Odciągnięty pokarm

Witam
zastanawiam się czy jak odciągnę pokarm na wieczór i wstawię do lodówki to mogę na drugi dzień zabrać pokarm ze sobą w podroż do rodziców

a pokarm zamrożony jak wyjmę i wstawię do lodówki to mogę go zabrać w podroż do rodziców?

Witaj Magda,

Oczywiście, że możesz zabrać pokarm odciągniety, czy też uprzednio rozmrożony w podróż. Musisz tylko odpowiednio się z tym pokarmem obchodzić, aby zachował swoją wartość odżywczą i najważniejsze- nie zaszkodził dziecku.

Jeśli chodzi o pokarm odciągniety, to możesz go przechowywać w lodówce przez kilka dni ( do 5 dni, około 6°C, do 8 dni około 4°C) na tylnej ścianie, bo tam utrzymuje się stała temperatura.

Podczas rozmrażania pokarmu też należy dostosować się do zalecanych procedur. Czyli rozmrażamy go w lodówce maksymalnie 24 h lub w podgrzewaczu do butelek. Pokarm rozmrożony, a nie podgrzany należy zużyć w ciągu 24 h i przechowywać w temp. 4°C, ewentualnie w temp pokojowej do 4h, pokarm podgrzany należy zużyć niezwłocznie. Mleka nie zamrazamy ani nie podgrzewamy nigdy dwukrotnie.

Jeśli chcesz zabrać mleko w podróż, to najlepsza będzie torba chłodząca, lub mini lodówka. Torba izolacyjna utrzyma stałą temperaturę około 4h. Świeże mleko także w temperaturze pokojowej można trzymać 4h.

Dziękuję za informacje :slight_smile:

Nie ma za co:) jeśli masz jakieś pytania, to tutaj sporo pomocnych mam zawsze Ci coś poradzi :slight_smile: a daleko masz do mamy? Jak długo trwa podróż?

Tak jak napisała Agata spokojnie możesz zabrać rozmrożony czy odciągnięte mleko w podróż. Tylko musisz właśnie zachować szczególne środki ostrożności bo na dworze jest gorąco i żeby mleko się nie zepsuło. Oczywiście o wiele lepiej by było karmić w czasie podróży prosto z piersi bo wtedy masz pewność że mleko jest świeże i dobre. Jednak lodówka faktycznie może być przydatna ale wtedy też musisz jakoś podgrzac mleko w czasie podróży.
Jeśli odciagasz mleko to możesz je schować do lodówki i może tam stać około 5 dni najlepiej na tylnej ścianie lodówki. Mleko możesz mieszać z całego dnia ale zawsze musi mieć ono ta sama temperaturę wiec nie możesz dolewać świeżego mleka do tego które jest już w lodówce. Musisz wstawić oba mleka w osobnych butelkach do lodówki i w momencie kiedy będą miały ta sama temperaturę zmieszać je ze sobą.
Pamiętaj też że mleko możesz rozmrażać w lodówce bądź w podgrzewczu do butelek ewentualnie w kąpieli wodnej i rozmrożone mleko nie możesz drylugi raz zamrozić a zużyć je powinnaś w ciągu 24 godzin.
Z tymi 4 godzinami w temperaturze pokojowej to ja już brałbym pod uwagę to jak ciepło jest w pomieszczeniu jeśli bardzo ciepło to ja bym nie podawała dziecku nawet po 3 godzinach.

Jak najbardziej można, ja sama tak robiłam, gdy chciałam mieć mleko rano, bo inaczej nie dałabym rady tyle ściągnąć. Co do trzymania poza lodówką właśnie zwróć uwagę na temperaturę w pomieszczeniu. U nas w mieszkaniu jest chłodno, ale np. u moich rodziców to już okropnie gorąco, więc nie odważyłabym się tak trzymać mleka nawet tych 3h.

Witam,
Można rozmrożony czy schłodzony pokarm zabrać w podróż, ale trzeba go odpowiednio przewozić, żeby utrzymać temperaturę, np. w lodówce podróżnej czy odpowiedniej torbie izolacyjnej z wkładem chłodzącym. Dopiero przed podaniem dziecku można wyjąć i ogrzać, większemu dziecku nie trzeba specjalnie podgrzewać więcej niż do temperatury otoczenia, zwłaszcza jak panują upały.

Ja często przewoziłam pokarm, ze względu na liczne wyjazdy, ale zawsze do transportu używałam torby termicznej lub lodówki samochodowej.