Witam,
Mam pytanie odnośnie odciągania mleka - przeczytałam wskazówki że mleko można łączyć z 24h uporem zamrażać warunkiem jest by łączone porcje były schłodzone.
Przeczytałam wskazówki dopiero teraz a w zamrażalce mam spora iloścć porcji odciągniętego mleka gdzie nie stosowałam tej zasady,tzn do porcji mleka zimnego w butelce wlewałam ciepłe mleko świeżo odciągnięte i po uzbieraniu odpowiedniej porcji mrozilam ( nie przekraczałam 24h chodzi o to ze mieszalam ciepłe mleko z zimnym )- czy te porcje nie nadają się do podania dziecku ?
I pytanie drugie czy jeżeli zbierałam pokarm również z piersi gdy miałam zapalenie piersi to czy takie porcje nadają się do podania dziecku ?
Kłucie? Ale tak w sposób stały, czy jak odciągasz? Bo kłucie to jak mleko napływa do kanalików pod ciśnieniem. Nie masz bolesnych piersi? Nie wyczuwasz guzków?
Proponuję CDL, nie zwykłą położną, czy osobę co coś tam wie, tylko konkretnie wykwalifikowaną pomoc, jak zależy Ci aby utrzymać pokarm.
Co do smoczka, to ja nie zabrałam do szpitala i u mnie właśnie na propagowanie karmienia piersią nie pozwolono by używać w szpitalu. Ja sama podałam dopiero po 4 tygodniach, bo nie chciałam zaburzyć laktacji.
U mnie nawet osłonki nie pomogły a musiała jakoś jeść, że miałam wyczerpanie i odwodnienie organizmu po porodzie i cc nie byłam w stanie nic zrobić.
Kłuję mnie podczas odciągania. Ale jak normalnie funkcjonuje to też.
Dlatego to jest dziwne bo odciągam prawie 2 miesiące a teraz coś takiego
Nie ma guzków jakichkolwiek.
Może zrobić usg piersi miała któraś z Was?
A czy piersi są nabrzmiałe, może to po prostu nadwyżka nie odciągniętego pokarmu?i dlatego odczuwasz ból, kłucie. Może zatkał się jeden z kanalików mlecznych? Myślę,że warto skorzystać z porady certyfikowanego doradcy laktacyjnego jeśli bardzo Ci zależy na karmieniu piersią.
A jak masujesz w tym miejscu to wypływa mleko z piersi? To wygląda tak jakby zatkał się kanalik, podczas odciągania jest pobudzany ale nie może lecieć bo się przytkal że tak powiem.
Tak może kanaliki się zatkał;)) tez miałam podobnie, piersi były nabrzmiale i laktator nie dawal rady musiałam piersi najpierw rozmasować, mleko zaczęło płynąć i dopiero laktator..
Monia może jakiś zastój się tworzy, piersi nie są obrzmiale? Chyba najlepiej by było zrobić USG piersi bo opis dolegliwości jest bardzo niespecyficzny, tak naprawdę może to być wszystko.
Właśnie nie są nabrzmiałe, trochę bolą mnie sutki i brodawki ale tylko troche jak dotknę. Piersi mam miękkie
To może udaj się do lekarza
Może lekki masaż piersi, bo tak jak dziewczyny piszą zatkał się kanalik i stąd to uczucie. Jeśli to nie pomoże poproś o konsultację z doradcą laktacyjnych
a może jakieś ciepłe okłady pomogą
Ja kiedyś tak miałam, dosłownie raz mi się to przydarzyło. Tak mi się wydaje,że kanalik mi się zatkał i miałam taki właśnie kłujący ból. Przystawiłam syna i po dwóch kamieniach wszystko wróciło do normy. U Ciebie trochę gorzej bo musisz korzystać z laktarora , przed pomasuj delikatnie piersi , może to pomoże.
Z tymi kanalikami to tez trzeba uważać aby się zapalenie nie zrobilo moze wtedy dołączyć goraczka i objawy podobne do grypy zawsze jak nie możemy sobie sami pomoc warto do lekarza się udać,
A słyszalyscie o przykładaniu kapusty zbitej tłuczkiem i wstawionej na chwile do lodówki stary sprawdzony sposób na zapalenie.
Anita,tak,ja słyszałam lecz nigdy na szczęście nie musiałam tego stosować u siebie. Moja mama mówiła mi o tym sposobie i twierdzi,że to pomaga.
Monia Anita ma rację spróbuj liście kapusty rozbić tłuczkiem i włóż sobie za stanik w okolice bolesnego miejsca. Nie wiem jak to działa ale działa ja na całą noc sobie robiłam taki okład i schodziło. Możesz też wziąć Ibuprom i zobaczyć czy ustąpi.
Ja o kapuście słyszałam, bardzo popularny nadal sposób. U mnie takiej potrzeby nie było, jednak bym próbowała ratować się wszelkimi sposobami.
Słyszałam o tym sposobie.
Rozmawiałam z położna. Jeśli dalej tak będzie to zatrzymamy laktacje.
Ja chce się cieszyć z macierzyństwa a nie wiecznie beczec z bolu
Mi pomagały masaże z oliwką, ciepłe zimne kompresy, Kapustę też stosowałam. No masz nietstey ciężką tę drogę mleczną . Może się uda Ci to opanować jeszcze, ale rozumiem, że nie hest łatwo i masz już dosyć ;/ też miałam dosyć jak wicznie wyłam z bólub bo ciągle były zastoje
Tak u mnie też kapusta się sprawdzila. Tylko ja ją trochę przed włożeniem w stanik, rozbijalam;))