Ja też tak robię
a na końcu przelewam gorącą wodą po myci płynem ![]()
Ja na moich butelkach to zauważyłam ryski już po drugim czy trzecim myciu. Jak po 6 miesiącach miałam już mega zmatowione butelki te lovi medical to po prostu wymieniłam. A też ichjalos często nie używałam bo raz czy dwa razy dziennie
ja również wyrzucam zmatowiałe butelki smoczki i muszlę od laktatorow ponieważ w zakamarkach rozmnażają się bakterię
można zawszę dokupić muszle, to nie jest duży wydatek
a kwasek cytrynowy to jest na kamień więc mozna co jakiś czas i pamiętać ze trzeba potem to umyć drugi raz i wygotować.
Dokładnie, wydatek nie jest spory, tym bardziej, że nie wymienia się tego co tydzień, tylko jakiś dłuższy czas, a jednak bezpieczeństwo i higiena to podstawa
Plastik przy laktatorach i butelkach po czasie po prostu matowieje. Od mycia, wyparzania, twardej wody. To nie znaczy, że jest brudny.
Z kwaskiem cytrynowym możesz spróbować,szczególnie jeśli to osad z kamienia. Ja bym robiłam tak:
2 łyżeczki kwasku na miskę ciepłej wody i moczylam 30 minut.
Czasem pomaga też ocet, działa podobnie na kamień.
Tylko jeśli to już „zmęczony” plastik od sterylizacji, to cudów nie będzie , on po prostu z czasem robi się matowy. Jeśli nie ma pęknięć i nie śmierdzi, to spokojnie możesz używać dalej.
I mała rzecz – ta szczotka z gąbką potrafi rysować plastik, a mikrorysy też dają efekt matu. Może warto zmienić na miękką silikonową.