maleenka17 to prawda, że dzieciom karmionym mm można podawać szybciej inne pokarmy. Ja karmiłam piersią więc podawałam później. Chyba po skończeniu 5 miesiąca spróbowałam, a że trochę alergiczne okazało się być moje dziecko to mi się dodatkowo przedłużyło to wprowadzanie.
Synek od początku ładnie jadł łyżeczką, aż w pewnym momencie miał awersję do łyżeczki. Nie chciał takiej formy jedzenia. Łyżeczka była ble i już. Jak na siłę wcisnęłam mu, to posmakowała i wtedy jadł gdy mu smakowało. W tamtym okresie karmiłam głównie metodą BLW, ale można powiedzieć, że to on zadecydował.
Teraz (ma roczek) nie ma problemu z łyżeczką, sam zaczyna też nią jeść. Dzisiaj tak zjadł jogurcik. Tylko jak jest coś rzadkiego to jest problem bo on chce sam, a wszystko rozlewa, bo do ust wkłada przekrzywioną.
W połowie 3 miesiąca coś tam próbowałyśmy z ziemniakiem, od 4 miesiaca je praktycznie wszystko, wiadomo powoli wprowadzane, z łyżeczkę uwielbia bo wie już że będzie jadła coś dobrego:)
W niedzielę Mała skończyła 3 miesiące, moja mama ugotowała marchewkę z ziemniakiem, zmiksowała i jej podała, łyżeczką. Mała zdziwiona co się dzieje, inny smak, ale jej posmakowało, cieszyła się jak nie wiem, nogami machała, łyżeczkę to zjadała razem z papką W poniedziałek normalna kupa, no może kapkę rzadsza, ale ok, Żadnej wysypki, nic. Z racji tej, że Mała robi kupkę co 2-3 dni i to norma, to się nie przejmowałam jak w środę nic nie było w pampersie. Jednak wczoraj wieczorem Mała zaczęła się robić czerwona, więc myślę sobie, super będzie kupa. Jakie było moje zdziwienie, jak po prawie godzinie w pampersie był tylko malutki bobek (no może troszkę większy). Czy któraś z was tak miała przy wprowadzaniu Maluszkowi innego pokarmu ? Postanowiłam dziś jej nie dawać nic innego niż mleko i woda, zobaczymy jak się sytuacja rozwinie. Aaa i dodam, że we wtorek dzwoniła do mnie położna i zapytała co mała je, bo mówi, że już 3 miesiące, to jej powiedziałam, że wprowadziłam jej marchewkę i ziemniaczka, to odpowiedziała, że dobrze, bo ona od początku na MM to można coś innego już.
Mój synek miał 3,5 miesiąca jak zaczął jeść łyżeczką. teraz idzie mu już to perfekcyjnie. Je owoce i warzywa z mięskiem. Zupki, Kremy i kaszki. to świetna zabawa dla niego. Kupiłam samoprzylepną miseczke i mały uczy sie jeść sam. Mam więcaj do sprzątania ,ale radość z tego jest bezcenna:)
Martitka a ile ma twój synek? Mi mała (6mc) zaczęła wyrywać łyżeczkę podczs karmirnia ale to chyba za wcześnie że niby sygnał że chce sama jeść i ciapac wszystko wokół ?!
Miseczkę też taka mamy świetną sprawą tyle że u nas w niej czesto lądują rączki heh
AmiAga, skoro Mała wyrywna to może warto spróbować i pozwolić jej samej jeść, wiadomo dużo się nie naje, bo pewno wszystko dookoła będzie lądowało, ale Mała chociaż spróbuje jak to jest być samodzielną U nas na razie jak jej podaję marchewkę, to piąstka od razu idzie do buzi i Mała cała upaćkana
Moja 10 mc córka o ile je ładnie z łyżeczki karmiona przeze mnie to już sama nią nie macha. Traktuje ją jako zabawkę. Dzisiaj dałam jej, żeby się pobawiła ryżem. Wyglądało to tak: początkowo łyżeczką wywalała ziarenka z miseczki po czym łyżeczkę porzuciła i wzięła się za jedzenie rączkami. O tym że jedynie 1/10 porcji trafiła do buzi a reszta wylądowała na podłodze nie wspomnę…
Ewe to Artan po twojej historii sądzę że u nas to jeszcze za wcześnie a mała chce sobie tylko ja chwycic goo gryzienia.
