie to może lepiej się umów żeby to skontrolować;)
Połóg trwa 6-8 tygodni jeszcze ma prawo się wszystko oczyszczać. Ale okres też już mogłaś dostać, chyba nawet Aniska pisała kiedyś, że ona w końcówce dostała miesiączkę.
Ja slyszałam ze takie coś jest możliwe ale najlepiej udać się do lekarza lub poczekać i zobaczyć za miesiąc
Nasz organizm różnie reaguje i być może miałaś przerwę w połogu i teraz oczyszczasz się już, że tak powiem w końcowym etapie. Jeśli karmisz piersią to okres nie powinien wystąpić, choć też się zdarza że występuje, ale ja uważam że to za szybko na okres. Poczekaj jeszcze trochę, a jeśli jesteś niespokojna to Skonsultuj to z twoim ginekologiem
Karmisz piersią czy mm?
Jeśli piersią to jeszcze nie powinnaś mieć okresu.
Mi się ogólnie połóg skończył po jakiś 10 tygodniach i moja ginekolog mówiła że tak też się może zdarzyć i jest to normalne bo każdy organizm jest inny. A ja przez praktycznie cały czas miałam czerwone plamienia. Chwilami odchody już były prawie bezbarwne, a na następny dzień dalej czerwone.
Najlepiej dopytaj ginekologa, bo chyba jeszcze wizyta kontrolna przed tobą?
10 tygodni Ania? Mega długo. Ja myślałam zawsze że te 6 tygodni to taki max.
Paula, tu proszę proszę artykuł Mamy Ginekolog, która sama dostała okresu po 5 tygodniach połogu:
https://mamaginekolog.pl/kobieta/cykl-miesiaczkowy/pierwsza-miesiaczka-po-porodzie/
Więc on jak najbardziej może wystąpić.
Ale lepiej to skonsultować lekarzem, po prostu.
Ola ja tak samo myślałam że szybciej się skończy bo takie intensywne krwawienie trwało może 3-4 dni, później już były te odchody bardzo niewielkie, ale cały czas się utrzymywało plamienie, było to trochę uciążliwe bo jednak cały ten czas musiałam nosić przynajmniej wkładkę. Ale kazdy organizm jest inny i dochodzi do siebie w innym czasie.
Kiedys slyszalam ze karmiac piersia okresu sie nie dostanie ;) no i coz tak bylo po pierwszym porodzie jak odstawilam mala od piersi po miesiacu byla juz miesiaczka ;/
Po drugim porodzie karmiac nadal piersia po 5 tygodniu zaczelam mocniej krwawic obawiajac sie krwotoku czytajac info w necie w dodatku ciezki porod lacznie z krwotokiem no coz wszytsko wskazywalo ze zle sie dzieje ;)
Pojechalam na szpital jak sie okazalo bylo wszystko ok a krwawienie bylo ovenione jako okres jesli po tygodniu by nie ustapilo lub sie nasililo mialam do nich wrocic;) po 4 tygodniach dla potwierdzenia ponownie pojawil sie okres ;/
Zawsze mozesz porozmawiac ze swoja polozna bo jestes nadal obieta jej opieka
Moja siostra też miała obfite krwawienie podczas połóg, a ja za to bardzo skąpe. Każda z nas jest inna I inaczej będzie odbywała połóg, wszystko zależy od organizmu
Każdy organizm czyści się inaczej i każdy potrzebuje mniej albo więcej czasu lekarz myślę że to smak ci powie że ktoś ma połóg 4 tygodnie a ktoś inny 8 tygodni wiadomo że jak krwi jest bardzo duzo powinno nas to zaniepokoić i wizyta u lekarza nie zaszkodzi
U mnie dość długo organizm się oczyszczał
Każda kobieta po porodzie może przechodzić połóg inaczej mniej obficie i boleśnie lub bardziej i nie ma tu reguły dłużej krócej każdy organizm jest inny. Ja porównując dwie ciąże połogi po CC zupełnie inne. Po pierwszym porodzie mega obficie ale nie zbyt boleśnie po 2 cięciu bardzo skąpe plamienia i krótsze ale za to ból większy u dłużej towarzyszył podczas gojenia rany
jedna należy w tym czasie uważać na siebie oraz dobrze sie obserwować nie nadwyrężać i nie dżwigać a w przypadku nasilającego sie krwawienia udać sie po pomoc do lekarza
warto na siebie uważać
Jak się okazało to jeszcze nie był okres, a nadal odchody połogowe i w sumie do tej pory jeszcze jakieś resztki mi lecą. Ale na wizycie ginekolog powiedział, że wszystko jest w porządku.
Czyli to taka przerwa w połogu, obyś skończyła go bezproblemowo i szybciutko
Ja długi się czyściłam między pierwsza ciąża a drugą połóg drugi był skąpy ale ciągnął się za to dłużej
Paula to dobrze że byłaś na wizycie i wszystko jest ok. To długo jeszcze się czyścisz.