od kiedy można podać zupę szczawiową dziecku ? moja córeczka ma już dwa latka czy mogę podać taką zupkę ?
Mamo Basiu zupkę szczawiową można podawać niby już po 9 miesiącu jednak jeśli chodzi o moje zdanie ja by się wstrzymała chociaż do ukończenia pierwszego roku życia .
Zupki szczawiowej można dać ale należy pamiętać o umiarze a tak w ogóle to lepiej jest nawet szczawiu unikać a zupki jeśli ci bardzo zależy to dać tylko na spróbowanie , zwłaszcza jeśli dziecko miało problemy z układem moczowym bądź z nerkami . Szczaw zawiera kwas szczawiowy, który bardzo odwapnia kości!
Kwas wiąże w organizmie wapń - powstają szczawian wapnia , a ten jest nierozpuszczalny i odkłada się.
Od spożywania za dużej ilości szczawiu dziecko może dostać kamieni nerkowych także pamiętajmy o ostrożności !
W szczawiu jest kwas szczawiowy taki jak w rabarbarze i nie poleca się podawania tych dwóch rzeczy zbyt często małemu dziecku. Najlepiej jest jeszcze trochę poczekać.
Do zupy szczawiowej można dodać żółtko, które neutralizuje właśnie kwas szczawiowy. Jednak tak jah dziewczyny piszą nie podawałabym jej dziecko do pierwszego roku życia.
Z drugiej strony, taką zupę jemy raz na jakiś czas, a nie raz w tygodniu więc myślę, że w małych ilościach i z dodatkiem tego żółtka nie zaszkodzi
Basia możesz juz podać, tylko koniecznie z jajkiem jajko neutralizuje szczawiany
możesz tez zabielic śmietana czy jogurtem. Nie dajmy się zwariowac
Ja dwulatkowi tez bym juz podala, takiej zupy przeciez nie je sie codziennie:)
Szczerze wam powiem że ja nigdy nie jadłam tej zupy i nie wiem jak to wygląda ale moja znajoma mówi że gotuje i podaję je dzieciom jedno ma 3 i 5 lat
Nie jadlas? To musisz koniecznie spróbować, najlepsza zupa ever! Ja w tym rokunzapas szczawiu do sloiczkow wlozylam