Odparzenia na szyi i paszkach

U nas niezawodna była poprostu mąka ziemniaczna, na szyjce malutka jak tylko miała zaczerwienie to od razu podsypywałam i przechodziło

A właśnie co do zasypek, w tym wsponnianej wczesniej przeze mnie i inne dziewczyny, mąki ziemniaczanej- warto porządnie osuszyć skórke przed nałożeniem i odczekac chwilkę, aby wilgoć ewentualna znikła i dopiero nałożyć zasypke, bo w przeciwnym razie mąka ziemniaczana czy inna zasypka w kontakcie z wilgocią powoduje zrobienie sie takiego gluta i tym można jeszcze pogorszyc sytuacje, bo skórka nie oddycha, bo jest zaklejona. A mąka ziemniaczana czy inna zasypka, wchłania wilgoć, więc sprawdzi sie jak nic;) polecam. I oczywiscie jest dużo tańsza niż zasypki i ma mniej składników ewentualnych chemicznych. Także same plusy.

Mąka ziemniaczana u nas również jest zasypką nr jeden i na potówki i na zaczerwienienia czy odparzenia.
Eresz zgadzam się z Tobą osuszenie skóry przed posypaniem jej mąką jest bardzo ważne żeby nie zaognić sytuacji.

Nas polozna uczyła, ze w takich przypadkach mozna użyć mąki ziemniaczanej. Działa jak talk oddzielajac jedna warstwę skóry od drugiej :slight_smile:

Ja narazie robię tak jak Pchela. Mój synek potrafi też na rączkach uchylić głowę do tyłu na tyle, że pokazuje wewnętrzną część fałdki i wtedy przez chwilę pozwalam tak wisieć by wywietrzyc szyjke. Ale ciągle zbierają się kulki z ubrań, pieluszki i mleka

Eleonorko- usuwaj na bieżąco, bo później takie glutki śmierdziuszki sie porobią, w ktorych będą sie mnożyć bakterie, które będą podrażniać skórkę dzidzi.
A bywa, że dzieciom mleczko ląduje za uszkiem i tam też trzeba uważnie pielegnować;)

Sudocrem zdecydowanie najlepszy

ja młodej smarowałam szyję alantanem w maści albo olejem lnianym. zeszło po kilku dniach

U nas też zaczyna się pojawiać ten problem mimo dokładnej codziennej pielęgnacji 

mamabyc najwazniejsze to porzadnie osuszyć i posmarowac...mojej małej rana pod pacha sie zrobiła przez to...mimo ze kapana codzienni  to zle osuszałam( oczywiscie nie swiadomie)

Weronisia dziecko jak się poci też mogą być takiem problemy a nie tylko jak się oo kąpieli źle osuszy 

U nas tak samo, ale synek tak się ślini że co chwilę pod szyją jest mokro.