"Odchudzanie" niemowlaka

Ostatnio będąc u pediatry, po zważeniu dziecka lekarz zalecił “odchudzanie”, ponieważ waży trochę za dużo. Stwierdził, żebym nie dawała mleka w nocy i przetrzymywała go w dzień. Ale jak to zrobić, gdy maluch dopomina się jedzenia?
Spotkałyście się z czymś takim?
Jak dla mnie to misja nie do wykonania…

Sąsiadki synek ma dużą nadwagę jak na swój wiek.Ma 2,5 roku a waży 21 kg.
Lekarz zalecił żeby przede wszystkim nie dawać mu słodyczy,bo tych to on jadł dużo.
I powiedziała żeby w miarę regularnie dawać mu posiłki i między posiłkami nie napychać za dużo przekąskami.
Tak im zalecił.

Moim zdaniem przy starszym dziecku ograniczenie lub wręcz nie podawanie słodyczy to jest zasada numer jeden ale wydaje mi się, że ten problem Ciebie nie dotyczy. Co do ograniczania mleka to sam nie wiem, możesz próbować podawać wodę w ramach oszustwa. Jednak słyszałem, że i na mleku mamy dzieci czasem przekraczają siatkę centylową.

Witam,
Na wstępie pytanie w jakim wieku synek. Jeżeli mówimy o niemowlęciu to, z tego co kiedyś czytałem, powinno się je przystawiać rzadziej, ale starać się karmić “do syta” (przebudzać w razie zasypiania przy cycusiu). Ponadto zapewniać aktywność. Jeżeli chodzi o noc to możliwe, że budzi go coś innego (u nas np powodem przebudzeń są często gazy). Swoją drogą ciekawe czy synuś rzeczywiście dopomina się jedzenia czy chce tylko zaspokoić odruch ssania? Chyba najprostszą metodą, aczkolwiek nie do końca za nią jestem, byłby smoczek…
Mogłabyś bardziej opisać jak wygląda obecnie zaspokajanie potrzeby synka? Czy po przystawieniu do piersi (jeżeli oczywiście mówimy o karmieniu piersią) maluch rzeczywiście je czy tylko “bawi się” ?

Ja ostatnio sama oduczyłam synka jedzenia nocnego , to bardzo prosty sposób wystarczy do codziennej porcji mleka na noc dawać coraz mniej miarek mleka sztucznego, tak aby dziecko czuło smak mleka aż z czasem będzie to prawie sama woda uwierz mi że dziecko zrozumie że na takie jedzonko nie warto się budzić. Myślę że można ograniczyć ilość spożywanych kaszek one raczej działają tucząco na dziecko. No i jak wiadomo dziecko musi się wieczorem najeść żeby przespać całą noc.

Mój synek ma 4 miesiące. Jest na butelce, ale nie chce ssać smoczka, co jest dla mnie dziwne. Bardzo często daję mu pić wodę czy herbatkę, ale on może wypić nawet i 100ml napoju, a i tak będzie głodny i dopominał się mleka…
Od 3,5 miesiąca rozszerzam mu dietę, bo kiedy byłam na poprzedniej wizycie to zalecił mi pediatra. Więc podaję mu obecnie 1 x kaszkę, 1 x warzywa lub owoce, i ok. 4 x mleko (na noc z dodatkiem kaszki ryżowej). Przy czym na swój wiek mój synek wypija 200ml na raz. Czasem tylko zdarza mu się zostawić 30-50ml.

Mam pytanie ile waży synek teraz, a ile ważył przy porodzie?
Jest to dość istotne ponieważ w zależności od wagi przy porodzie dzieci mają różne zapotrzebowanie kaloryczne.
Zagęszczanie mleka kleikiem ryżowym to dobry pomysł, wtedy dziecko powinno zjeść mniej mleka, a będzie pojedzone.
W nocy synek może się budzić ponieważ chce mu się pić, jest gorąco spróbuj mu dać wody lub herbatki bez cukru, żeby się napoił. Spróbuje może jeszcze dawać mu 150 ml mleka, a resztę wody lub herbatki, żeby go oszukać.Ciężko jest powiedzieć, że 4 miesięczne niemowlę ma nadwagę. Mój syn z racji dużej wagi urodzeniowej też przybywa na wadze więcej niż przeciętne dziecko. Natomiast mój pediatra uważa, że jak Michał zacznie chodzić to wyrówna wagę. Ja jako położna też tak uważam. Widziałam dzieci, które w pierwszym roku życia były ogromne. Jak tylko zaczęły chodzić, miały więcej aktywności wyciągało ich. Napisz jak z tą wagą to zastanowimy się co dalej.

Jak się urodził ważył 3700, teraz 8700, więc przybyło mu 5kg.
Staram się go oszukiwać jak tylko mogę, w nocy jak się przebudza właśnie przepajam, ale daje to krótkotrwały efekt. Tak właśnie słyszałam, że jak dziecko zaczyna chodzić automatycznie traci na wadze. Mam nadzieję, że i w tym przypadku tak będzie, no ale do pierwszych kroczków jeszcze daleko.

Witaj,
mój synek jak się urodził (trochę wcześniej) to ważył 2670, teraz ma 3 miesiące i 11 dni i waży ok.6,5kg, i jest z nim wszystko w porządku :), pewnie za miesiąc będzie koło 8 kg. Patrząc na siatkę centylową chłopców, Twój maluszek jest w górnej granicy tzw. normy - ja bym nie przesadzała z tym “odchudzaniem”. Poleciłabym może odstawienie większej ilości owoców na rzecz warzyw.
Twój synek ma cały czas taki apetyt, czy są to takie okresy? Ponieważ zdarza się, że niemowlaki mają takie “napady wilczego głodu” co kilka tygodni.

