Witam, szukałam podobny wątek ale nie mogłam znaleźć, mam nadzieję że dobrze szukałam. Jeśli ktoś wie że jest taki wątek to proszę napisać. Pisze z zapytaniem czy u was byk taki przypadek? Synek ma 5lat i z czwartku na piątek budził się cała noc co jakis czas i narzekal na brzuszek . Następnego dnia zrobił dwa razy kupę biegunkowa i w dzień stan podgoraczkowy, w nocy gorączka, ciężko powiedzieć ile bo miałam termometr elektryczny synek mimo że był cały gorący to pokazywało różnie raz 36,7raz 38,6 więc ciężko Stwierdzic, podałam ibum i zaczął się kaszel i katar i czasem przez dzień mówił synek 1/3xdz max że boli go brzuszek ale bawił sie, apetyt raz lepszy raz gorszy. Po 4dniach poszłam do lekarza bo martwila mnie tylko ta temperatura, lekarz zbadał i mówi że osluchowo czysto i gardło czysto tyle tylko zbadał i zlecił w przychodno z palca Crp i wyszło 58 i przepisał antybiotyk. Od czego to crp moze takie byc skoro wszystko ok?
Jakiś stan zapalny W organizmie jest. Dobrze że przepisał antybiotyk bo crp masz 58 więc raczej zakażenie bakteryjne. Gdyby crp było <20 wtedy mówimy o wirusie i antybiotyk nie jest wskazany. 20-100 ml/l to zakażenie bakteryjne �
Tak crp wskazuje że w organizmie panoszy się jakieś zakazenie bakteryjne czasem też wirusowe, także spokojnie. Antybiotyk na pewno pomoże.
Myślę podobnie że to jakiś stan zapalny;(
Może jak byłaś u lekarza infekcja jeszcze na tyle się nie rozwinęła aby rozpoznać ją dokładnie a antybiotyk na co dostaliście?
CRP świadczy o stanie zapalnym. Prawdopodobnie zakażenie bakteryjne ,bo jest dość wysokie. I zapewne dlatego ten antybiotyk. Powinno pomóc. Osłuchowo może być czysto nawet jeśli jest stan zapalny.
CRP dość wysokie więc coś jest na rzecz
CRP to jakiś stan zapalny, dobrze, że dostaliście antybiotyk. A kazal Wam zrobić później to crp?
Aha..bo niby crp wyższe ale nie wiadomo od czego bo osłuchowo czysto, gardło ok...i to mnie zaniepokoiło a mój synek przeszedł chorobę nowotworową;( o dlatego też mnie to zmartwiło a lekarz dał nam antybiotyk ale nawet nie napisał na ile dni..mamy taki co 24h. I nie kazał powtarzać badań tylko przepisał antybiotyk i wyruszył ramionami jak zapytałam od czego to może być.
Może warto to z jakimś lekarzem skonsultować ale widać jakąś poprawę u synka? Antybiotyki są różne na różną długość dni;( więc tutaj bym zadzwoniła do przychodni i spytała dokładnie ewentualnie kontrola i w trakcie kontroli zapytac
Annis dzisiaj synek już się lepiej bawił przez dzień., nie gorączkuje , katarku nie ma ale wydaje mi się że dla spokoju będę chciała powtórzyć chociaż to crp żebym była spokojna.
a mocz zbadał ? bo CRP może być wysokie z powodu infekcji w moczu i też ten ból może promieniować na brzuch .
Nam jak jest gorączka, a osłuchowo itp czy sto zlecają zawsze wykonać mocz
Ostatnio pediatra mówiła, że jeżeli crp jest powyżej 40 to jest zapalenie bakteryjne i potrzebny byłby antybiotyk.. poniżej 40 to wirusowe.. symbol miał akurat 38 i.lekarz zleciła następnego dnia ponowne wykonanie crp.. spadło do 26 w ciągu jednego dnia..
Syn mówił, że boli go brzuszek i nie miał apetytu, temp ok 38.5st to pediatra powiedziała, że to normalne i ważne żeby dziecko piło dużo wody.
Często mocz jest wskazany do badania, gdy pojawia się gorączka i nie wiadomo skąd. O taką infekcje nie ciężko. Córka mając 3mce przechodzila zum z tym, że bez gorączki ale strasznie metaliczny zapach miały pampersy z moczem