Obniżenie wymiaru czasu pracy zamiast urlopu wychowawczego

Może komuś się przyda takie rozwiązanie. Ja z tego skorzystałam wracając do pracy przy moim pierwszym dziecku. Osoba, która może korzystać z urlopu wychowawczego ma prawo skorzystać z opcji tzw obniżenia wymiaru czasu pracy. Maksymalne obniżenie czasu pracy pracy to pół etatu. Pracodawca nie ma prawa odmówić przyjęcia takiego wniosku – warunek – trzeba go złożyć min 2 tygodnie przed planowanym powrotem do pracy. I kolejny plus takiego rozwiązania to to, że pracodawca nie ma prawa przez 12 miesięcy zwolnić takiego pracownika paragraf 186 (8) Kodeku pracy.

A dokładnie – pisząc wniosek powołujemy się na artykuł 186 (7) kodeksu pracy.

We wniosku musimy jasno napisać, że:

• jesteśmy osobą uprawnioną do korzystania z urlopu wychowawczego
    od kiedy i do kiedy chcemy korzystać ze zmniejszenia etatu.
    i że z tej opcji nie korzysta drugi z rodziców.

A tu treść artykułów z kodeksu pracy:
" Art. 186(7)
§ 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
§ 2. Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się na dwa tygodnie przed rozpoczęciem wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Jeżeli wniosek został złożony bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z dniem upływu dwóch tygodni od dnia złożenia wniosku.

Art. 186(8)
§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika. "

Ja się nie obawiałam tego, że mnie zwolnią po powrocie do pracy, ale chciałam skorzystać z tej opcji i wróciłam do pracy na pół etatu.

Dla chętnych mogę podać wzór takiego wniosku.