No zabawa jest na całego mama uciapana dziecko i wszystko wokół hehe
maleenka17 z Twojego opisu wygląda to jak zatwardzenie -pręży się , robi czerwona a kupka to bobki - u Ciebie jeden. Może to być od marchewki. Skoro córeczka na nią tak zareagowała, to może trochę mniej jej następnym razem. Jak już rozszerzasz dietę możesz podać jabłuszko.
A tak na przyszłość to gdy problem z kupką to unikamy, dajemy mniejsze ilości marchewki, ryżu. A podajemy jabłuszko, śliwki (u nas zawsze śliwki ratują sytuację).
Możesz dać jej rumianek do picia.
Jeśli chodzi o sprawne operowanie łyżeczką to synek jak skończył 11 miesięcy to zaczął ładnie jeść. Troche mu nie wychodzi jak jedzenie jest ciut lejące, ale z gęstą kaszką sobie bardzo ładnie radzi. A to że max 5 łyżeczek i dalej karm już mnie mama to już inna bajka.
AmiAga Mój syn zaczął wczoraj 7 miesiąc. Chwyta łyżeczke i wkłada do miseczki, czasem trafi do buzi a czasem wysmaruje sobie cała głowe ,ale nie się uczy . nie robi mi to problemu. Zakładam mu fartuszek do malowania farbkami:) Dla niego świetna zabawa.
Mój ma rok a sam nie potrafi leń ale uczę go najpierw z widelcem bo tak łatwiej nabierać i powoli powoli radzi sobie chłopak na łyżeczkę przyjdzie czas,najważniejsze aby nauczył operować się sztućcami a wbijanie na widelec jest jednak łatwiejsze
Ja zaczęłam karmić mojego synka w czwartym miesiącu, nie sprawiało mu to problemów gdyż od 2 miesiąca życia przyjmował leki na alegrie i podawałam mu je na łyżeczkę
trochę się boje rozszerzania diety, jak na razie próbowałam dawać Kacprowi wodę z łyżeczki, z marnym skutkiem. może dlatego że to woda. spróbuje mu dziś podać np, witaminę d z odrobinką mleka. ma już 3,5 miesiące ale pewnie rozszerzać zaczniemy pod koniec września.
Odkąd podaliśmy Małej coś innego do jedzenia, to mleko stało się beee… Chyba spodobało jej się jedzenie z łyżeczki. Od momentu zaprzestania podawania tej marchewki z ziemniaczkiem, podaję jej jabłko i kupki są, tylko dalej zbite Ale zacznę kontynuować ten obiadek i mam nadzieję, że wszystko wróci do normy.
Oliwia1126 oczywiście skorzystam z twojej rady. dzięki!
u nas karmienie łyżeczką zaczęliśmy po 4 miesiącu i nie było z tym najmniejszego problemu:) teraz już kończy 10, ale samodzielnie łyżeczką jeszcze nie, jak podaję cząstki, to z tym nie ma problemu, bardzo ładnie sobie ciumka:)
ja chyba też zacznę po 4 miesiącu, na razie mu na sobie pokazuje, że nakładam na widelec/ łyżkę i wkładam do buzi z zadowoloną miną. strasznie się przygląda i cieszy może mu sie spodoba wcinanie z łyżeczki
U nas wprowadzenie łyżeczki wiązało sie ze wprowadzeniem pokarmów stałych.
Przy podawaniu pierwszych posiłków i w ogóle przy karmieniu łyżeczką trzeba bardzo uważąć. Najlepiej jeśli dziecko będzie karmione metalową łyżeczką, nardzo płaską i malutką. Na sam początek trzeba podawać małą ilość poakrmu. Łyżeczkę powinno się klaść na dolną wargę i dziecko powinno samo ściągnąć pokarm. Nie wolno obcierać łyżeczki o górną wargę diecka, bo to może powodować wady wymowy w późniejszym okresie.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.