Odstający brzuch

Drogie mamusie jak poradzilyscie sobie po ciaży z odstajacym brzuszkiem? Jestem szczuplutka i drobna a brzuszek mam odstający, doradzcie co wam pomoglo.dziękuje

A kiedy rodziłaś? Bo jakiś czas ten brzuszek po porodzie jest :slight_smile: U mnie sam zniknął wraz z karmieniem piersią. Bardzo szybko doszłam do dawnej sylwetki. Można też po czasie zacząć robić ćwiczenia na brzuch i kremować balsamami ujędrniającymi. Ja miałam masło ujędrniające po porodzie z ZIAJI.

ja nawet nie wiem kiedy brzuszek wrócił do dawnego stanu …na pewno Karmienie piersią miało tu wiele wspolnego .
Podtrzymuje pytanie Patrycji - Kiedy urodziłaś ? :slight_smile:

faktycznie odstający brzuszek śmiesznieu mnie też wyglądał bo jestem szczupła- nie przywiązywałam do tego wagi. dużo spaceruję z małą - niedaleko mamy rzekę więc teren jest super. poza tym mąż pracuje i wykonywanie obowiazków domowych spadł w ciągu dnia na mnie i to też odchudza.przy karmieniu piersią odradzałabym odchudzanie się - musisz jeść wartościowe rzeczy. Uważam że ruch jest najskuteczniejszy.

Ewcia! Spokojnie daj sobie i Twojemu brzuszkowi czas by wrócić do formy sprzed ciąży. Wiele świeżo upieczonych mam martwi się dużym i odstającym brzuchem. Pamiętaj, że macica tak bardzo rozciągnięta przez cały czas trwania ciąży musi znów zwinąć się do wielkości dużej gruszki. Połóg trwa 6 tygodni, a potem brzuszek powinien się zmniejszać. Jeśli twoja waga podczas ciąży bardzo się zwiększyła, potrzeba troszkę więcej czasu by fałdka na brzuszku zniknęła. Karm piersią, odżywiaj się zdrowo i bądź aktywna. Nie wstydź się! Jesteś mamą i bądź z siebie dumna :slight_smile:

Jeszcze jestem w ciąży, ale już się boję co to będzie…smaruje ciało masłem shea i to podobno pomaga wrócić do formy. Słyszałam o pasach ciążowych ale zdania są podzielone…

No może i faktycznie za wcześnie się martwię, urodziłam synka 2stycznia 5miesiecy temu, karmiłam do 3miesiaca tylko piersią,ale był problem miałam malo pokarmu a strasznie chciałam dociągnąć chociaż do 6mc ale niestety musiałam dokarmiać mm i tak na zmianę do teraz ale juz mam coraz mniej mleka :frowning: i muszę przejść na samo mm:-(

Czasem następuje rozejście miesni prostych brzucha i wtedy to już tylko operacja moze pomóc. Jest to łatwe do wyczucia dla przeciętnego lekarza, zapytaj ginekologa przy wizycie, niech zbada. Ale prawdopodobnie za mało czasu minęło od porodu i brzuszek wróci do normy i formy za jakis czas.

naszczescie jakoś po ok 10mc mój brzuch stal się juz plaski:-] cale szczęście dlatego już jestem spokojna:-P

Ewcia ja też martwiłam swoim brzuchem po porodzie,był odstający,strasznie miękki odstający ale w końcu po 8 miesiącach wrócił do dawnego płaskiego brzuszka i bardzo się z telm powodu cieszę :slight_smile:

Nie zaszkodzi brzuszka potraktowac dobrym balsamem ujędrniajacym.