Od kiedy kakao?

Drogie mamy, zastanawiam sie od kiedy podawać malej kakao. Na jakims forum znalazłam informacje ze można kakao wprowadzic po skonczeniu roku oczywiście kiedy dziecko nie ma alergii, jednak nie powinno sie go podawac codziennie. Na naszym rynku sa dostepne kaszki o smaku kakao dla maluchów, które ukończyły rok. Ja jako dziecko pilam codziennie kakao na śniadanie. Teraz przeczytalam ze kakao jest źródłem szczawianów a czeste spozywanie pokarmow z ich dodatkiem moze doprowadzić do kamicy szczawianowej. Wiedziałyscie o tym? Kiedy wy waszym maluchom podalyscie kakao?

Hmm… skoro czekolada jest silnie alergizująca, a robi się z kakao to moim zdaniem kakao w czystej postaci lepiej podać później niż wcześniej. Przy czym trzeba zwrócić uwagę jakie to jest kakao, bo jeśli chodzi o kakao instant (np. Puchatek) to bym się wstrzymała przynajmniej do drugich urodzin. To są napoje przetworzone, dosładzanie. Większość z nich można przygotować z wodą a nie mlekiem.
Monika jak bardzo chcesz spróbować to próbuj, daj małej trochę kakao i obserwuj :slight_smile: Tylko wybierz to niedosładzane i ewentualnie zamiast cukru dodaj miodu :slight_smile:

Silje chyba jeszcze sie wstrzymam z podaniem kakao.

Zobaczymy co jeszcze dziewczyny powiedzą. Może któraś już dawała kakao i jest bardziej w temacie niż ja. Ja tylko dedukuję i wyciągam wnioski z tego co już wiem :slight_smile:

są przecież kaszki z kakao z bobovity po 12 miesiącu
a z nestle do picia po 9 miesiącu o smaku czekoladowym
moja córeczka chyba z dwa razy piła tą kaszkę do picia jak zbieraliśmy kody na kocyk i misia
i nie dostała żadnego uczulenia
a co do kakao zrobiła mojej córce ostatnio ale nie chciała pić jego, moja córeczka ma 1,5 roku
uważam że jeśli dziecko lubi kakao to można mu je dać albo dwa razy w tygodniu

Kakao jest alergizujące jeśli dziecko nie ma uczulenia na produkty z kakaem mozna podawać, my podaliśmy po skończonych 2 latkach prawdziwe kakao z mlekiem z butelki i niestety nie zasmakowało jej ale za to lubisie kakaowe wcina :wink:

Kakao zawiera dużo żelaza, magnezu i chroni serce wiec warto podawać dzieciom jeśli lubią

ja podaje corce kakao, takie kupne ze sklepu w kartoniku (Danonki sie nazywa chyba) ale podaje rzadko, raz na jakis czas, pierszy raz podalam corce jak miala 13 miesiecy, ale ze ona nie lubi mleka, niechetnie go wypija, kusi jedynia ja picie z rurki dlatego wypija;)
ja bym sprobowala czy dziecko nie uczula, jak nie uczula to bym podawala ale nie codziennie tylko np raz na tydzien

gwiazdka co do danonków to zawierają one bardzo dużo cukru tak samo serki i jak mleko gdzieś jest wątek na tema cukru i danonków, dlatego ja unikam ich

gwiazdka …mysle , że sama mozesz zrobic świetne kakao ze zwyklego gorzkiego kakaa z tzw wiatraczkiem …
Ten w kartoniku to cukier …sam cukier dlatego tez smakuje dzieciaczkom najbardziej
oczywiscie to jest Twój wybór i ja nie krytykuje , bo tak jak napisałas …podajesz raz na jakis czas prawda :)? a to nie zbrodnia :slight_smile:

Macie dziewczyny przepis na pyszne kakao …
( proporcje wg uznania )
2 szklanki mleka
2 łyżki kakao ( prawdziwe)
Laska wanilii
płaska łyżka prawdziwego miodu
Pyszne i zdrowe … ale oczywiscie tez nie nalezy pic codziennie bo jak wiadomo w miodzie cukruu niemałooo :slight_smile:

Monika1993 masz rację bo najlepsze jest to co robi mamusia w domu, a nie jakieś sztuczne, pełne chemii ze sklepu

No pewnie , że taak …ani troche to ze sklepu typu puchatek nie jest zblizone smakiem do tego z wiatrakiem :slight_smile:
Sama mam kakao kuchatek w domu i Raz na jakis czas jak mnie i Szyma wezmie to wieczorem wypijemy sobie …ale Kacprowi nie robie i na razie nie bede robila takiego … 2 razy w miesiacu pije to co ja robie i to tez tylko 160 ml do 180 ml :slight_smile:
Kurcze nie mam laski wanili w domu a wypilabym takie cudow wlasnie !
Pogoda okropna …szaro i mokroo :frowning:

Na początek można dziecku robić takie słabiutkie kakao, tak dla smaku ale oczywiście to prawdziwe a nie granulowane w którym jest cała masa cukru/

Monia super przepis, jeśli nei macie wanilii czytałam ze można dodać cukier wanilinowy, ja oczywiscie w pośpiechu o nim zapomniałam a i mimo to wyszło przepyszne, przypominają się lata dzieciństwa, szkoda ze mojemu dziecku nie bardzo smakuje;/

Anitka bo ja wyszperałam przepis w internecie :slight_smile: i faktycznie cukier waniliowy tez moze byc :slight_smile:

Ja czasami sobie i szymowi dogadzam tak
3 tabliczki milki mlecznej + 1 tabliczka wedlowskiej gorzkiej 1/5 szkl szkolanki mleka i pol szkl smietany 30 % i do tego smietana w areozolu na górę mm :smiley: Ale meega kaloryczny deser :smiley:

Moja córka pije kakao, ale raz na jakiś czas. Daję jej te instant, ale więcej jest mleka niż kakao, bo sypię dosłownie odrobinę. Sobie jak robię na cały kubek to też daję mniej niż 1 łyżeczkę.

Co do szczawianów, to ja o tym słyszałam. Powiedziała mi mama. I w końcu dowiedziałam się, dlaczego w moczu ostatnio wychodziły mi liczne szczawiany, choć szczawiówki nie jadłam :stuck_out_tongue: Za to miałam fazę na kakao i piłam je codziennie po 1-2 kubki :smiley:

Ja czytałam ze kakao najlepiej po roku wprowadzać ,przy wcześniejszym wprowadzeniu mogą wystąpić biegunki i alergia ale też nie musi być nic .Zależy to głównie od dziecka :slight_smile:

Ja też słyszałam, że po roku można kakao wprowadzić ale takie naturalne bez dodatków. Ja mojemu synowi wprowadziłam dopiero po drugim roku ze względu na liczne alergie. Teraz ma etap, że wszystko ma być czekoladowe:) Często dodaję mu odrobinę kakao do jogurtu, budyniu jaglanego czy owsianego. Słodze odrobiną miodu ale nie kupuję tych gotowych slodkich napoi kakaowych. Bo o ile czyste kakao ma wiele wartości odżywczych o tyle te dziwne mieszanki raczej zawierają tablicę mendelejewa niż cos wartościowego.

U nas niestety jest tak że nawet jak bym chciała podawać córeczce kakao to nic z tego od kiedy skończyła pół roku tak nie ruszy mi mleka w ciągu dnia pod żadną postacią czy to mleko czy kakao ostatnio wypiła mi trochę kako ale to i tak mało a mleko musze jej podawać kiedy śpi i przebudzi się w nocy na jedzenie inaczej również go nie wypije…
W dzień staram się wyrównywać jogurtami

Sylwia jeśli mała chętnie je jogurty czy inne produkty mleczne oczywiście mówimy o naturalnych przetworach nie powinnaś się stosować. Te smakowe to nieztety niewiele mają wspólnego z wartościami odżywczymi mleka.

JA dawalam dopiero kolo 1,5 roku, wczesniej jakos nie bylo takiej potrzeby bo corka pila mleko.