Nie ma się co martwić. Dużo przybył na wadze jednak jest to w granicach normy. Jeżeli dziecko je na żądanie, a nie na siłę ma wpychane to widocznie ma takie zapotrzebowanie. Ogranicz ilość owoców, które mają naturalne cukry. W ciągu dnia możesz jeszcze dawać mu mniej mleka, a częściej wtedy żołądek mu się tak bardzo nie rozepcha. Mój synek ma 5 miesięcy i waży pewnie kolo 9 kilo (jutro mamy szczepienie więc się dowiemy). Je pierś (na żądanie ), 2, 3 razy mleko modyfikowane i 2 posiłki stałe. Próbowałam mu ograniczyć jedzenie, ale wtedy był niespokojny i płakał. Od urodzenia był karmiony z piersi i dokarmiany mlekiem modyfikowanym. 2 tygodnie temu zaczął się już obracać z brzuszka na plecki i odwrotnie, więc traci przy tym dużo energii i kalorii, bawi się zabawkami, szaleje na macie edukacyjnej, więc potrzebuje dużo energii. Nie martw się postaraj się mu dawać mniej, a częściej i powinno być dobrze. Kiedy zacznie być bardziej ruchliwy będzie spalać kalorie.

weronika - mój synek apetyt ma cały czas, w dzień jada regularnie co ok. 3 godziny, ale w nocy tak jak dziś ani razu się nie obudził jak zasnął o 20:00, tak spał do 6:50.

Kamila.Kotowicz - dziękuję :slight_smile: u mnie dokładnie to samo, kiedy ograniczam jedzenie maluch jest strasznie płaczliwy - to uciążliwe i dla niego i dla mnie… Mój na razie ma próby przekręcania się na brzuszek, ale jeszcze mu się to nie udało. Za to silnie pręży się do tego, by samemu siedzieć u mnie na kolanach :slight_smile:

Skoro potrafi przespać noc, a w dzień jada regularnie, to może płakać, kiedy nie jest przystawiany do piersi, tak mi się wydaje, z potrzeby bliskości, bezpieczeństwa. Niemowlętom często się zmienia, jeżeli już zauważyłaś np. że przesypia noc, a później znowu się budzi i chce na ręce, to po prostu adaptuje się do środowiska i jeszcze potrzebuje Twojej bliskości.

mój synio jak był w podobnym wieku to też okrąglutki (przy wadze urodzeniowej 3230)! jak go porównywałam z innymi dziećmi to też mi się wydawał za grubiutki! ale jak zaczął chodzić to wszystko zgubił!! więc myślę że nie ma co odchudzać na zapas takiego niemowlaczka!! pozdrawiam

ja dostałam takie samo zalecenie i u córki i teraz u synka, ani u niej ani u niego tego nie zastosowałam, mała nie jest gruba odkąd chodzi a raczej biega po prostu zrzuciła wszystkie zbędne kilogramy. Dlatego sie nie martwię mój syn skończył 4 miesiace i waży teraz koło 9,5 kilogramów, ale nosi też rozmiar 80/86. Nie wygląda na swój miesiąc

K.Cubala chyba za dużo Twój synek waży
moja mała ma 18 miesięcy i waży niecałe 11 kg

ale on na cycu tak przybrał dużo, teraz je mm (5-6 razy ). Pani doktor kazała mi zrezygnować z karmienia nocnego, którego nigdy nie było, więc sama rozłożyła ręce bo je tyle ile powinno dziecko w tym okresie. Córka tak samo ważyła, a jak zaczęła chodzić to zgubiła kilogramy.Tylko ona nie była aż taka długa. Ale znowuż mój syn zaraz po urodzeniu nie mieścił sie w rozmiar 62 i nosił od poczatku w szpitalu 68, a córka 56.

Jesli nie jestes pewna czy lekarz ma racje to moze zasiegnij porady u innego pediatry. Czasem warto skonsultowac dana opinie czy sytuacje z kims innym. Fakt, ze moze byc to trudne aby takiego malucha odstawic gdy sie tego bedzie domagal ale moze dla jego przyszlego dobra trzeba sie przemeczyc. Czasem kilka dni i maluch przyzwyczai sie do nowej sytuacji! Zycze powodzenia i trzymam kciuki :slight_smile:

jak w nocy chcesz oduczyć picia to jeśli dziecko jest na mieszance musisz stopniowo zmiejszać ilośc mleka aż do momentu gdy bedzie dziecko piło wodę. Wtedy w nocy już nie powinno się domagać jedzenia

ale nosia mój maluch nigdy (poza pobytem w szpitalu) nie wstawał na karmienie w nocy, pierwszy posiłek to 5-7 rano, dlatego ja za bardzo nie mam z czego zrezygnować, poza tym jak pisałam on przybrał tak na wadze jak był na cycu a teraz na mieszance nie przybiera dużo, dodatkowo zaczynamy rozszerzać dietę i po marchewce potrafi spokojnie nie jeść 4 godziny. Ma skończone 4 miesiące i jak pisałam w innym wątku sam próbuje już się podnosić, a dziś pierwszy raz udało mu sie unieść na nogach i rączkach to chyba i do raczkowania sie wolnymi kroczkami przymierza, ja go do niczego nie zmuszam sam to robi więc dobrze sie rozwija

No ja tez bym nie brała do serca tego gędzenia .
Jesli mały ma apetyt i waga jaka ma teraz miesci sie w normie ( a miesci na pewnoo) , to czemu masz glodzic i wymuszac w ten sposob placz i rozpacz dziecka … szkoda maluszka :slight_smile:
Sama zauwazysz w nieco pozniejszym okresie ze wazy ciut za duzo … wybiega zreszta wszystko! :slight_smile: