Odstawienie dziecka od piersi

U nas juz w szpitalu mały dostawał mm, bo sie okazało, ze moja anatomia nie sprzyja kp :( od Ok 5 tygodnia życia jadł wyłącznie mm, bo ja nie miałam pokarmu 

Ja z pierwszym synem tak miałam ze był alergikiem i po mm (na receptę ) wszystkie objawy ustąpiły a inne osoby nie rozumiejące  tego ze się męczył na moim mleku mówiły mi ze poszłam na łatwiznę i powinnam dawać piers to z czasem by mu się organizm przyzwyczaił. 

Z nam takie przypadki z mojego otoczenia ” jak kobieta pali i pije ale karmi piersią to nic się jej nie mówi a jak poda mm to już jest złą matka „ Serio takie rzeczy dzieją się naprawdę . I mnie często porównywali do tej złej bo młody był na mm . 

Nie wiem czy u mnie w małym mieście jest takie zacofanie czy i wy się z czymś takim spotkaliście ? 

U mnie o dziwo wśród rodziny połowa bardziej widziała to, żeby karmić dziecko mm, a nie piersią :o 

Jak dziecko ma np alergię na białko mleka krowiego, to uważam że już lepiej podać to mleko modyfikowane, niż męczyć siebie i dziecko. Chyba że kobieta świadomie chce zrezygnować dajmy na to z nabiału i wie jak uzupełniać niedobory składników odżywczych które się w nim znajdują.

Już raczej w miastach ta świadomość jest większa. Wydaje mi się że jeszcze osoby starsze mają takie podejście i właśnie w mniejszych miejscowościach. To współczuję takiego porównania. Jak piła i paliła to wręcz krzywdę dziecku robiła karmiąc go piersią. Mieszanki teraz mają bardzo dobry skład. 

Ja ponad 2 miesiące byłam na diecie bo syn miał alergie na białko mleka krowiego i musiałam uzupełniać niedobór wapna w formie tabletek. Trudno jest rezygnować z kp zaraz po urodzeniu. Warto czasami chociaż trochę poświęcić się dla dziecka. Jednak kiedy zaczęłam tracić mleko i dokarmiac to przeszłam na mm.

U nas na szczęście obeszło sie bez problemu 

Syn pił od początku z butelki jak musieliśmy gdzieś wyjść jak i pierwsze dni w szpitalu pił z butelki potem z piersi jak ruszyła laktacja 

Każde dziecko jest inne u nas przez dłuższy czas nie chciał smoczka na przykład bo mu nie pasował teraz uwielbia 

U nas najważniejsze było żeby mleko modyfikowane miało dobry smak jak kolwiek to brzmi 

Syn np bebiko wgl nie chciał nie smakowało mu wypluwal od razu a jak wzięliśmy z Nan zajadal się 

Należy stopniowo dziecko odstawić od piersi poradzić pediatry jakie mleko i wprowadzić podatkowo karmienie mieszane

Justys021  No właśnie jak to jest bo ja np nie jem nabiału bo mam nietolerancję laktozy a karmie i muszę uzupełniać wapno biorac w tabletkach ? Bo nawet nie wiedziałam ze tak trzeba . I jakie ty brałaś? 

Najgorzej jeżeli to dziecko nie chce w ogóle złapać z butelki. Wtedy zaczyna się problem bo niezależnie od tego co w tej butelce jest to ono i tak jej nie złapie

Dobrze jest przyzwyczaić stopniowo do butelki kupić taką z kształtem piersi by maluszek chętnie chwytał i podawać najpierw wodę a później spróbować przechodzić na karmienie mieszane i obserwować reakcje dziecka 

Ja polecam skorzystać z porad opisanych na blogu Dzieci są ważne:
https://dziecisawazne.pl/jak-lagodnie-zakonczyc-karmienie-piersia/

Faktycznie bardzo cenne informacje 

Ja myślę że będę stopniowo przechodzić z piersi na butelkę. Póki co córka pięknie je z butelki więc liczę że tak się to utrzymała cały czas

Oj nie pamiętam nazwy bo brałam je 2 lata temu przy pierwszym dziecku.  Kiedy zdecydowałam się przejść na dietę i dalej kp to pediatra zaleciła picie wapna bo mówiła, że skoro rezygnuje z produktów mlecznych to muszę uzupelnic jego niedobór w organizmie .. 

Ja przy pierwszym dziecku stopniowo przechodziłam na butelkę ale chciałam jak najdłużej kp więc nie spieszyło mi się. Kiedy zaczęłam podawać dziecku samo mm nie robiło mu to różnicy na szczęście;)

Moja córeczka odrzuciła butelkę po 1 miesiącu życia - a trochę się nią wspomagałam, na przykład wychodząc do lekarza. Zostawiałam swój pokarm i butelkę babci i miałam godzinkę-dwie na załatwienie spraw. No i po miesiącu córa totalnie przestawiła się na pierś... Karmiłam ją aż 2 lata, choć nie planowałam tak długo. Teraz z perspektywy czasu jestem jednak wdzięczna za ten wspaniały czas, bliskość i emocje temu towarzyszące. Brakuje mi tego :) Jak udało się małą odstawić? Sama nie wiem, u nas to potoczyło się jakoś tak spokojnie. Bardziej ja płakałam po odstawieniu, niż córka. Dużo z nią rozmawiałam i tłumaczyłam, że mleczko się kończy i będziemy musiały zrobić mu niedługo papa. Że w nocy będzie do picia woda w pięknym kubeczku a w ciągu dnia będzie więcej pysznego jedzenia. I któregoś dnia po prostu zrobiła papa. Za to zaczęła więcej się przytulać, szukając innego rodzaju bliskości. Do dziś jestem pełna podziwu, jak dojrzale to zniosła. No ale miała też wówczas 2 lata. 

Zazdroszczę że tak długo udało się karmić ja pomimo naprawdę dobrych intencji chęci i zaparcia drugiego synka nie mogłam długo karmić piersią.  Latwiej jest odstawić dziecko od piersi jak już przychodzi rozszerzenie diety bo już wchodzą nowe pokarmy 

Ross to pięknie, że tyle karmilas i tak ładnie się córka odstawiła :)

Z ciekawości zapytam, jak u was wyglądało karmienie po roku? Dalej kilka razy dziennie na żądanie, czy może w określonych porach dnia? 

Jestem pełna podziwu ;) 2 lata to bardzo długo ;)

ja odstawiałam córki po 1-1,5roku bo dawałam na noc kaszkę tak żeby umiały przespac całą noc. wiadomo jak dziecko małe to potrzebuje wiecej ale czym wieksze to jednak powinno sie uczyc przesypiac całą noc 

u Nas im starszE tym trudniej odstawić bo niby dieta rozbudowana ale dziecko jest tak przywiązane ze nie tylko dla głodu a da przywiązania tej piersi potrzebuje . dwójkę wykarmiłam 1,5 roku i nie było latwo odstawić ale uznałam że to juz ten czas . Teraz malutka ma roczek i jeszcze sie jie przymierzam