U nas niezawodna była poprostu mąka ziemniaczna, na szyjce malutka jak tylko miała zaczerwienie to od razu podsypywałam i przechodziło
A właśnie co do zasypek, w tym wsponnianej wczesniej przeze mnie i inne dziewczyny, mąki ziemniaczanej- warto porządnie osuszyć skórke przed nałożeniem i odczekac chwilkę, aby wilgoć ewentualna znikła i dopiero nałożyć zasypke, bo w przeciwnym razie mąka ziemniaczana czy inna zasypka w kontakcie z wilgocią powoduje zrobienie sie takiego gluta i tym można jeszcze pogorszyc sytuacje, bo skórka nie oddycha, bo jest zaklejona. A mąka ziemniaczana czy inna zasypka, wchłania wilgoć, więc sprawdzi sie jak nic;) polecam. I oczywiscie jest dużo tańsza niż zasypki i ma mniej składników ewentualnych chemicznych. Także same plusy.
Mąka ziemniaczana u nas również jest zasypką nr jeden i na potówki i na zaczerwienienia czy odparzenia.
Eresz zgadzam się z Tobą osuszenie skóry przed posypaniem jej mąką jest bardzo ważne żeby nie zaognić sytuacji.
Nas polozna uczyła, ze w takich przypadkach mozna użyć mąki ziemniaczanej. Działa jak talk oddzielajac jedna warstwę skóry od drugiej
Ja narazie robię tak jak Pchela. Mój synek potrafi też na rączkach uchylić głowę do tyłu na tyle, że pokazuje wewnętrzną część fałdki i wtedy przez chwilę pozwalam tak wisieć by wywietrzyc szyjke. Ale ciągle zbierają się kulki z ubrań, pieluszki i mleka
Eleonorko- usuwaj na bieżąco, bo później takie glutki śmierdziuszki sie porobią, w ktorych będą sie mnożyć bakterie, które będą podrażniać skórkę dzidzi.
A bywa, że dzieciom mleczko ląduje za uszkiem i tam też trzeba uważnie pielegnować;)
Sudocrem zdecydowanie najlepszy
ja młodej smarowałam szyję alantanem w maści albo olejem lnianym. zeszło po kilku dniach
U nas też zaczyna się pojawiać ten problem mimo dokładnej codziennej pielęgnacji
mamabyc najwazniejsze to porzadnie osuszyć i posmarowac...mojej małej rana pod pacha sie zrobiła przez to...mimo ze kapana codzienni to zle osuszałam( oczywiscie nie swiadomie)
Weronisia dziecko jak się poci też mogą być takiem problemy a nie tylko jak się oo kąpieli źle osuszy
U nas tak samo, ale synek tak się ślini że co chwilę pod szyją jest mokro.